Website voorlezen
Facebook twitter nieuwsbrieflogo

Nieuwsberichten

Resultaten 1 - 10 van 19
 • De digitale wereld is van iedereen!

  De digitale wereld is van iedereen!

  Gepubliceerd op: vrijdag 02 februari 2018

  Deze week zijn er 42 certificaten Klik en tik uitgereikt aan 24 deelnemers in Dalfsen en Nieuwleusen. In deze cursus leren de deelnemers meer over de digitale wereld. Dat gebeurt op een speelse, ontspannen manier en door gebruik te maken van allerlei werkvormen en technieken. Zo zijn er 10 bijeenkomsten. Maar een belangrijk element is ook een driedelige online cursus op internet, waar iedereen in zijn eigen tempo mee aan de slag kan. Zowel in de groep als thuis.

  Tijdens de bijeenkomsten staan twee dingen voorop. We willen het graag goed met elkaar hebben en er is dan ook genoeg gelegenheid voor een gesprek tussen de deelnemers, de vrijwilligers die kunnen bijspringen en vragen kunnen beantwoorden en een kopje koffie. Maar bovenal willen we er allemaal van leren en dat hebben we gedaan! Soms door veel te oefenen, soms door een vraag te kunnen stellen en daar een bevredigend antwoord op krijgen en soms door elkaar steun te geven en die ook te krijgen.

  Zeven deelnemers haalden alle drie certificaten van de cursus Klik & Tik. Er waren overigens ook een aantal deelnemers die nog meer cursusmateriaal op heel andere terreinen met goed gevolg doorliepen. Bij de afsluitende bijeenkomst speelden we ook nog een digitale quiz, de drie winnaars in zowel Dalfsen als Nieuwleusen kregen een lekker prijsje (vooral om uit te delen!).

  Nu staan er DigiD-cursussen in beide plaatsen als vervolg gepland. Daarna zullen we weer een Klik & Tik-serie aanbieden in beide plaatsen. De start daarvan is in maart gepland. U kunt zich hiervoor  aanmelden bij de bibliotheek, via de website of de balie en natuurlijk ook bij de Senioren Computerclub Dalfsen.

  Daarnaast blijven we zoeken naar geschikte workshops met digitale raakvlakken. Samen iets ontdekken of leren, waarbij we zoveel mogelijk gebruik maken van allerlei (leuke!) werkvormen en cursusmateriaal, natuurlijk ook digitaal. En waarbij we vooral ook leren van elkaar. Daarbij blijven we zoeken naar die dingen die u leuk, interessant, belangrijk of uitdagend vindt. Als u hierdoor aangesproken wordt, neem dan eens contact op met een medewerker van de bibliotheek of met

  Iets leren? We doen het samen!

 • Vliegn'svlug over de tijger

  Vliegn'svlug over de tijger

  Gepubliceerd op: vrijdag 02 februari 2018

  Ruim 40 kinderen hebben genoten van de voorstelling Vliegn’s vlug over de tijger van Theaterduo Kees & Koos.
  Samen met alle dieren vlogen de kinderen in de luchtballon om bij de verjaardag van tijger te zijn. Ouders, grootouders en begeleiders hielpen mee om het decor tot leven te brengen. De voorstelling werd aangeboden boor de bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen bij de Nationale Voorleesdagen. Kinderen die deze weken lid worden van de bibliotheek mogen een mini-tijger mee naar huis nemen.
  Lid worden is gratis voor iedereen tot 18 jaar.

 • Noelle Flierman en Jade Kamphuis winnen de voorleeswedstrijd in de gemeente Dalfsen

  Noelle Flierman en Jade Kamphuis winnen de voorleeswedstrijd in de gemeente Dalfsen

  Gepubliceerd op: maandag 08 januari 2018

  Noëlle Flierman van De Bonte Stegge (links op de foto) en Jade Kamphuis van Het Heilig Hart zijn dit jaar de winnaars van de voorleeswedstrijd in de gemeente Dalfsen.
  Zij gaan door naar de regioronde die donderdag 8 maart in Ommen wordt gehouden. De voorleeswedstrijd werd dit jaar voor de 25
  e keer georganiseerd.
  Ook dit jaar deden er maar liefst 16 scholen mee.

  In twee rondes streden er steeds acht voorleeskampioenen om een plek in de regionale ronde. De kwaliteit van de voorlezers was hoog en de jury had een zware taak. De jury werd gevormd door: Ingrid Kappert, raadslid, Marit Ligtenberg, beleidsmedewerker en Michael de Vries, coördinator jongerenwerk.

  De supporters lieten ook van zich horen met spandoeken en mascottes. Alle kinderen van de deelnemende scholen kregen in de pauze een opdracht met een gedicht. De winnende scholen waren De Regenboog en De Tweemaster. Zij namen een boek met gedichten mee voor hun school.

  In de pauze trokken de juryleden zich terug om te beraadslagen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid, overbrengen van emotie en tempo en originaliteit van het boek. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. In de pauze was er een spetterend optreden van GVN Dance Dance: back to back.

  Alle deelnemers kregen een polsbandje van de voorleeswedstrijd en voor de winnaars was er ook een I-padtas, een boekenbon en natuurlijk de oorkonde.

  We wensen de twee kampioenen veel plezier en succes bij de regionale ronde.

  De Nationale Voorleeswedstrijd is een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De kwartfinales, halve finales en provinciale finales worden georganiseerd door medewerkers van de Bibliotheken en de Provinciale Ondersteuningsinstellingen

 • Mandala tekenen Oudleusen

  Mandala tekenen Oudleusen

  Gepubliceerd op: woensdag 06 december 2017

  Woensdag 22 november is een workshop mandala tekenen gegeven door Neelsje Bronger in de bibliotheek van Oudleusen. Er was een goede opkomst en er zijn mooie mandala's gekleurd. De foto's laten een leuke impressie van de geslaagde avond zien.

  Mandalas2

 • Schrijversbezoek in Lemelerveld en Nieuwleusen

  Schrijversbezoek in Lemelerveld en Nieuwleusen

  Gepubliceerd op: woensdag 22 november 2017

  Harmen van Straaten was 21 november in de bibliotheek van Lemelerveld en Nieuwleusen.
  Tijdens dit bezoek hebben de leerlingen van de groepen 7 van vier basisscholen in de gemeente Dalfsen-Nieuwleusen kunnen kennismaken met een kinderboekenauteur/illustrator. Op deze manier leren de kinderen de persoon achter het boek kennen.

  Dinsdagochtend bezochten de groepen 7 van de Heideparkschool en de Heilig Hartschool de bibliotheek in Lemelerveld om met hem kennis te maken en vragen te stellen.
  Dinsdagmiddag brachten de groepen 7 van de Wegwijzer en het Kompas een bezoek aan de bibliotheek in Nieuwleusen.

  Harmen vertelde over zijn boeken, las een stukje voor en beantwoordde vragen van de kinderen. Daarna gaf Harmen tekenles.
  Hij liet zien hoe je met een simpel begin verschillende dieren kon tekenen.

  HvS1

  HvS5Harmen van Straaten

  Harmen van Straaten (1961) studeerde rechten en ging werken als jurist. Omdat dat werk hem niet beviel, besloot hij kinderboeken te gaan illustreren. Inmiddels is hij een veelgevraagd illustrator.
  In 2001 won hij met zijn illustraties in Een opa om nooit te vergeten een prestigieuze internationale prijs die jaarlijks door IBBY wordt toegekend aan een kinderboekillustrator. In hetzelfde jaar verscheen De liefste kusjes zijn voor jou, het eerste boek dat hij zelf schreef én illustreerde. Ook in 2002 viel hij in de prijzen. Toen werd hem de grootste internationale prijs voor illustratoren toegekend: een Gouden Appel.

  Harmen van Straaten woont en werkt in Amsterdam.

  Meer informatie is te vinden op www.harmenvanstraaten.nl

 • De bibliotheek biedt hulp bij belastingzaken

  De bibliotheek biedt hulp bij belastingzaken

  Gepubliceerd op: maandag 30 oktober 2017

  De bibliotheken zijn een geschikte partner voor de Belastingdienst voor hulp bij de belastingaangifte en de aanvraag van toeslagen, omdat bibliotheken voor iedereen dichtbij en toegankelijk zijn.

  Bibliotheken werken daarvoor met anderen samen. Burgers kunnen ook nog steeds terecht bij de bestaande hulpstructuur van de Belastingdienst (HUBA: Hulp bij aangifte).

  De bibliotheek heeft computers om de belastingaangifte te kunnen doen

  De bibliotheek heeft computers met veilige internetverbinding en printfaciliteiten. Mensen kunnen zelfstandig hun (belasting)zaken met de digitale overheid regelen. Het gebruik van de faciliteiten is gratis.

  De bibliotheek heeft cursussen

  De bibliotheek biedt gratis cursussen aan om digitale basisvaardigheden op te doen. Zo regel je gemakkelijk en snel al je zaken met alle overheidsinstanties.

  • Klik & Tik: basisvaardigheden computer- en internetgebruik;
  • Digisterker: leren werken met de digitale overheid, waaronder belastingaangifte en aanvraag toeslagen.

  kt RGB grootDigisterk

  De bibliotheek biedt informatie

  De bibliotheek kent spreekuren voor hulp bij belastingaangifte en aanvraag van toeslagen. Mensen kunnen in de bibliotheek terecht op speciale spreekuren of worden rechtstreeks naar het juiste adres verwezen, zodat iedereen individuele hulp op maat kan krijgen.

  Lokale samenwerking

  Alle partijen werken samen om alle vragen optimaal te kunnen beantwoorden. Meer informatie daarover vindt u op deze pagina.

  Landelijke samenwerking

  Meer informatie over de achtergronden van deze samenwerking vindt u op de website Bibliotheek en Basisvaardigheden.

   

  C9IVE-FXcAAaRky.jpg

 • Nederland leest : Robots, redding of bedreiging ?

  Nederland leest : Robots, redding of bedreiging ?

  Gepubliceerd op: dinsdag 24 oktober 2017

  Van 1 tot en met 30 november is er weer Nederland leest! Dit jaar staat de Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen in het teken van robotica.
  Een maand lang kun je je met boeken, films en een lezing onderdompelen in dit spannende onderwerp.

  De robot in de maatschappij
  Ze werden al een eeuw geleden voorspeld, maar nu zien we ze toch echt in grote getale in de samenleving. Binnen een paar jaar zijn zelfrijdende auto’s, bezorgdrones en machines met kunstmatige intelligentie de normaalste zaak van de wereld. Terwijl robots in fabrieken en op bedrijfsterreinen natuurlijk al tientallen jaren bestaan. Tegenwoordig worden zelfs krantenartikelen al door bots geschreven. Waar eindigt dit? In een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Wat staat ons de komende jaren te wachten?

  Geef je mening, krijg een boek
  Je krijgt het boek I, Robot van Isaac Asimov cadeau deze maand in al onze vestigingen (zolang de voorraad strekt).
  Praat erover in de Bibliotheek of geef iedere week via de poll op de website jouw mening over robotica.  

  Willem Peter de Ridder in de Bibliotheek Dalfsen
  Tijdens Nederland Leest organiseren we een lezing met Willem Peter de Ridder.
  De Ridder is directeur van Futures Studies. Als futuroloog helpt hij organisaties bij het verkennen van de toekomst, het bedenken van toekomstbestendige strategieën en het inspelen op nieuwe ontwikkelingen. De lezing gaat over de invloed van robotica op de werkgelegenheid. De toegang is gratis.
  Datum: Donderdag 23 november
  Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.
  Locatie: Trefkoele+ Panoramazaal, Ruigedoornstraat 108, Dalfsen.
  Aanmelden via : of website www.bibliotheekdalfsen.nl

  NLL logozwartboekwitte tekst HRschild foto willem de ridder

 • Kinderboekenweek in de Bibliotheek

  Kinderboekenweek in de Bibliotheek

  Gepubliceerd op: woensdag 27 september 2017

  In de bibliotheek kun je terecht voor films, kranten, tijdschriften, evenementen en natuurlijk boeken! De Kinderboekenweek is dan ook een mooie gelegenheid om er (weer) naartoe te gaan. Het thema van de Kinderboekenweek is ‘Griezelen’, dus kom maar langs… als je durft!

  Van 4 tot 15 oktober is het even gruwelijk eng in de bieb. Kinderboeken met griezels en engerds staan deze week centraal, de bieb ziet er feestelijk eng uit en er is van alles te doen. Je kunt (nu al) meedoen aan het jaarlijkse spel Codewoord. Dit online spel is bedoeld voor kinderen van groep 5 t/m 8 en kun je in de Bibliotheek, thuis of op school doen. Je beantwoordt vragen over gruwelijke enge boeken en hiermee verdien je letters. Als je alle letters goed hebt puzzel je een Codewoord in elkaar. Codewoord is nu te vinden op de website van Bibliotheek Dalfsen www.bibliotheekdalfsen.nl  

  Woensdagavond 4 oktober kun je echt komen griezelen in de Bibliotheek van Nieuwleusen. Neem je eigen zaklamp mee en zoek een boek uit in de donkere bieb. Wie weet wat je daar allemaal tegenkomt! Daarna kijken we met elkaar de film De Griezelbus. Deze activiteit is voor kinderen vanaf 9 jaar en inschrijven is verplicht. Woensdag 11 oktober doen we dit in de Bibliotheek van Dalfsen. Deze activiteit gaat alleen door met voldoende aanmeldingen. Opgeven tot 3 oktober bij Nieuwleusen en tot 10 oktober voor Dalfsen. 

  Nog te jong voor deze activiteit? Dan hebben we natuurlijk een mooie kleurplaat voor je en de Kinderboekenkrant, exclusief verkrijgbaar in de Bibliotheek. In alle bibliotheken hangt ook een quiz waaraan je mee kunt doen.  Het Boekstartcafé speelt ook in op het thema en de peuters kunnen zelfs geschminkt worden op 4 oktober in Nieuwleusen en op 5 oktober in Dalfsen.

 • Onderzoek Ouders en kinderen 0-4 jaar

  Onderzoek Ouders en kinderen 0-4 jaar

  Gepubliceerd op: woensdag 16 augustus 2017

  Ouders zien het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling van kinderen in, maar er is nog veel onbekendheid over vanaf wanneer voorlezen nuttig is. 
  Ook weten twee op de vijf ouders niet dat kinderen gratis lid kunnen worden van de Bibliotheek en is het (diverse) aanbod van de Bibliotheek voor jonge kinderen bij lang niet iedereen bekend. De Bibliotheek wordt vooral geassocieerd met boeken en als plek die pas echt interessant is voor kinderen vanaf een jaar of 4.

  Het onderzoek is in mei 2017 uitgevoerd door het onafhankelijke marktonderzoekbureau Ruigrok NetPanel in opdracht van ProBiblio. 
  Aan het onderzoek hebben 1.037 ouders van kinderen van 0-4 jaar uit heel Nederland deelgenomen, zowel leden als niet-leden. 

  Dit onderzoek is niet gedaan onder de vaste Biebpanelleden, maar onder een willekeurige groep.

 • Wijziging kosten cd-aanvragen

  Wijziging kosten cd-aanvragen

  Gepubliceerd op: vrijdag 28 april 2017

  Wat verandert er?

  Met ingang van 1 mei worden er kosten in rekening gebracht voor alle cd-aanvragen. Iedere keer als u een cd aanvraagt kost dat geld:

  € 2,00 per cd als deze uit de collectie van een Overijsselse Bibliotheek of de Muziekbank komt en
  € 3,00 per cd voor aanvragen bij het CDR.

  Wat betekent dit voor u?

  U kunt nog steeds cd’s aanvragen die niet beschikbaar zijn in onze collectie. Alleen zijn deze aanvragen niet meer kosteloos.
  Als u in het catalogussysteem een cd aanvraagt die niet in onze collectie zit, krijgt u een melding van het bedrag dat hiermee gemoeid is.
  U wordt dus nooit verrast door onverwachte kosten.

  Zodra de cd in de ontvangende Bibliotheek voor u wordt klaargezet, wordt het verschuldigde bedrag ten laste gebracht van uw lenerspas.
  Heeft u geen tegoed op uw pas? Dan wordt het bedrag op de pas geregistreerd. Dit bedrag kunt u contant op locatie of digitaal met iDeal in uw MijnBibliotheek-omgeving betalen.