Mijn Bibliotheek  

Laden...
Facebook twitter nieuwsbrieflogo
Resultaten 1 - 4 van 4

Gepubliceerd op: vrijdag 29 juni 2018

Vanaf dit najaar is het zover, dan beschikt de gemeente Dalfsen over drie Infopunten: in de Bibliotheek in de Trefkoele+ in Dalfsen, De Spil in Nieuwleusen en de Mozaïek in Lemelerveld.

Het Infopunt is een nieuwe plek waar mensen terecht kunnen met al hun vragen over zorg en welzijn. Of het nu gaat om persoonlijke, praktische, complexe of eenvoudige vragen, met elke vraag kunnen inwoners terecht bij het Infopunt. De Infopunten worden straks bemenst door professionals die samen met vrijwilligers alle inwoners die naar het Infopunt komen, willen helpen. Er zijn verschillende vacatures voor mensen die graag als vrijwilliger aan het werk gaan in de Infopunten.

Doel van het Infopunt is om mensen te helpen die niet direct naar een zorg- of ondersteuningsorganisatie willen of durven te stappen. Bijvoorbeeld omdat ze niet precies weten waar zij met hun vraag terecht kunnen, of omdat ze denken dat hun hulpvraag niet zwaar genoeg is. Ook als mensen eerst willen kijken of er geen andere oplossingen zijn of een hele praktische vraag hebben is het Infopunt dé plek waar inwoners terecht kunnen. Het Infopunt helpt mensen verder.

Vragen stellen zonder drempels

Het Infopunt is ontstaan vanuit Saam Welzijn en de Bibliotheek Dalfsen die als gezamenlijk doel hebben om kennis en informatie toegankelijk te maken voor inwoners zodat zij zelf in staat zijn hun weg te vinden als zij hulp nodig hebben. Samen benaderden zij de gemeente met hun plan:  “We willen een plek creëren, binnen de Bibliotheek en het Kulturhus, waar mensen makkelijk en op maat alles kunnen vinden, verwezen worden of aanvullende informatie kunnen krijgen over de mogelijkheden die er zijn op het gebied van zorg en welzijn en alle aanvullende activiteiten van de Bibliotheek,” aldus Anke Bruggeman, directeur van de Bibliotheek Dalfsen. De gemeente verstrekte vervolgens subsidie omdat de Infopunten echt iets toevoegen aan de keten van zorg en ondersteuning. “Het is een plek waar je met allerlei vragen terecht kunt” aldus wethouder Jan Uitslag. “Het is mooi om te zien hoe de Bibliotheek, Saam Welzijn en de Kulturhusen elkaar versterken.”

Veel vragen kunnen direct door het Infopunt beantwoord worden, maar als het nodig is kunnen mensen ook doorverwezen worden naar een gespecialiseerde organisatie die hen verder kan helpen. “We hopen dat de inwoners van de gemeente Dalfsen de Infopunten na een tijdje echt als de eerste plek zien waar je heen gaat met een vraag, hoe groot of klein deze ook is” aldus Wout Noorman, directeur van Saam Welzijn. 

Samenwerking
Het Infopunt wordt straks gevestigd in de Bibliotheek in de Trefkoele+, de Spil en de Mozaïek. Het is een initiatief van de Bibliotheek en Saam Welzijn, maar ook andere maatschappelijke organisaties zoals de Kern Maatschappelijke Dienstverlening, Humanitas, Vluchtelingenwerk, MEE-IJsseloevers en de gemeente Dalfsen leveren een belangrijke bijdrage. “Uiteindelijk willen we graag met elke organisatie in onze gemeente die op wat voor manier dan ook ondersteuning biedt samenwerken,” aldus Jackeline Mekkes die projectleider is vanuit de Bibliotheek Dalfsen.

Vrijwilligers gezocht
Om het Infopunt goed te laten werken, zijn naast professionele krachten, ook vrijwilligers nodig.
Meer informatie over de functie en de functie-eisen zijn te vinden op www.vrijwilligerspuntdalfsen.nl

Mensen met interesse kunnen contact opnemen met vrijwilligersmakelaar Ivonne Saueressig, tel: 06-39345740, e-mail:

Gepubliceerd op: woensdag 16 augustus 2017

Ouders zien het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling van kinderen in, maar er is nog veel onbekendheid over vanaf wanneer voorlezen nuttig is. 
Ook weten twee op de vijf ouders niet dat kinderen gratis lid kunnen worden van de Bibliotheek en is het (diverse) aanbod van de Bibliotheek voor jonge kinderen bij lang niet iedereen bekend. De Bibliotheek wordt vooral geassocieerd met boeken en als plek die pas echt interessant is voor kinderen vanaf een jaar of 4.

Het onderzoek is in mei 2017 uitgevoerd door het onafhankelijke marktonderzoekbureau Ruigrok NetPanel in opdracht van ProBiblio. 
Aan het onderzoek hebben 1.037 ouders van kinderen van 0-4 jaar uit heel Nederland deelgenomen, zowel leden als niet-leden. 

Dit onderzoek is niet gedaan onder de vaste Biebpanelleden, maar onder een willekeurige groep.

Gepubliceerd op: woensdag 06 mei 2015

Wist u dat baby's en peuters al lid kunnen worden en allerlei boekjes kunnen lenen geschikt voor hun leeftijd? Als kinderen al jong met boekjes in aanraking komen en worden voorgelezen is de kans dat ze later met plezier blijven lezen ook groter.

Als u zelf lid wordt binnen 3 maanden dat uw baby lid is geworden ontvangt u 50 % korting op een jaarabonnement.

Download hier de Voordeelbon BoekStart

Heeft u geen Boekstart Waardebon ontvangen om uw baby lid te maken en het koffertje op te halen? 
De waardebon staat online op boekstart.nl. U kunt ernaar vragen in de Bibliotheek en het koffertje direct ontvangen als u uw baby lid maakt. 

baby bieb borrel

Gepubliceerd op: dinsdag 31 maart 2015

Het online klantenpanel van de Bibliotheek Dalfsen is dé kans om mee te denken over  bijvoorbeeld de bewegwijzering in de bibliotheek, kastindeling, voorleesochtenden, ebooks in de collectie, een leescafé en over heel veel andere zaken.

Uw mening telt! U laat ons viermaal per jaar door middel van een online vragenlijst weten wat u goed vindt of juist anders wilt en wij gebruiken de uitkomsten om onze dienstverlening te verbeteren. Vier keer per jaar een vragenlijst invullen, het kost u per keer zo’n tien minuten en het wordt door ons zeer gewaardeerd! 

De vragenlijsten gaan over diverse onderwerpen, zoals de collectie of onze programmering. Alle antwoorden worden anoniem verwerkt. Een samenvatting van de resultaten van alle onderzoeken publiceren wij na afloop op onze website. Meedoen of meer informatie? Ga naar biebpanel.nl

Wie zoeken we?

Jong, oud, man, vrouw; iedereen is welkom om mee te doen. Bent u ouder dan 16 jaar en maakt u gebruik van de bibliotheek? Meld u dan aan! We hopen u snel te mogen verwelkomen als nieuwe deelnemer van ons klantenpanel