't Denk-gelag Dossiers

Dossier Aardgas

Dossier Aardgas

Zonder aardgas kun je niet leven in Nederland; de gascentrales zorgen voor elektriciteit en verwarming,
en met de gasverkoop betalen we onze ziekenhuizen en scholen.
Maar het gas raakt op. 
Wil en kun jij afkicken van aardgas? Wanneer dan en hoe snel? 
Wie gaat dat betalen? En wat als het mislukt?

Thijs Mosterman, beleidsadviseur Milieu en Ruimtelijke Ordening in de gemeente Dalfsen ging in discussie met bezoekers op het Denkgelag 15 september.

Download hier de flyer

2017 09 18 0939

Dossier Boeren

Dossier Boeren

Boeren sterven (bijna) uit en dat is onze eigen schuld!

Boeren produceren ons voedsel. Heeft de consument nog respect voor ons voedsel vraagt een boer zich af.  In theorie maken mensen als burger wel verantwoorde keuzes, maar in de praktijk blijkt dat zij als consument voor het goedkoopste gaan.

Daarnaast zit de boer in de tang van de grootwinkelbedrijven. Deze concerns willen een lagere prijs voor de consument binnenhalen, terwijl de producent geen eurocent meer krijgt.

Boeren moeten produceren. En burgers moeten consumeren. De dolgedraaide consumerende samenleving wentelt haar slechte geweten af op boeren. Wij zijn vervreemd van onze grond en van ons voedsel. Willen we dat ?

Om de problematiek van de boer aan den lijve te ondervinden kruipen de aanwezigen zowel in de huid van de boer als van een aandeelhouder van een grootwinkelbedrijf.  Zo kunnen de aanwezigen de getergde  boer handreikingen  geven  op een leefbare  toekomst.

Download hier de Flyer Denk-Gelag Boeren

(bron: Dalfsennet.nl - https://www.dalfsennet.nl/nieuws/314664/boeren-sterven-bijna-in-dalfsen.html

 

Dossier Betalingsverkeer in de toekomst

Dossier Betalingsverkeer in de toekomst

De aanwezigen van Het Denkgelag op 9 februari hebben met twee medewerkers van de Rabobank, Hans de Graaf en Hans van Dijk gediscussieerd over betalingsverkeer in de toekomst.
Zij durfden de stelling aan: Over vijf jaar heeft u genoeg aan onze app en zijn kantoren en medewerkers niet meer nodig.

Download hier onderstaande flyer

Flyer Betalingsverkeer in de toekomst 2018 02 01 p1Flyer Betalingsverkeer in de toekomst 2018 02 01 p2

Dossier Gouden Genieters

Dossier Gouden Genieters

Op vrijdagavond 3 februari waren de aanwezigen in het Trefkoele+ café op een ludieke manier met elkaar in gesprek. Inleider van deze avond was onze plaatsgenoot Dini Brouwer, preventiewerker bij Tactus.

Vrije tijd en een gestructureerd leven met veel sociale contacten. Bij die sociale ontmoetingen wordt een glaasje gedronken……heerlijk. Het brengt gezelligheid, je voelt je vrijer, minder remmingen en het is lekker. Maar wat weten we er echt van en willen we dat weten?

Hoe vaak denken we aan de gevolgen voor onszelf en /of een ander, wanneer we een heerlijk pilsje of een glas wijn voor ons hebben staan? Soms moet je sterk in je schoenen staan om niet mee te doen. Stel je voor dat het omgekeerd zou zijn. Dat de maatschappij juist tegen alcoholgebruik is.

Enkele feiten zijn zeker. Bij het ouder worden kan het veranderende lichaam slechter tegen alcoholgebruik. Het resultaat van medicijngebruik is anders bij alcohol inname. Ons reactievermogen gaat achteruit.

Klik hier voor de Flyer Gouden Genieters