Welkom bij Taalpunt Dalfsen

Ontwikkel je taal-, reken- en digitale vaardigheden

Wil jij beter leren lezen en schrijven? Of ken je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Bij het Taalpunt kun je terecht met al je vragen over taal, rekenen en digitale vaardigheden.

 

Het Taalpunt is er voor iedereen

Taalpunt Dalfsen is er voor iedereen in de gemeente Dalfsen. Voor mensen die Nederlands als moedertaal hebben en voor mensen die (nog) geen Nederlands spreken. 

Spreekuren

Spreekuren

Ken je iemand die zijn basisvaardigheden wil verbeteren? Of heb jíj moeite met bijvoorbeeld:

 

• het invullen van formulieren;
• het begrijpen van brieven
  van de gemeente, de belastingdienst
  of de verzekering;
• het lezen van de nieuwsbrief
  van school;
• het aanvragen van een Digi-D.

Loop dan eens binnen bij het Taalpunt Spreekuur. Je kunt er gratis en zonder afspraak terecht:

  • Dalfsen: elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur. 
  • Lemelerveld: elke maandag van 10.00 tot 12.00 uur.
  • Nieuwleusen: elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Taalcafé

Wil je graag beter Nederlands leren, heb je Nederlandse les gehad of ben je daar nu mee bezig en wil je andere mensen leren kennen? Kom dan naar het Taalcafé. De plek om gezellig Nederlands te praten met elkaar. Er zijn Taalcafé's speciaal voor vrouwen en voor mannen. 

Taalcafé is een plek waar dorpsgenoten en anderstaligen elkaar kunnen ontmoeten. Een gezellig samenzijn met koffie en thee. Tijdens de avond gaan de deelnemers in kleine groepjes en onder begeleiding van een Nederlandse vrijwilliger uiteen om hun spreekvaardigheid te onderhouden en te vergroten aan de hand van een taalspel of een gespreksonderwerp.

Contact

Contact

Vragen over het Taalpunt en de activiteiten? Sabine Sijbom is er voor jou om al je vragen te beantwoorden. Zij is aanwezig op:

  • Dalfsen: dinsdag 10.00 -12.00 uur
  • Nieuwleusen: donderdag 10.00 -12.00 uur
  • Lemelerveld: maandag 10.00 -12.00 uur

Sabine is ook telefonisch bereikbaar op 06 33 83 46 81 of via e-mail:

Word taalvrijwilliger

Vind je het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de maatschappij? Als Taalvrijwilliger kun je hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Dankzij jouw inzet help je anderen hun basisvaardigheden te verbeteren. Je helpt mensen 1 op1 of in een klein groepje. Heb je interesse? Neem contact op met Sabine Sijbom. Je vindt haar contactgegevens op deze pagina.

Basistraining voor Taalvrijwilligers

Voor iedereen die vrijwilliger wil worden bij het Taalpunt organiseren we een basistraining. Tijdens deze training maak je kennis met de achtergronden van de doelgroepen van het Taalpunt en krijg je handvatten voor het begeleiden bij het leren van de basisvaardigheden (lezen, schrijven, spreken, rekenen en digitale vaardigheden). Je vindt ze in onze activiteitenkalender.

Naar de activiteiten

De ervaring van Gerda

Gerda zocht op een dag contact met het Taalpunt om beter te leren lezen en schrijven. Nu is zij erg blij dat ze die stap ooit gezet heeft.

Herman is Taalvrijwilliger

Drie jaar geleden ongeveer begon Herman van Asselt uit Nieuwleusen als vrijwilliger bij het Taalpunt van Bibliotheek Dalfsen. Hij vertelt graag over dit werk en wat het voor hem en voor de mensen die hij helpt betekent.

Lees het hele interview

Handige links en tips

Websites om te oefenen met lezen, schrijven, rekenen, en internet

AlfabeterScreenshot

• Alfabeter.eu

 

Screenshot OefenenNL

• Oefenen.nl

 

Screenshot NetInNL

• Net in Nederland.nl

 

 

De meeleesclub

Lees je mee?

 

Vind je ‘gewone’ boeken lezen best moeilijk?  En ben je daarom het plezier in lezen een beetje kwijtgeraakt? Jij bent niet de enige.

Kom dan naar de meeleesclub. In een kleine groep leest een vrijwilliger voor en lees je in je eigen boek in stilte mee. Hierdoor krijg je de kans te genieten van een mooi verhaal.

Heb je interesse? Loop eens binnen bij het spreekuur. Sabine kan je er meer over vertellen.