Website voorlezen
Facebook twitter nieuwsbrieflogo

Nieuwsberichten

Resultaten 1 - 10 van 12
 • Aandacht voor de Week van de Alfabetisering

  Aandacht voor de Week van de Alfabetisering

  Gepubliceerd op: maandag 04 september 2017

  We weten dat moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en digitaal communiceren grote invloed heeft op iemands leven. De gezondheid wordt negatief beïnvloed, het vinden en behouden van betaald werk is moeilijker en ook de regie houden over je geldzaken en financiële administratie is vaak een probleem. Tijdens de Week van de Alfabetisering vragen wij aandacht voor het feit dat 2,5 miljoen mensen in Nederland moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen.

  Kom in actie

  In de Week van de Alfabetisering (4-10 september) vragen we aandacht voor dit onderwerp, zodat meer mensen op weg geholpen kunnen worden naar een geletterd leven, waarin mensen zich gelukkiger voelen, zelfredzamer zijn en sociaal actiever zijn.

  Wij vragen iedereen te bedenken of er iemand in jouw omgeving is die moeite heeft om mee te komen. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven kunnen hun probleem vaak goed verbergen. Ze schamen zich er voor. Help ze over hun schaamte heen te stappen, ze zijn niet alleen! Ken jij iemand die moeite heeft met lezen en/of schrijven heeft? Ga het gesprek aan en zoek samen hulp door bijvoorbeeld, eventueel samen, naar een Taalpunt in de Bibliotheek.

  Het Taalpunt in de Bibliotheek

  In onze Bibliotheek zijn Taalpunten aanwezig waar alle mensen die beter willen leren lezen, schrijven of digitaal vaardiger willen worden, elke week terecht kunnen voor advies en passende ondersteuning.

  Taalwandeling

  Op maandagavond 4 september wordt een wandeling georganiseerd door Greenshoes en het Taalpunt van de Bibliotheek.
  Gidsen nemen de wandelaars mee door het dorp en zullen in gemakkelijke taal iets vertellen over Dalfsen. Deze wandeling is alleen voor de anderstaligen, inburgeraars en deelnemers en coaches van het Taalpunt, Vluchtelingenwerk en de Koffie en taalgroep uit de gemeente Dalfsen. De wandeling eindigt omstreeks 20.30 uur bij het restaurant van de Trefkoele+, waar nog een kleine activiteit wacht. De avond wordt afgesloten met een drankje en iets lekkers.De wandeling start om 19.00 uur vanaf het gemeentehuis in Dalfsen.

  Mamacafé Trefkoele+ over interactief voorlezen

  Op woensdagochtend 6 september start weer het Mamacafé in Dalfsen.
  Gastspreker Ingrid den Olden (leesconsulent) zal uitleggen waarom het belangrijk is dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken en op welke wijze kan worden voorgelezen, interactief en met leesplezier voor ouder en kind. Daarnaast zal Janny de Groot, voorlezer bij BoekStart en de VoorleesExpress, de kinderen voorlezen.
  Aanmelden is niet nodig, alle papa’s en mama’s van kinderen van 0 tot 4 jaar zijn van harte welkom in het PlusCafé in Trefkoele+.

  Het Mama Café is elke 1e woensdag van de maand van 9.30 tot 11.30 uur in het PlusCafé van kulturhus Trefkoele+ aan de Ruigedoornstraat 108 in Dalfsen. Het Mama Café is laagdrempelig en vrij toegankelijk. Doelgroep zijn ouders en verzorgers en hun kinderen van 0- 4 jaar. 
  In het Mama Café Dalfsen kun je andere ouders ontmoeten, ervaringen uitwisselen en gezellig koffie drinken. De kinderen kunnen intussen lekker spelen. Regelmatig schuift een deskundige aan om wat meer te vertellen over de thema’s rondom opgroeien en opvoeden van jonge kinderen en het ouderschap. 

  Het Mama Café Dalfsen is een initiatief van verloskundige/coach Wietske van Luipen (Puur Ouderschap) en contextueel therapeut/gezinscoach Tineke van Gorcum-van der Keijl (De Kapstok) en Kulturhus Trefkoele+ (bibliotheek, GGD IJsselland en speel-o-theek).

  Boekstartcafe Nieuwleusen en Dalfsen

  Op woensdagochtend 6 september 10.00 uur begint het Boekstartcafé in Nieuwleusen voor onze allerkleinsten.
  Janneke en Karin lezen dan voor en zingen liedjes met baby's en peuters. Je zult zien dat ze dol zijn op boekjes. Het thema is Nijntje.

  Op donderdagochtend 7 september 10.00 uur begint het Boekstartcafé in Dalfsen.
  Janny en Hilly lezen dan voor over het thema 'het weer'.

  Voorleesuurtje Anjerpunt Hoonhorst

  Op vrijdagochtend 8 september om ca. 11 uur zal er weer worden voorgelezen in het Anjerpunt Hoonhorst.
  Dinie leest voor uit het prentenboek Onder water, boven water van Annemarie van Haeringen.

  Kom langs! Het is gezellig en leerzaam.

 • Onderzoek Ouders en kinderen 0-4 jaar

  Onderzoek Ouders en kinderen 0-4 jaar

  Gepubliceerd op: woensdag 16 augustus 2017

  Ouders zien het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling van kinderen in, maar er is nog veel onbekendheid over vanaf wanneer voorlezen nuttig is. 
  Ook weten twee op de vijf ouders niet dat kinderen gratis lid kunnen worden van de Bibliotheek en is het (diverse) aanbod van de Bibliotheek voor jonge kinderen bij lang niet iedereen bekend. De Bibliotheek wordt vooral geassocieerd met boeken en als plek die pas echt interessant is voor kinderen vanaf een jaar of 4.

  Het onderzoek is in mei 2017 uitgevoerd door het onafhankelijke marktonderzoekbureau Ruigrok NetPanel in opdracht van ProBiblio. 
  Aan het onderzoek hebben 1.037 ouders van kinderen van 0-4 jaar uit heel Nederland deelgenomen, zowel leden als niet-leden. 

  Dit onderzoek is niet gedaan onder de vaste Biebpanelleden, maar onder een willekeurige groep.

 • Wijziging kosten cd-aanvragen

  Wijziging kosten cd-aanvragen

  Gepubliceerd op: vrijdag 28 april 2017

  Wat verandert er?

  Met ingang van 1 mei worden er kosten in rekening gebracht voor alle cd-aanvragen. Iedere keer als u een cd aanvraagt kost dat geld:

  € 2,00 per cd als deze uit de collectie van een Overijsselse Bibliotheek of de Muziekbank komt en
  € 3,00 per cd voor aanvragen bij het CDR.

  Wat betekent dit voor u?

  U kunt nog steeds cd’s aanvragen die niet beschikbaar zijn in onze collectie. Alleen zijn deze aanvragen niet meer kosteloos.
  Als u in het catalogussysteem een cd aanvraagt die niet in onze collectie zit, krijgt u een melding van het bedrag dat hiermee gemoeid is.
  U wordt dus nooit verrast door onverwachte kosten.

  Zodra de cd in de ontvangende Bibliotheek voor u wordt klaargezet, wordt het verschuldigde bedrag ten laste gebracht van uw lenerspas.
  Heeft u geen tegoed op uw pas? Dan wordt het bedrag op de pas geregistreerd. Dit bedrag kunt u contant op locatie of digitaal met iDeal in uw MijnBibliotheek-omgeving betalen.

 • Gezocht :Voorlezers op woensdagochtend in bieb Nieuwleusen en donderdagochtend in bieb Dalfsen.

  Gezocht :Voorlezers op woensdagochtend in bieb Nieuwleusen en donderdagochtend in bieb Dalfsen.

  Gepubliceerd op: vrijdag 28 april 2017

  De Bibliotheek wil elke woensdagochtend (Nieuwleusen) en elke donderdagochtend (Dalfsen) van 10.00 -11.00 uur voorlezen aanbieden voor jonge kinderen.
  Elke eerste van de maand is er de Boekstartochtend (voor kinderen van 0 tot 18 maanden).
  Voor de andere 3 ochtenden zoeken we in ieder geval 4 of 5 extra voorlezers die bij toerbeurt op informele wijze willen voorlezen aan jonge kinderen.
  Kan één op één maar ook aan een groepje.
  Dus één kind (of meer)schuift aan maar kan ook weer gaan wanneer hij/zij geen zin meer heeft.

  De insteek bij deze ochtenden is dus anders dan bij Boekstart dat een meer “schools” karakter heeft.
  We hebben al een Voorlezer in Nieuwleusen, genaamd: Gert-Jan zoals op de foto te zien is. Gezelligheid staat voorop.  
  Ouders kunnen ervaringen uitwisselen. Er staat koffie/thee klaar en evt. een glaasje limonade voor de kinderen.

  We denken aan 2 voorlezers per ochtend.
  De voorlezers krijgen tzt een (voorlees)training.

  -Aanmelding bij Margot Boesenkool wat betreft de woensdagochtend in bieb Nieuwleusen,
  -Aanmelding bij Marjan Super wat betreft de donderdagochtend in bieb Dalfsen,

  Heeft u vragen bel dan even 0529 – 432413 (Dalfsen) of  481227 (Nieuwleusen).

 • De Bibliotheek iets voor jou?

  De Bibliotheek iets voor jou?

  Gepubliceerd op: maandag 12 december 2016

  De Bibliotheek is er voor iedereen!
  De Bibliotheek is nog altijd een laagdrempelige ontmoetingsplaats.
  De Bibliotheek voorziet in de behoefte naar kennis en informatie.
  De Bibliotheek is er voor jouw leesplezier.

  Interesse om daar een steentje aan bij te dragen? Dat kan in een drukke uitleen op bv. een middag of avond. Karren leeghalen, boeken sorteren, displayen op de tafels, opruimen, eenvoudige vragen van klanten beantwoorden etc.  
  Voorwaarde is een goede kennis van de Nederlandse taal.
  Maar ook hebben wij werk achter de schermen zoals het repareren van boeken. 
  Voor iedere vrijwilliger is er veel gezelligheid en inspiratie.

  Gastvrouw

  Wij zoeken nog mensen voor de vestigingen in:

  Lemelerveld: dinsdagmiddag.

  Oudleusen: vrijdagmiddag.
  Deze vestiging draait per 1 januari 2017 uitsluitend op vrijwilligers. Wij hebben al een leuk team wat betreft de maandag t/m de donderdag. Deze vier dagen is de bibliotheek open. Het gaat om vrijwillig werk onder leiding (op afstand) van een betaalde bibliotheekmedewerker. Wij zoeken echter nog twee enthousiaste mensen die graag als vrijwilliger aan het werk gaan op de vrijdagmiddag zodat wij dit dagdeel ook open kunnen gaan. Betrokken gastvrije mensen die het leuk vinden om anderen te helpen, die goed samen kunnen werken, kunnen organiseren en die van boeken en media houden. De werkzaamheden lopen uiteen van het actief begroeten van bezoekers, het zorgen voor een gastvrije sfeer, intern transport van de boeken, plaatsen van media in kasten, administratie als het inwerken van tijdschriften tot mensen wegwijs maken, het nakijken van boeken en nog veel meer.
  Vraag naar het aanmeldformulier en geef je op bij

  Voorlezen
  Daarnaast zoeken wij voor de Boekstartsessies in de bibliotheek van Lemelerveld minimaal twee enthousiaste voorleesvrijwilligers. Het betreft dus voorlezen aan hele jonge kinderen. Dat betekent praten, zingen, voorlezen, muziek maken met sambaballen etc. ( )

  Digi-sterker
  Tevens zoeken wij vrijwilligers die klanten digitaal willen begeleiden en stimuleren om hun weg te vinden op internet. ()

  De Bibliotheek organiseert korte cursussen "Werken met de e-overheid". Cursisten leren in vier bijeenkomsten optimaal omgaan met digitale loketten. Vertrouwelijkheid, veiligheid en privacy zijn hierbij van belang. Voor het geven van de cursus worden vrijwilligers-docenten gezocht. )

  Loop eens vrijblijvend binnen en informeer naar de mogelijkheden. 
  Wie weet zit er iets leuks voor u bij!

 • De Bibliotheek maakt je rijker

  De Bibliotheek maakt je rijker

  Gepubliceerd op: donderdag 01 december 2016

  Hoor je dat ook weleens op verjaardagen en feestjes: “de Bieb? Bestaat die nog? Dat jij daar nog komt..” Maar jij weet wel beter!

  De Bibliotheek is namelijk een fantastische plek om te vertoeven. Samen met je kinderen, lekker boekjes lezen en dan naar huis met een hele stapel! En voor jezelf neem je een fijne roman of een spannende thriller mee. Maar wist je dat je bij de Bibliotheek voor nog zo veel meer terecht kunt dan alleen boeken lenen? Heb je er weleens een cursus gevolgd, of een leuke activiteit bijgewoond? Probeer het eens, want.. de Bibliotheek maakt je rijker!

  Campagne 'De Bibliotheek maakt je rijker' 

  Sinds afgelopen oktober organiseren de Bibliotheken de landelijke campagne ‘De Bibliotheek maakt je rijker’ in de vorm van outdoor- en online promotie. De kernboodschap van deze campagne is: "De Bibliotheek is een aantrekkelijke en inspirerende plek waar je aan je persoonlijke ontwikkeling kunt werken."

  Deze campagne is erop gericht om Nederlanders te laten zien dat de Bibliotheek zoveel meer biedt dan alleen het uitlenen van boeken. Wat veel mensen niet weten is dat er in de Bibliotheek een zeer groot aanbod is van (computer)- cursussen, inloopspreekuren voor e-books en computervragen, lezingen, taalles, en andere interessante activiteiten. Ook kan iedereen er terecht om Nederlands te leren spreken en schrijven, of voor een cursus Engels of Italiaans. Vanzelfsprekend is er ook de kennis en leestips aanwezig voor taalontwikkelingen bij kinderen. Het kan allemaal in de Bibliotheek van nu!

  Bibliotheken zijn van oudsher laagdrempelige publieke organisaties, vaak in het centrum van een stad of dorp. Het doel is om iedereen volwaardig en zelfstandig aan de samenleving te laten deelnemen. Daarnaast wil de Bibliotheek een 'third place' bieden voor een ieder die wil ontspannen en die een moment van rust zoekt om informatie in wat voor vorm dan ook tot zich te nemen.
  Ontspannen, Ontmoeten, Ontwikkelen en Ontdekken vormen daarbij de kernbegrippen. De Bibliotheek is daarmee een speeltuin van kennis, prikkeling en ervaring voor ieder individu.

  Breng daarom zelf eens een bezoek aan jouw lokale Bibliotheek en zie wat deze allemaal voor je in huis heeft en voor je kan betekenen!

 • Cursus Klik & Tik – Verbeter je digitale vaardigheden

  Cursus Klik & Tik – Verbeter je digitale vaardigheden

  Gepubliceerd op: maandag 05 september 2016

  De cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten waarin u in een rustig tempo en onder deskundige begeleiding aan de slag gaat.

  U krijgt volop de gelegenheid om zelf te oefenen. De docenten leggen goed uit hoe het werkt. In de groep en individueel kunt u hulp en feedback vragen en krijgen. U krijgt een werkboek als naslagwerk en leidraad.

  De cursus in Dalfsen start op woensdagmiddag 4 oktober (NB: deze datum is een week later dan eerder aangekondigd) om 14.00 uur. In de Trefkoele+, Ruigedoornstraat 108, in de Polhaarzaal.
  Meer informatie vindt u in de flyer over de cursus in Dalfsen over werkwijze, de data van de bijeenkomsten en de voorwaarden. 

  De cursus in Nieuwleusen start op vrijdagmorgen 22 september om 10.00 in Bibliotheek Nieuwleusen, ds. Van Diemenstraat 2.
  Meer informatie vindt u in de flyer over de cursus in Nieuwleusen over werkwijze, de data van de bijeenkomsten en de voorwaarden.

  Lees ook de flyer van Klik & Tik : Verbeter je digitale vaardigheden met algemene informatie over de cursus

  De cursus kost voor leden slechts € 15.

  Wilt u uw bibliotheek of de Senioren Computerclub Dalfsen ondersteunen? Word dan lid!

  Filmpje met uitleg over de cursus Klik & Tik:

   

 • Digitaal naoberschap

  Digitaal naoberschap

  Gepubliceerd op: woensdag 31 augustus 2016

  Digid cursus

  Uw overheid en u kunnen steeds meer digitaal communiceren: DigiD aanvragen en gebruiken, belasting terugvragen, een afspraak maken bij de gemeente, huurtoeslag aanvragen. Het gaat allemaal via internet tegenwoordig.

  Iedere burger kan dit allemaal rechtstreeks en zelfstandig regelen. 
  Maar soms loopt het toch niet zoals u verwachtte. Er gebeurt iets op het scherm en u weet niet wat te doen. Wie helpt er dan?

  Uw bibliotheek kan u helpen!

  U kunt een cursus volgen:  Werken met de digitale overheid.

  Maar als u dat al gedaan heeft en even ruggespraak wilt, kunt u een beroep doen op de digitale naober. Maar hieronder een afspraak met hem. Hij kan in overleg met u kijken en zoeken naar de beste oplossing en u daarmee verder helpen.  
  Als u niet voor uzelf, maar voor iemand anders een afspraak wilt maken, kan dat ook. Daarbij is het wenselijk dat u vertelt dat uw aanvraag voor een ander is en iets toevoegt over het waarom daarvan.

  De afspraak met uw digitale naober kan bij u thuis plaatsvinden. Via dit formulier kunt een verzoek voor een gesprek indienen, maar u mag ook bellen naar Bibliotheek Dalfsen, tel. 0529 – 432 413 of mailen naar

  Binnen twee weken krijgt u een reactie.

  Noaberhulp

 • Belangrijke mededeling omtrent reserveringen!

  Belangrijke mededeling omtrent reserveringen!

  Gepubliceerd op: woensdag 28 oktober 2015

  Het reserveren van boeken binnen Overijssel is gratis. Service van de bibliotheek!

  Helaas komt het regelmatig voor dat klanten hun reserveringen niet ophalen. Dit is jammer want anderen moeten daardoor langer wachten. Bovendien is het een kostbare aangelegenheid. Het boek moet worden opgezocht , op transport gezet en vervoerd naar de bibliotheek, daarna verwerkt en klaar gezet worden voor de lener. Vervolgens wordt het niet opgehaald  en kan het  weer retour .

   Vanaf 1 januari 2016 rekenen we daarom € 1,- voor elke niet op tijd opgehaalde reservering.

  De reserveringen blijven 10 dagen voor u klaar staan. Haalt u uw reservering op tijd op dan blijft deze service natuurlijk gewoon gratis. Haalt u het gereserveerde materiaal na 10 dagen op dan brengen wij €1,- in rekening.

  Voor het ontvangen van uw reserveringsbericht is het van belang dat wij een juist email adres hebben. Wilt u dit controleren?

 • Korting op lidmaatschap voor Boekstartouders

  Korting op lidmaatschap voor Boekstartouders

  Gepubliceerd op: woensdag 06 mei 2015

  Wist u dat baby's en peuters al lid kunnen worden en allerlei boekjes kunnen lenen geschikt voor hun leeftijd? Als kinderen al jong met boekjes in aanraking komen en worden voorgelezen is de kans dat ze later met plezier blijven lezen ook groter.

  Als u zelf lid wordt binnen 3 maanden dat uw baby lid is geworden ontvangt u 50 % korting op een jaarabonnement.

  Download hier de Voordeelbon BoekStart

  Heeft u geen Boekstart Waardebon ontvangen om uw baby lid te maken en het koffertje op te halen? 
  De waardebon staat online op boekstart.nl. U kunt ernaar vragen in de Bibliotheek en het koffertje direct ontvangen als u uw baby lid maakt. 

  baby bieb borrel