Website voorlezen
Facebook twitter nieuwsbrieflogo

Nieuwsberichten

Resultaten 1 - 10 van 12
 • Foto-expositie VoorleesExpress Overijssel in Gemeentehuis Dalfsen

  Foto-expositie VoorleesExpress Overijssel in Gemeentehuis Dalfsen

  Gepubliceerd op: maandag 03 juli 2017

  De VoorleesExpress is een landelijk project dat door alle Overijsselse Bibliotheken wordt uitgevoerd.  Een vrijwilliger komt twintig keer thuis bij gezinnen om ouders en kinderen enthousiast te maken over (interactief) voorlezen, boeken en verhalen. Daarmee stimuleert de vrijwilliger het leesplezier en de taalontwikkeling van de kinderen. Bovendien ondersteunt de vrijwilliger de ouders om zelf een voorleesritueel te creëren. Meer informatie over de VoorleesExpress is te vinden op www.voorleesexpress.nl.

  Leuk om te weten is dat de VoorleesExpress deze maand genomineerd is voor de internationale prijs Joy of Reading Award 2017. De werkwijze van de Overijsselse Bibliotheken is hierbij als goed voorbeeld gebruikt. 

 • VakantieBieb

  VakantieBieb

  Gepubliceerd op: maandag 29 mei 2017

  Goed nieuws voor vakantie vierende fans van digitale boeken: de VakantieBieb gaat weer open. Sinds 2013 bieden de bibliotheken geregeld tijdens schoolvakanties enkele tientallen gratis ebooks voor vakantiegangers. De app is al vanaf 1 juni geopend. Met een speciaal aanbod voor basisscholen en vanaf 1 juli voor volwassenen.

  Titels voor jongeren
  De VakantieBieb heeft ook nu weer grappige, avontuurlijke en spannende boeken, een leuke collectie met voor elk wat wils. Kinderen in de leeftijd van 6-9 jaar kunnen bijvoorbeeld Dolfje Weerwolfje lezen van Paul van Loon of Mees Kees op kamp van Mirjam Oldenhave. Voor kinderen tussen 9 – 12 jaar is er o.a. Klem van Mirjam Oldenhave, De Grijze Jager, het toernooi van Gorlan van John Flanagan. Ook voor jongeren ouder dan 12 jaar staan leuke boeken klaar zoals Verdacht van Carry Slee.

  De Bibliotheek heeft voor basisscholen een lespakket ontwikkeld, met allerlei suggesties om leerlingen vanaf 6 jaar in de maand juni klassikaal kennis te laten maken met de VakantieBieb, zodat ze in hun zomervakantie met plezier gaan lezen.

  Volledig leespakket in VakantieBieb

  Vanaf 1 juli voegt de Bibliotheek romans aan het pakket toe. Dan is het totale leespakket gratis en voor iedereen beschikbaar. De VakantieBieb blijft open t/m 31 augustus.

  Gratis downloaden
  De applicatie Vakantiebieb is gratis te downloaden via Google Play en in de App Store. Zie de website vakantiebieb.nl voor meer informatie.

  vakantiebieb

 • Wijziging kosten cd-aanvragen

  Wijziging kosten cd-aanvragen

  Gepubliceerd op: vrijdag 28 april 2017

  Wat verandert er?

  Met ingang van 1 mei worden er kosten in rekening gebracht voor alle cd-aanvragen. Iedere keer als u een cd aanvraagt kost dat geld:

  € 2,00 per cd als deze uit de collectie van een Overijsselse Bibliotheek of de Muziekbank komt en
  € 3,00 per cd voor aanvragen bij het CDR.

  Wat betekent dit voor u?

  U kunt nog steeds cd’s aanvragen die niet beschikbaar zijn in onze collectie. Alleen zijn deze aanvragen niet meer kosteloos.
  Als u in het catalogussysteem een cd aanvraagt die niet in onze collectie zit, krijgt u een melding van het bedrag dat hiermee gemoeid is.
  U wordt dus nooit verrast door onverwachte kosten.

  Zodra de cd in de ontvangende Bibliotheek voor u wordt klaargezet, wordt het verschuldigde bedrag ten laste gebracht van uw lenerspas.
  Heeft u geen tegoed op uw pas? Dan wordt het bedrag op de pas geregistreerd. Dit bedrag kunt u contant op locatie of digitaal met iDeal in uw MijnBibliotheek-omgeving betalen.

 • Gezocht :Voorlezers op woensdagochtend in bieb Nieuwleusen en donderdagochtend in bieb Dalfsen.

  Gezocht :Voorlezers op woensdagochtend in bieb Nieuwleusen en donderdagochtend in bieb Dalfsen.

  Gepubliceerd op: vrijdag 28 april 2017

  De Bibliotheek wil elke woensdagochtend (Nieuwleusen) en elke donderdagochtend (Dalfsen) van 10.00 -11.00 uur voorlezen aanbieden voor jonge kinderen.
  Elke eerste van de maand is er de Boekstartochtend (voor kinderen van 0 tot 18 maanden).
  Voor de andere 3 ochtenden zoeken we in ieder geval 4 of 5 extra voorlezers die bij toerbeurt op informele wijze willen voorlezen aan jonge kinderen.
  Kan één op één maar ook aan een groepje.
  Dus één kind (of meer)schuift aan maar kan ook weer gaan wanneer hij/zij geen zin meer heeft.

  De insteek bij deze ochtenden is dus anders dan bij Boekstart dat een meer “schools” karakter heeft.
  We hebben al een Voorlezer in Nieuwleusen, genaamd: Gert-Jan zoals op de foto te zien is. Gezelligheid staat voorop.  
  Ouders kunnen ervaringen uitwisselen. Er staat koffie/thee klaar en evt. een glaasje limonade voor de kinderen.

  We denken aan 2 voorlezers per ochtend.
  De voorlezers krijgen tzt een (voorlees)training.

  -Aanmelding bij Margot Boesenkool wat betreft de woensdagochtend in bieb Nieuwleusen,
  -Aanmelding bij Marjan Super wat betreft de donderdagochtend in bieb Dalfsen,

  Heeft u vragen bel dan even 0529 – 432413 (Dalfsen) of  481227 (Nieuwleusen).

 • De Bibliotheek iets voor jou?

  De Bibliotheek iets voor jou?

  Gepubliceerd op: maandag 12 december 2016

  De Bibliotheek is er voor iedereen!
  De Bibliotheek is nog altijd een laagdrempelige ontmoetingsplaats.
  De Bibliotheek voorziet in de behoefte naar kennis en informatie.
  De Bibliotheek is er voor jouw leesplezier.

  Interesse om daar een steentje aan bij te dragen? Dat kan in een drukke uitleen op bv. een middag of avond. Karren leeghalen, boeken sorteren, displayen op de tafels, opruimen, eenvoudige vragen van klanten beantwoorden etc.  
  Voorwaarde is een goede kennis van de Nederlandse taal.
  Maar ook hebben wij werk achter de schermen zoals het repareren van boeken. 
  Voor iedere vrijwilliger is er veel gezelligheid en inspiratie.

  Gastvrouw

  Wij zoeken nog mensen voor de vestigingen in:

  Lemelerveld: dinsdagmiddag.

  Oudleusen: vrijdagmiddag.
  Deze vestiging draait per 1 januari 2017 uitsluitend op vrijwilligers. Wij hebben al een leuk team wat betreft de maandag t/m de donderdag. Deze vier dagen is de bibliotheek open. Het gaat om vrijwillig werk onder leiding (op afstand) van een betaalde bibliotheekmedewerker. Wij zoeken echter nog twee enthousiaste mensen die graag als vrijwilliger aan het werk gaan op de vrijdagmiddag zodat wij dit dagdeel ook open kunnen gaan. Betrokken gastvrije mensen die het leuk vinden om anderen te helpen, die goed samen kunnen werken, kunnen organiseren en die van boeken en media houden. De werkzaamheden lopen uiteen van het actief begroeten van bezoekers, het zorgen voor een gastvrije sfeer, intern transport van de boeken, plaatsen van media in kasten, administratie als het inwerken van tijdschriften tot mensen wegwijs maken, het nakijken van boeken en nog veel meer.
  Vraag naar het aanmeldformulier en geef je op bij

  Voorlezen
  Daarnaast zoeken wij voor de Boekstartsessies in de bibliotheek van Lemelerveld minimaal twee enthousiaste voorleesvrijwilligers. Het betreft dus voorlezen aan hele jonge kinderen. Dat betekent praten, zingen, voorlezen, muziek maken met sambaballen etc. ( )

  Digi-sterker
  Tevens zoeken wij vrijwilligers die klanten digitaal willen begeleiden en stimuleren om hun weg te vinden op internet. ()

  De Bibliotheek organiseert korte cursussen "Werken met de e-overheid". Cursisten leren in vier bijeenkomsten optimaal omgaan met digitale loketten. Vertrouwelijkheid, veiligheid en privacy zijn hierbij van belang. Voor het geven van de cursus worden vrijwilligers-docenten gezocht. )

  Loop eens vrijblijvend binnen en informeer naar de mogelijkheden. 
  Wie weet zit er iets leuks voor u bij!

 • De Bibliotheek maakt je rijker

  De Bibliotheek maakt je rijker

  Gepubliceerd op: donderdag 01 december 2016

  Hoor je dat ook weleens op verjaardagen en feestjes: “de Bieb? Bestaat die nog? Dat jij daar nog komt..” Maar jij weet wel beter!

  De Bibliotheek is namelijk een fantastische plek om te vertoeven. Samen met je kinderen, lekker boekjes lezen en dan naar huis met een hele stapel! En voor jezelf neem je een fijne roman of een spannende thriller mee. Maar wist je dat je bij de Bibliotheek voor nog zo veel meer terecht kunt dan alleen boeken lenen? Heb je er weleens een cursus gevolgd, of een leuke activiteit bijgewoond? Probeer het eens, want.. de Bibliotheek maakt je rijker!

  Campagne 'De Bibliotheek maakt je rijker' 

  Sinds afgelopen oktober organiseren de Bibliotheken de landelijke campagne ‘De Bibliotheek maakt je rijker’ in de vorm van outdoor- en online promotie. De kernboodschap van deze campagne is: "De Bibliotheek is een aantrekkelijke en inspirerende plek waar je aan je persoonlijke ontwikkeling kunt werken."

  Deze campagne is erop gericht om Nederlanders te laten zien dat de Bibliotheek zoveel meer biedt dan alleen het uitlenen van boeken. Wat veel mensen niet weten is dat er in de Bibliotheek een zeer groot aanbod is van (computer)- cursussen, inloopspreekuren voor e-books en computervragen, lezingen, taalles, en andere interessante activiteiten. Ook kan iedereen er terecht om Nederlands te leren spreken en schrijven, of voor een cursus Engels of Italiaans. Vanzelfsprekend is er ook de kennis en leestips aanwezig voor taalontwikkelingen bij kinderen. Het kan allemaal in de Bibliotheek van nu!

  Bibliotheken zijn van oudsher laagdrempelige publieke organisaties, vaak in het centrum van een stad of dorp. Het doel is om iedereen volwaardig en zelfstandig aan de samenleving te laten deelnemen. Daarnaast wil de Bibliotheek een 'third place' bieden voor een ieder die wil ontspannen en die een moment van rust zoekt om informatie in wat voor vorm dan ook tot zich te nemen.
  Ontspannen, Ontmoeten, Ontwikkelen en Ontdekken vormen daarbij de kernbegrippen. De Bibliotheek is daarmee een speeltuin van kennis, prikkeling en ervaring voor ieder individu.

  Breng daarom zelf eens een bezoek aan jouw lokale Bibliotheek en zie wat deze allemaal voor je in huis heeft en voor je kan betekenen!

 • Cursus Klik & Tik – Digitale vaardigheden verbeteren

  Cursus Klik & Tik – Digitale vaardigheden verbeteren

  Gepubliceerd op: maandag 05 september 2016

  De cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten waarin u in een rustig tempo en onder deskundige begeleiding aan de slag gaat.

  U krijgt volop de gelegenheid om zelf te oefenen. De docenten leggen goed uit hoe het werkt. In de groep en individueel kunt u hulp en feedback vragen en krijgen. U krijgt een werkboek als naslagwerk en leidraad.
  De cursus in Dalfsen start weer in het najaar bij voldoende aanmelding.

  De cursus kost slechts € 15 (zie verder de flyer van het afgelopen seizoen).  
  Wilt u uw bibliotheek of de Senioren Computerclub Dalfsen ondersteunen? Word dan lid!

  Filmpje met uitleg over de cursus Klik & Tik:

   

 • Digitaal naoberschap

  Digitaal naoberschap

  Gepubliceerd op: woensdag 31 augustus 2016

  Digid cursus

  Uw overheid en u kunnen steeds meer digitaal communiceren: DigiD aanvragen en gebruiken, belasting terugvragen, een afspraak maken bij de gemeente, huurtoeslag aanvragen. Het gaat allemaal via internet tegenwoordig.

  Iedere burger kan dit allemaal rechtstreeks en zelfstandig regelen. 
  Maar soms loopt het toch niet zoals u verwachtte. Er gebeurt iets op het scherm en u weet niet wat te doen. Wie helpt er dan?

  Uw bibliotheek kan u helpen!

  U kunt een cursus volgen:  Werken met de digitale overheid.

  Maar als u dat al gedaan heeft en even ruggespraak wilt, kunt u een beroep doen op de digitale naober. Maar hieronder een afspraak met hem. Hij kan in overleg met u kijken en zoeken naar de beste oplossing en u daarmee verder helpen.  
  Als u niet voor uzelf, maar voor iemand anders een afspraak wilt maken, kan dat ook. Daarbij is het wenselijk dat u vertelt dat uw aanvraag voor een ander is en iets toevoegt over het waarom daarvan.

  De afspraak met uw digitale naober kan bij u thuis plaatsvinden. Via dit formulier kunt een verzoek voor een gesprek indienen, maar u mag ook bellen naar Bibliotheek Dalfsen, tel. 0529 – 432 413 of mailen naar

  Binnen twee weken krijgt u een reactie.

  Noaberhulp

 • Belangrijke mededeling omtrent reserveringen!

  Belangrijke mededeling omtrent reserveringen!

  Gepubliceerd op: woensdag 28 oktober 2015

  Het reserveren van boeken binnen Overijssel is gratis. Service van de bibliotheek!

  Helaas komt het regelmatig voor dat klanten hun reserveringen niet ophalen. Dit is jammer want anderen moeten daardoor langer wachten. Bovendien is het een kostbare aangelegenheid. Het boek moet worden opgezocht , op transport gezet en vervoerd naar de bibliotheek, daarna verwerkt en klaar gezet worden voor de lener. Vervolgens wordt het niet opgehaald  en kan het  weer retour .

   Vanaf 1 januari 2016 rekenen we daarom € 1,- voor elke niet op tijd opgehaalde reservering.

  De reserveringen blijven 10 dagen voor u klaar staan. Haalt u uw reservering op tijd op dan blijft deze service natuurlijk gewoon gratis. Haalt u het gereserveerde materiaal na 10 dagen op dan brengen wij €1,- in rekening.

  Voor het ontvangen van uw reserveringsbericht is het van belang dat wij een juist email adres hebben. Wilt u dit controleren?

 • Korting op lidmaatschap voor Boekstartouders

  Korting op lidmaatschap voor Boekstartouders

  Gepubliceerd op: woensdag 06 mei 2015

  Wist u dat baby's en peuters al lid kunnen worden en allerlei boekjes kunnen lenen geschikt voor hun leeftijd? Als kinderen al jong met boekjes in aanraking komen en worden voorgelezen is de kans dat ze later met plezier blijven lezen ook groter.

  Als u zelf lid wordt binnen 3 maanden dat uw baby lid is geworden ontvangt u 50 % korting op een jaarabonnement.

  Download hier de Voordeelbon BoekStart

  Heeft u geen Boekstart Waardebon ontvangen om uw baby lid te maken en het koffertje op te halen? 
  De waardebon staat online op boekstart.nl. U kunt ernaar vragen in de Bibliotheek en het koffertje direct ontvangen als u uw baby lid maakt. 

  baby bieb borrel