Speciaal voor

Basisonderwijs

Basisonderwijs

BibliowijzerGoede lezers, wijs met media

Net als u richt de Bibliotheek zich op leesvaardigheid en mediawijsheid. Taal speelt een essentiële rol in ieders ontwikkeling. Door veel en met plezier te lezen, worden kinderen beter in taal. Maar ook het slim omgaan met informatie en media is belangrijk!

Al jaren werkt de Bibliotheek samen met educatieve organisaties aan deze thema’s. Dat doen we met landelijk ontwikkelde programma’s zoals de Bibliotheek op school en BoekStart, die goed aansluiten bij de kerndoelen van de kinderopvang en het onderwijs. Het gehele aanbod noemen we de doorgaande lijn Lezen & Mediawijsheid, gericht op kinderen van 0 tot 18 jaar.

Binnen de landelijke programma’s werken we met de producten en diensten die op deze website te vinden zijn. Maakt u geen gebruik van deze programma’s, dan kunt u de producten natuurlijk ook los afnemen.

Direct naar het productaanbod

Lees meer over de doorgaande lijn Lezen & Mediawijsheidwww.bibliowijzeroverijssel.nl 1

Gesproken boek

Passend Lezen Punt (Onze website kan je beluisteren via de BrowselogobrowsealoudAloud)

Gesproken boeken voor iedereen met een leesbeperking

Om te lezen, heb je geen letters nodig. Een goed verhaal zit immers tussen je oren, speelt zich af in je eigen fantasie.
Daarom heeft de Bibliotheek iets nieuws: gesproken boeken. Op 
www.bibliotheek.nl/passendlezen vind je 45.000 gesproken in uiteenlopende genres. Van klassiekers tot actuele titels. Exclusief voor mensen met een leesbeperking.

Voor leden met een leesbeperking
Gesproken boeken zijn speciaal ontwikkeld voor alle leden die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Maar ook als je een andere beperking hebt waardoor lezen niet of moeilijk gaat, kun je gebruik maken van gesproken boeken. 

Wat zijn gesproken boeken?
Veel boeken zijn tegenwoordig verkrijgbaar als luisterboek. Hoewel een gesproken boek en een luisterboek veel op elkaar lijken, zijn ze niet helemaal hetzelfde. Gesproken boeken zijn exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking en zijn volledig afgestemd op hun wensen.
Zo worden de boeken op een rustig tempo ingesproken zonder te veel intonatie. Ook kun je door een gesproken boek navigeren om bijvoorbeeld naar een volgend hoofdstuk te gaan.

Verklaring leesbeperking
Om gebruik te maken van de gesproken boeken, moet je bij het inschrijven op de website aangeven dat je een leesbeperking hebt.
Medewerkers van Bibliotheekservice Passend Lezen nemen contact met je op om de gegevens en de verklaring te bevestigen.
Meer informatie over de inschrijfvoorwaarden vind je op www.bibliotheek.nl/passendlezen


Hoe werkt het?
Voor leden van de Bibliotheek is gebruik maken van de gesproken boeken kosteloos en heel eenvoudig.
Ga naar www.bibliotheek.nl/passendlezen om in te loggen met jouw lidmaatschapsgegevens van de Bibliotheek.
Je krijgt dan direct toegang tot de 45.000 gesproken boeken.
Zet de titels die je wilt lezen op het boekenplankje. Op het plankje passen max. 15 titels die je zo lang mag lenen als je wilt.
Je kunt de boeken vervolgens afspelen op een pc, tablet of mobiele telefoon. Je hebt hiervoor wel een internetverbinding nodig. 

Meer informatie 
Ga naar www.bibliotheek.nl/passendlezen of bekijk het filmpje over gesproken boeken

 

Leeskringen

mijnleeskring

Informatie voor leeskringen
Lezen doe je alleen, maar het is vaak erg boeiend om met anderen over boeken te praten. Dat kan in een leeskring. Speciaal voor leeskringen heeft de bibliotheek een aantal praktische zaken op een rijtje gezet.

Hoe vind ik een leeskring?
Informeer bij de bibliotheek (contactpersoon) of zij weten welke leeskringen er zijn en of ze plaats hebben voor nieuwe leden. Lezers die op zoek zijn naar een leeskring, kunnen ook een oproep (https://overijssel.mijnleeskring.nl/oproep-plaatsen) plaatsen op Mijnleeskring.nl.

 

 

Hoe krijg ik meerdere titels van één boek?
U kunt de boeken natuurlijk in de bibliotheek lenen, maar als u veel exemplaren van één titel tegelijkertijd nodig heeft kunt u gebruikmaken van de leeskringcollectie van Rijnbrink in Nijverdal. U kunt kiezen uit 400 verschillende titels en u regelt alles zelf via Mijnleeskring.nl (https://overijssel.mijnleeskring.nl/). De boeken worden in een tas compleet met achtergrondinformatie bij de bibliotheek van uw keuze afgeleverd.

De kosten zijn € 150 per leeskring per jaar.

Lezers met een e-reader kunnen ook een keuze maken uit de boeken van de Onlinebibliotheek. Maak een keuze uit de lijst Moderne romans of Klassiekers (https://www.onlinebibliotheek.nl/e-books/lezen-voor-leesclubs.html).

Waar vind ik achtergrondinformatie over boeken en auteurs?

De openbare bibliotheek is daarvoor het beste adres. In alle openbare bibliotheken kunt u gratis databanken over literatuur raadplegen zoals Literom (recensies uit kranten en weekbladen) en de Uittrekselbank (uittreksels en auteursportretten). Bibliotheekleden kunnen deze databanken ook thuis gebruiken. Natuurlijk heeft de bibliotheek ook informatie in boekvorm over schrijvers en hun werk. Vraag ernaar bij de bibliotheekmedewerkers. Wij helpen u graag!

Kan ik op het internet ook informatie voor leeskringen vinden?
Jazeker, de volgende websites zijn interessant:

Hebban leesclubs (https://www.hebban.nl/)

Literatuurplein (https://literatuurplein.nl/)

Boekentaal (http://www.boekentaal.info/)

Heeft u meer vragen over leeskringen, neem contact op met

Marjan Supèr, tel: 0529 432413 (Dalfsen),