Website voorlezen
Facebook twitter nieuwsbrieflogo

Nieuwsberichten

Resultaten 1 - 10 van 22
 • Taalcoaches krijgen certificaat

  Taalcoaches krijgen certificaat

  Gepubliceerd op: vrijdag 13 april 2018

  Maandag 16 april worden in het PlusCafé van de Trefkoele+ in Dalfsen om 16.45 uur door Wethouder Jan Uitslag certificaten uitgereikt aan taalcoaches van het Taalpunt van de Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen. 

  De vrijwillige taalcoaches hebben vier dagdelen de basistraining taalcoaches gevolgd. Na het behalen van het certificaat gaan zij aan de slag als begeleider van mensen die zich in het dagelijkse leven niet goed kunnen redden met de Nederlandse taal. Het kan daarbij gaan om geboren en getogen Nederlanders maar ook om vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrie of Eritrea, die hier zijn komen wonen.

 • DigiD-diploma’s uitgereikt

  DigiD-diploma’s uitgereikt

  Gepubliceerd op: maandag 12 maart 2018

  In Dalfsen en Nieuwleusen zijn in de eerste week van maart vijfentwintig Digisterker-certificaten uitgereikt. 

  In enkele bijeenkomsten is er aandacht besteed aan DigiD. De meeste mensen hebben er een. Voor diegene die nog geen DigiD had, was er uitleg over hoe je er aan komt en begeleiding bij dat traject.

  Veel aandacht was er voor het gebruik. Wanneer je hem nodig hebt en hoe je er veilig mee omgaat. Er zijn veel websites – meestal van de overheid – bekeken en is ook praktisch mee gewerkt. En als het dan nodig is, kun je op het goede moment de DigiD inzetten.

  In de gesprekken die we voerden werd regelmatig stilgestaan bij de snelle veranderingen die de digitale wereld met zich meebrengt. Voordelen zijn er zeker: je hoeft voor het regelen van veel zaken je stoel en je huis niet meer uit, het is zo geregeld en vaak heel handig. We kunnen snel en veel met elkaar communiceren.

  Maar er wordt ook wel een andere kant gevoeld. Ouderen zitten niet meer achter de geraniums, maar achter een scherm. Vroeger kon je een paar keer per week op de email kijken, tegenwoordig moet het elke dag. Zorgen over privacy en over ingewikkelde formulieren die digitaal moeten worden ingevuld – en als dat laatste niet lukt, past daar het woord ontmoedigingsbeleid bij? Het wordt je sluipend door de strot geduwd, je moet steeds meer digitaal doen en het lijkt steeds harder te gaan.

  Prettig is het om samen naar deze zaken te kijken en tips te krijgen en informatie uit wisselen. Alleen kom je niet altijd in aanraking met een site als Regelhulp (of Samen Doen in Dalfsen) en daar is toch wel heel veel goeds en nuttigs te vinden.

  De Senioren Computerclub Dalfsen, Saam Welzijn en de bibliotheek zorgden voor de organisatie. Iedereen die ook geïnteresseerd is in deze cursus kan zich melden bij de bibliotheek (aan de balie of via de website).

  digidD

 • De winnaars van de regionale ronde van de voorleeswedstrijd zijn Tess Lennips en Albert Hazeleger.

  De winnaars van de regionale ronde van de voorleeswedstrijd zijn Tess Lennips en Albert Hazeleger.

  Gepubliceerd op: maandag 12 maart 2018

  Tess zit op De Hoekstee in Beerzerveld en las voor uit Knotsspannend van Tosca Menten. Albert zit op Het Koloriet in Ommen en zijn boek was Superhelden no. 1 van Marcel van Driel. Beide winnaars brachten de spanning van hun boek goed naar voren bij het voorlezen. De jury vond het een moeilijke keuze maar was uiteindelijk unaniem.

  Tien kandidaten afkomstig uit Ommen, Dalfsen, Hardenberg en Twenterand deden mee aan deze wedstrijd in Theater De Carroussel. De twee winnaars gaan door naar de provinciale ronde in het ZINiNtheater in Nijverdal die plaatsvindt op woensdag 11 april.

  De jury bestond dit jaar uit:

  • Renee Nieuwenstein (voorzitter), cultuurmakelaar bij de gemeente Dalfsen
  • Aletta Pastink, taalcoach en voorleescoördinator bij de VoorleesExpress Hardenberg
  • Jan Binnenmars, wethouder van de gemeente Twenterand

  De presentatie van de avond was in handen van Martin Forget van ‘Theater zonder blabla’. Hij speelde ook een voorstelling in de pauze en die viel goed in de smaak.
  De winnaar(s) kregen een boekenbon, bloemen en een oorkonde. Alle deelnemers kregen een bibliotheekbeker met paaseitjes.

  Bijlage:

  Deelnemers:

  Noelle Flierman                OBS De Bonte Stegge
  Jade Kamphuis                 Heilig Hartschool RK
  Joris Jansen                     CBS Nieuwoord
  Fleur Hutten                     RK Willibrordusschool
  Dide Bosch                       PC basisschool De Maten
  Tess Lennips                     PCBS De Hoekstee
  Albert Hazeleger              CBS Het Koloriet
  Bente Blaauw                   Prinses Margriet
  Elle de Vries                     Ds. Doekes
  Sara Willering                   De Akker

 • De digitale wereld is van iedereen!

  De digitale wereld is van iedereen!

  Gepubliceerd op: vrijdag 02 februari 2018

  Deze week zijn er 42 certificaten Klik en tik uitgereikt aan 24 deelnemers in Dalfsen en Nieuwleusen. In deze cursus leren de deelnemers meer over de digitale wereld. Dat gebeurt op een speelse, ontspannen manier en door gebruik te maken van allerlei werkvormen en technieken. Zo zijn er 10 bijeenkomsten. Maar een belangrijk element is ook een driedelige online cursus op internet, waar iedereen in zijn eigen tempo mee aan de slag kan. Zowel in de groep als thuis.

  Tijdens de bijeenkomsten staan twee dingen voorop. We willen het graag goed met elkaar hebben en er is dan ook genoeg gelegenheid voor een gesprek tussen de deelnemers, de vrijwilligers die kunnen bijspringen en vragen kunnen beantwoorden en een kopje koffie. Maar bovenal willen we er allemaal van leren en dat hebben we gedaan! Soms door veel te oefenen, soms door een vraag te kunnen stellen en daar een bevredigend antwoord op krijgen en soms door elkaar steun te geven en die ook te krijgen.

  Zeven deelnemers haalden alle drie certificaten van de cursus Klik & Tik. Er waren overigens ook een aantal deelnemers die nog meer cursusmateriaal op heel andere terreinen met goed gevolg doorliepen. Bij de afsluitende bijeenkomst speelden we ook nog een digitale quiz, de drie winnaars in zowel Dalfsen als Nieuwleusen kregen een lekker prijsje (vooral om uit te delen!).

  Nu staan er DigiD-cursussen in beide plaatsen als vervolg gepland. Daarna zullen we weer een Klik & Tik-serie aanbieden in beide plaatsen. De start daarvan is in maart gepland. U kunt zich hiervoor  aanmelden bij de bibliotheek, via de website of de balie en natuurlijk ook bij de Senioren Computerclub Dalfsen.

  Daarnaast blijven we zoeken naar geschikte workshops met digitale raakvlakken. Samen iets ontdekken of leren, waarbij we zoveel mogelijk gebruik maken van allerlei (leuke!) werkvormen en cursusmateriaal, natuurlijk ook digitaal. En waarbij we vooral ook leren van elkaar. Daarbij blijven we zoeken naar die dingen die u leuk, interessant, belangrijk of uitdagend vindt. Als u hierdoor aangesproken wordt, neem dan eens contact op met een medewerker van de bibliotheek of met

  Iets leren? We doen het samen!

 • Vliegn'svlug over de tijger

  Vliegn'svlug over de tijger

  Gepubliceerd op: vrijdag 02 februari 2018

  Ruim 40 kinderen hebben genoten van de voorstelling Vliegn’s vlug over de tijger van Theaterduo Kees & Koos.
  Samen met alle dieren vlogen de kinderen in de luchtballon om bij de verjaardag van tijger te zijn. Ouders, grootouders en begeleiders hielpen mee om het decor tot leven te brengen. De voorstelling werd aangeboden boor de bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen bij de Nationale Voorleesdagen. Kinderen die deze weken lid worden van de bibliotheek mogen een mini-tijger mee naar huis nemen.
  Lid worden is gratis voor iedereen tot 18 jaar.

 • Noelle Flierman en Jade Kamphuis winnen de voorleeswedstrijd in de gemeente Dalfsen

  Noelle Flierman en Jade Kamphuis winnen de voorleeswedstrijd in de gemeente Dalfsen

  Gepubliceerd op: maandag 08 januari 2018

  Noëlle Flierman van De Bonte Stegge (links op de foto) en Jade Kamphuis van Het Heilig Hart zijn dit jaar de winnaars van de voorleeswedstrijd in de gemeente Dalfsen.
  Zij gaan door naar de regioronde die donderdag 8 maart in Ommen wordt gehouden. De voorleeswedstrijd werd dit jaar voor de 25
  e keer georganiseerd.
  Ook dit jaar deden er maar liefst 16 scholen mee.

  In twee rondes streden er steeds acht voorleeskampioenen om een plek in de regionale ronde. De kwaliteit van de voorlezers was hoog en de jury had een zware taak. De jury werd gevormd door: Ingrid Kappert, raadslid, Marit Ligtenberg, beleidsmedewerker en Michael de Vries, coördinator jongerenwerk.

  De supporters lieten ook van zich horen met spandoeken en mascottes. Alle kinderen van de deelnemende scholen kregen in de pauze een opdracht met een gedicht. De winnende scholen waren De Regenboog en De Tweemaster. Zij namen een boek met gedichten mee voor hun school.

  In de pauze trokken de juryleden zich terug om te beraadslagen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid, overbrengen van emotie en tempo en originaliteit van het boek. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. In de pauze was er een spetterend optreden van GVN Dance Dance: back to back.

  Alle deelnemers kregen een polsbandje van de voorleeswedstrijd en voor de winnaars was er ook een I-padtas, een boekenbon en natuurlijk de oorkonde.

  We wensen de twee kampioenen veel plezier en succes bij de regionale ronde.

  De Nationale Voorleeswedstrijd is een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De kwartfinales, halve finales en provinciale finales worden georganiseerd door medewerkers van de Bibliotheken en de Provinciale Ondersteuningsinstellingen

 • Mandala tekenen Oudleusen

  Mandala tekenen Oudleusen

  Gepubliceerd op: woensdag 06 december 2017

  Woensdag 22 november is een workshop mandala tekenen gegeven door Neelsje Bronger in de bibliotheek van Oudleusen. Er was een goede opkomst en er zijn mooie mandala's gekleurd. De foto's laten een leuke impressie van de geslaagde avond zien.

  Mandalas2

 • Schrijversbezoek in Lemelerveld en Nieuwleusen

  Schrijversbezoek in Lemelerveld en Nieuwleusen

  Gepubliceerd op: woensdag 22 november 2017

  Harmen van Straaten was 21 november in de bibliotheek van Lemelerveld en Nieuwleusen.
  Tijdens dit bezoek hebben de leerlingen van de groepen 7 van vier basisscholen in de gemeente Dalfsen-Nieuwleusen kunnen kennismaken met een kinderboekenauteur/illustrator. Op deze manier leren de kinderen de persoon achter het boek kennen.

  Dinsdagochtend bezochten de groepen 7 van de Heideparkschool en de Heilig Hartschool de bibliotheek in Lemelerveld om met hem kennis te maken en vragen te stellen.
  Dinsdagmiddag brachten de groepen 7 van de Wegwijzer en het Kompas een bezoek aan de bibliotheek in Nieuwleusen.

  Harmen vertelde over zijn boeken, las een stukje voor en beantwoordde vragen van de kinderen. Daarna gaf Harmen tekenles.
  Hij liet zien hoe je met een simpel begin verschillende dieren kon tekenen.

  HvS1

  HvS5Harmen van Straaten

  Harmen van Straaten (1961) studeerde rechten en ging werken als jurist. Omdat dat werk hem niet beviel, besloot hij kinderboeken te gaan illustreren. Inmiddels is hij een veelgevraagd illustrator.
  In 2001 won hij met zijn illustraties in Een opa om nooit te vergeten een prestigieuze internationale prijs die jaarlijks door IBBY wordt toegekend aan een kinderboekillustrator. In hetzelfde jaar verscheen De liefste kusjes zijn voor jou, het eerste boek dat hij zelf schreef én illustreerde. Ook in 2002 viel hij in de prijzen. Toen werd hem de grootste internationale prijs voor illustratoren toegekend: een Gouden Appel.

  Harmen van Straaten woont en werkt in Amsterdam.

  Meer informatie is te vinden op www.harmenvanstraaten.nl

 • De bibliotheek biedt hulp bij belastingzaken

  De bibliotheek biedt hulp bij belastingzaken

  Gepubliceerd op: maandag 30 oktober 2017

  De bibliotheken zijn een geschikte partner voor de Belastingdienst voor hulp bij de belastingaangifte en de aanvraag van toeslagen, omdat bibliotheken voor iedereen dichtbij en toegankelijk zijn.

  Bibliotheken werken daarvoor met anderen samen. Burgers kunnen ook nog steeds terecht bij de bestaande hulpstructuur van de Belastingdienst (HUBA: Hulp bij aangifte).

  De bibliotheek heeft computers om de belastingaangifte te kunnen doen

  De bibliotheek heeft computers met veilige internetverbinding en printfaciliteiten. Mensen kunnen zelfstandig hun (belasting)zaken met de digitale overheid regelen. Het gebruik van de faciliteiten is gratis.

  De bibliotheek heeft cursussen

  De bibliotheek biedt gratis cursussen aan om digitale basisvaardigheden op te doen. Zo regel je gemakkelijk en snel al je zaken met alle overheidsinstanties.

  • Klik & Tik: basisvaardigheden computer- en internetgebruik;
  • Digisterker: leren werken met de digitale overheid, waaronder belastingaangifte en aanvraag toeslagen.

  kt RGB grootDigisterk

  De bibliotheek biedt informatie

  De bibliotheek kent spreekuren voor hulp bij belastingaangifte en aanvraag van toeslagen. Mensen kunnen in de bibliotheek terecht op speciale spreekuren of worden rechtstreeks naar het juiste adres verwezen, zodat iedereen individuele hulp op maat kan krijgen.

  Lokale samenwerking

  Alle partijen werken samen om alle vragen optimaal te kunnen beantwoorden. Meer informatie daarover vindt u op deze pagina.

  Landelijke samenwerking

  Meer informatie over de achtergronden van deze samenwerking vindt u op de website Bibliotheek en Basisvaardigheden.

   

  C9IVE-FXcAAaRky.jpg

 • Nederland leest : Robots, redding of bedreiging ?

  Nederland leest : Robots, redding of bedreiging ?

  Gepubliceerd op: dinsdag 24 oktober 2017

  Van 1 tot en met 30 november is er weer Nederland leest! Dit jaar staat de Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen in het teken van robotica.
  Een maand lang kun je je met boeken, films en een lezing onderdompelen in dit spannende onderwerp.

  De robot in de maatschappij
  Ze werden al een eeuw geleden voorspeld, maar nu zien we ze toch echt in grote getale in de samenleving. Binnen een paar jaar zijn zelfrijdende auto’s, bezorgdrones en machines met kunstmatige intelligentie de normaalste zaak van de wereld. Terwijl robots in fabrieken en op bedrijfsterreinen natuurlijk al tientallen jaren bestaan. Tegenwoordig worden zelfs krantenartikelen al door bots geschreven. Waar eindigt dit? In een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Wat staat ons de komende jaren te wachten?

  Geef je mening, krijg een boek
  Je krijgt het boek I, Robot van Isaac Asimov cadeau deze maand in al onze vestigingen (zolang de voorraad strekt).
  Praat erover in de Bibliotheek of geef iedere week via de poll op de website jouw mening over robotica.  

  Willem Peter de Ridder in de Bibliotheek Dalfsen
  Tijdens Nederland Leest organiseren we een lezing met Willem Peter de Ridder.
  De Ridder is directeur van Futures Studies. Als futuroloog helpt hij organisaties bij het verkennen van de toekomst, het bedenken van toekomstbestendige strategieën en het inspelen op nieuwe ontwikkelingen. De lezing gaat over de invloed van robotica op de werkgelegenheid. De toegang is gratis.
  Datum: Donderdag 23 november
  Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.
  Locatie: Trefkoele+ Panoramazaal, Ruigedoornstraat 108, Dalfsen.
  Aanmelden via : of website www.bibliotheekdalfsen.nl

  NLL logozwartboekwitte tekst HRschild foto willem de ridder