Resultaten 1 - 10 van 34

Het coronavirus houdt ons in zijn greep. De Bibliotheken zijn gesloten. Maar dat betekent niet dat je niet meer kunt lezen! Er zijn namelijk een heleboel online mogelijkheden met of zonder je lidmaatschap. We zetten er hier 10 voor je op een rij.

1. E-books lezen
Je hebt keuze uit bijna 30.000 titels in de online Bibliotheek. Er zijn romans, spannende thrillers, maar ook veel jeugdboeken. Gratis met een bibliotheeklidmaatschap. Ben je nog geen lid? Dat kun je hier regelen. Meer informatie en instructiefilmpjes vind je hier.

2. LuisterBieb
Ook gratis met je bibliotheeklidmaatschap is de LuisterBieb. Meer dan 3.500 luisterboeken wachten daar op je. Voor volwassenen en kinderen. Meer informatie

3. Passend Lezen
Voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn is er Passend Lezen. Hier zijn 45.000 gesproken boeken te vinden. Meer informatie

4. Why I love this book
Dit is een Nederlandstalig YouTubekanaal met filmpjes van 1 minuut over boekrecensies. Leuk om inspiratie op te doen! Ga naar YouTube

5. Delpher
In Delpher vind je ruim 100 miljoen gedigitaliseerde pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. Een goudmijn voor studenten, scholieren en genealogen. Of zoek bijvoorbeeld eens de krant van je geboortedag op! Ga naar Delpher

Tips voor de jeugd

6. Junior Einstein
Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen met Junior Einstein schoolvakken oefenen. Een leuk extraatje tijdens schoollessen in huis. Meer informatie

7. Karaokelezen
Voor kinderen die lezen lastig of niet leuk vinden, is er Yoleo. Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Meer informatie

8. Jeugdbibliotheek.nl
De Jeugdbibliotheek staat vol met leuke boekentips en inspiratie voor spreekbeurten en werkstukken. Ook vind je er filmpjes en games. Voor alle leeftijden. Ga naar Jeugdbibliotheek.nl

9. Voorleeshoek
Leuke voorleesfilmpjes voor kinderen van 0-10 jaar. Spannende verhalen, leuke prenten en mooie muziek! Meer informatie

10. Bereslimme Boeken
Hier vind je interactieve animatiefilms van bekende prentenboeken voor kinderen van ca. 3-7 jaar. Meer informatie

Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, kan alle informatie over het coronavirus best veel en complex zijn. Voor deze mensen is er de animatie van Stichting Lezen en Schrijven in begrijpelijke taal. Zodat ook zij kunnen voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt.

Het taalpunt mag dan fysiek gesloten zijn, we zitten wel voor je klaar. In plaats van langskomen, kun je bellen met het Taalpunt op de tijden van het spreekuur.

Dus, wil je beter leren lezen, schrijven, spreken of luisteren, rekenen of met de computer omgaan? Bel met het Taalpunt!

Elke dinsdagochtend en donderdagochtend is de Taalpuntcoördinator Sabine Sijbom bereikbaar van 10.00 -12.00 uur.

Haar telefoonnummer is 06 33834681.

Bij het Taalpunt kijk je samen met Sabine Sijbom naar wat je wilt leren. Het Taalpunt is er ook voor mensen die beter willen leren rekenen of hun digitale vaardigheden willen ontwikkelen.

 

Boeken lezen is hartstikke belangrijk en nu de bibliotheek dicht is, willen we natuurlijk dat iedereen gewoon lekker blijft lezen. Dus: ‘Zit je thuis vandaag? Gelukkig kun je daar ook veel beleven. Met een boek!’

Lekker lezen

De bibliotheek probeert iedereen die thuiszit een hart onder de riem te steken in deze onzekere tijd. Daarom doen we mee met de speciale leesbevorderende campagne rond het ‘thuislezen’ die er op gericht is zoveel mogelijk (potentiële) lezers aan een mooie (lees)ervaring met een boek te helpen. Juist nu het sociale leven stil is komen te liggen en zoveel mensen noodgedwongen aan huis gekluisterd zijn. Boeken zorgen voor verrijking en verdieping, verhalen bieden ontspanning en ontsnapping, nu andere sociale en culturele activiteiten daar niet meer voor kunnen zorgen.

Leen online

De bibliotheek roept mensen op gebruik te maken van de diensten van onlinebibliotheek.nl

De bibliotheek is dicht in verband met het coronavirus, maar gelukkig kun je digitaal doorlezen met de ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen van de online Bibliotheek. Of probeer eens een luisterboek: download de LuisterBieb-app met ruim 3.700 luisterboeken voor alle leeftijden (ook peuters en kleuters). We hebben tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken aan de app toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Met een luisterboek zijn de kinderen heerlijk geboeid en toch los van hun schermpjes.

Leuke tips voor kinderen

Nog meer leuke tips voor kinderen staan op www.jeugdbibliotheek.nl: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken. Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via www.yoleo.nl. Daar vind je ook Junior Einstein, waarmee je schoolvakken kunt oefenen. Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes via https://0-6.jeugdbibliotheek.nl/lezen/voorleesfilmpjes.html. Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten via https://9-12.jeugdbibliotheek.nl/weten/mediawijsheid.html.

De adviezen en maatregelen omtrent COVID-19 van het RIVM/de Rijksoverheid raken ook onze bibliotheek. De gezondheid van mensen staat voorop en daarom willen wij onze verantwoordelijkheid nemen in het niet verder verspreiden van het virus. We nemen de adviezen dan ook heel serieus. De groepsactiviteiten die gepland staan tot en met 6 april zijn daarom allemaal geannuleerd. Ook hebben we inmiddels besloten de bibliotheekvestigingen vanaf maandag 16 maart t/m 6 april te sluiten.

  • De online diensten (Online Bibliotheek) van de Bibliotheek zijn gewoon beschikbaar
  • Je kunt de geleende materialen in huis houden, uiteraard rekenen we geen boetegeld
  • Herinneringen over in te leveren materialen kun je negeren
  • Alle activiteiten in de Bibliotheek zijn tot nader order uitgesteld
  • Je gereserveerde materialen blijven gewoon in de Bibliotheek staan, zodra we weer open zijn, kun je deze ophalen.

Bij gewijzigde situatie word je zo snel mogelijk geïnformeerd via de website.

We begrijpen dat dit voor veel vaste bezoekers een vervelende maatregel is, maar we vragen je begrip. 

Noa Hofsink en Noor Berkel gaan door naar provinciale kampioenschappen nationale voorleeswedstrijd.

Negen kandidaten afkomstig uit Ommen, gemeente Dalfsen, gemeente Hardenberg en gemeente Twenterand deden mee woensdag 11 maart mee aan de Nationale Voorleeswedstrijd in Theater De Carroussel in Ommen. De twee winnaars, Noa en Noor, gaan door naar de provinciale ronde in het ZINiNtheater in Nijverdal die plaatsvindt op woensdag 1 april.

Noa zit op basisschool De Uitleg in Dalfsen. Ze las voor uit ‘Kinderen met een ster’ van Martine Letterie. De jury bewonderde haar rustige en duidelijke manier van voorlezen.  Haar stemgebruik was prima en ze bracht de emotie goed over, ook door rust in te bouwen. Noor zit op basisschool Sint Bernardus in Ommen. Haar fragment kwam uit ‘De Heksen’ van Roald Dahl.  De jury prees haar om de goede verstaanbaarheid en het contact met het publiek. Ook las ze in een prettig tempo voor.

 De jury bestond dit jaar uit:

  • Dirry van de Grampel, oud-jeugdspecialist bibliotheek
  • Bert Nonkes, schrijver, muzikant/tekstschrijver, organisator
  • Hilly Schepers, voorlezer Boekstart

De winnaars kregen een boekenbon, bloemen en een oorkonde. Alle deelnemers kregen een bibliotheekbeker met paaseitjes.

 

www.denationalevoorleeswedstrijd.nl 

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen i.s.m. Stichting CPNB en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen. De kwartfinales, halve finales en provinciale finales worden georganiseerd door medewerkers van de openbare bibliotheken en  de Provinciale Service Organisaties

In het kader van de herdenking van 75 jaar vrijheid is er een grote tentoonstelling met als thema “OORLOG & VRIJHEID” in Kulturhus de Spil en te zien van 3 april 2020 tot 15 mei 2020. Het is een bijzondere tentoonstelling waarin gevestigde kunstenaars hun visie op “Oorlog en vrijheid” verbeelden in hun werken en jongeren – scholieren van de lagere en middelbare scholen -  hun kijk en beleving op het thema “Oorlog en Vrijheid” uitbeelden. 

De uitdaging voor de deelnemers was om een complex onderwerp als oorlog en vrede te verbeelden. Door de kunstwerken van professionele kunstenaars naast die van kinderen tentoon te stellen, wil het Kulturhus een duidelijk verschil te laten zien tussen hoe kinderen en volwassen professionele kunstenaars “oorlog & vrijheid” ervaren en verbeelden anno 2020. Speciale aandacht bij dit kunstproject gaat uit naar de doelgroep kinderen uit de lagere scholen in Nieuwleusen en jongeren van het Agnieten College in Nieuwleusen.

Speciale uitgave uitgereikt door Wethouder Jan Uitslag

Het werk gemaakt voor deze tentoonstelling en de achtergrond ideeën hierbij, zijn vastgelegd in een brochure. Deze zal tijdens de opening van de tentoonstelling door Dhr. Jan Uitslag, wethouder van Cultuur e.a. overhandigd worden aan de deelnemers en genodigden.                                                                                                                                                   

De bibliotheek in Nieuwleusen zal gedurende de tentoonstellingsperiode geheel in het teken staan van het thema 75 jaar Oorlog en Vrede, met onder andere boeken, films, video’s, en kunstwerken.

Onderdeel van de opening van deze tentoonstelling is de presentatie van Frans Hermans boek “Hijman waar ben je!” over het leven van Hijman Gans die als 13-jarig Joods jongetje tijdens de oorlog in Damsholte was ondergedoken en de première van de documentaire “Hijman waar ben je!” gemaakt door de filmmaker Siert van den Berg.      

Opening 3 april

De tentoonstelling vindt plaats in het Kulturhus de Spil en de opening is in de bibliotheek op 3 april 2020 om 14.00 uur. De opening wordt verricht door Jan Uitslag, wethouder van Cultuur. 

 

Programma vrijdag 3 april 2020

14.00 uur: opening door Stefan Keijzer (manager Kulturhus de Spil)

14.10 uur: Max Timmerman, adviseur kunst- en tentoonstellingsbeleid bij Kulturhus de Spil, over de totstandkoming van de tentoonstelling en brochure ‘’Oorlog en vrede’’

14.15 uur: Formele opening door Jan Uitslag, Wethouder Gemeente Dalfsen.

14.20 uur: Anke Bruggeman, Directrice Bibliotheek Dalfsen, vertelt over het boek ‘’Hijman waar ben je!’’ en tevens over de totstandkoming van de gelijknamige documentaire van  filmmaker Siert van den Berg.

14.30 uur: Pauze

14.45 uur: Vertoning documentaire ‘’Hijman waar ben je!"

15:25 uur: inde en bekijken tentoonstelling

 

*Na het programma bestaat de mogelijkheid om het boek ‘’Hijman waar ben je’’ te kopen. De helft van de opbrengst wordt geschonken aan een lokaal goed doel.

 

In het muziekconcert ‘Letter voor Letter’ worden de mooiste Nederlandstalige liedjes gezongen door Rene Karst en Carola Smit. Het is een feestelijke avond boordevol mooie muziek en ontroerende verhalen over hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven en hoe je daarbij geholpen kunt worden.

De Drentse volkszanger René Karst en voormalig BZN-zangeres Carola Smit brengen een feestelijke avond met Nederlandstalige toppers. Vaak zijn de liedjes uit volle borst mee te zingen en altijd zijn ze heerlijk om naar te luisteren. Geniet tijdens dit concert van de muziek, de teksten, inspirerende en ontroerende verhalen over taal, lezen en schrijven.

René Karst is bekend van zijn grote hits zoals “Soms zit het tegen, soms zit het mee” en “Supergavetijd”. Carola Smit en haar muzikant Dick Plat kennen we nog van de tientallen jaren dat ze hit na hit scoorden met BZN.

In dit bijzondere concert laten René en Carola zich van een andere kant zien. Ze brengen de mooiste, meest bijzondere Nederlandstalige liedjes en zingen daarbij de sterren van de hemel. René begeleidt zichzelf op gitaar, Dick Plat speelt gitaar en piano en Carola brengt je met haar prachtige stem in vervoering.
Tijdens het ‘letter voor letter’ concert geniet je van de liedjes, hoor je de bijzondere teksten en luister je naar de mooiste muziek. Op een projectiescherm lees je de teksten mee.

Laaggeletterdheid komt in Nederland helaas nog veel voor. Zo’n 13% van de inwoners van Nederland heeft in meer of mindere mate moeite met lezen en schrijven. Dat is in onze moderne samenleving een steeds groter probleem. Immers, als je moeite hebt met lezen en schrijven is het steeds lastiger om mee te kunnen doen. Er is veel hulp beschikbaar om te leren lezen en schrijven. In het concert wordt aandacht gegeven aan al deze mogelijkheden.

Letter voor Letter wordt georganiseerd door de Overijsselse Bibliotheken en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel. Eerder werd Letter voor Letter ook in de Provincie Drenthe georganiseerd.

Kosten: € 1.- te bestellen via Theater de Stroomfabriek.

Moeite met bestellen? Vraag hulp bij het Infopunt.

 

Kunstmatige Intelligentie neemt een steeds belangrijkere plek in het dagelijks leven. Toch bestaan er nog veel misverstanden over deze technologie en de toepassingen ervan. Voor iedereen die meer wil weten over kunstmatige intelligentie organiseert de bibliotheek een gratis informatiebijeenkomst op 25 maart om van 10.00 tot 12.00 uur in De Trefkoele+.

Arti…wat?

Artificiële of kunstmatige intelligentie (AI) wordt de meest ingrijpende technologische ontwikkeling van onze tijd. Ondanks indrukwekkende ontwikkelingen, staat de technologie van AI nog in de kinderschoenen. Door de hele samenleving te betrekken, wordt AI een technologie van en voor ons allemaal. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn van de kansen en uitdagingen van AI.

Tijdens deze informatiebijeenkomst komen deelnemers te weten wat AI wel is en wat niet. Zij leren over zoekmachines, deep learning, machine learning en AI in het dagelijks leven. Er zijn veel praktijkvoorbeelden in de vorm van leuke filmpjes én een bibliotheek met veel inspiratie om over dit interessante onderwerp door te leren.

Het doel van de informatiebijeenkomst is om jong en oud te enthousiasmeren voor technologie en het verbeteren van technologische vaardigheden zodat mensen optimaal kunnen functioneren in een wereld waarin technologie een cruciale rol speelt.

Aanmelden kan hier.

Coronavirus: al onze bibliotheekvestigingen zijn gesloten tot 6 april en alle activiteiten gaan niet door. Alle materialen zijn boetevrij verlengd tot 30 april. Reserveringen bewaren we tot we weer openen en kun je dan ophalen.