Resultaten 1 - 10 van 65

Vrijdag 19 november was het zover! De dames van het Taalpunt koffie-uurtje kookten voor de deelnemers aan het eetcafé in De Mozaïek in Lemelerveld. Weken van voorbereiding gingen er aan vooraf. Het menu werd bepaald, recepten uitgeplozen, boodschappenlijstjes gemaakt. Uitgezocht werd waar de boodschappen het goedkoopst waren. Het menu was redelijk uitgebreid, maar er was maar een beperkt budget. De week ervoor werden alle aanbiedingen bij de supermarkten nog even doorgenomen.


In verband met de coronamaatregelen mocht er voor maximaal veertien deelnemers gekookt worden. De koks konden zelf ook aanschuiven. De dag ervoor werden al de voorbereidingen getroffen, zowel thuis als in de keuken van De Mozaïek.

Het menu was een samenstelling van gerechten uit de geboortelanden van de koks, een combinatie van Thais, Filipijns en Frans.

De reacties van de mensen waren lovend: “We hebben gegeten in een viersterren-restaurant”. En wat over was, werd in bakjes gedaan en meegegeven. Voor herhaling vatbaar!

Taalpunt Koffie-uurtje

Elke maandagochtend van 10.00 tot 11.00 uur zijn er twee taalcoaches in De Mozaïek aanwezig voor een gezellige ontmoeting met een kopje koffie of thee. Naast de mogelijkheid die dit biedt om je Nederlands te verbeteren en te onderhouden, gaat het in eerste instantie om de gezelligheid, het ontmoeten van dorpsgenoten en samen iets doen. Een gesprek over wat je meemaakt, informatie uitwisselen over het nieuws of actualiteit uit het dorp, een spel, creatief bezig zijn of samen een wandeling maken… het kan allemaal. Iedereen die zijn Nederlands wil verbeteren, is welkom!

Deelname is gratis.

Vanavond is het zover. De online live uitreiking van de titel ‘Overijssels Boek van het Jaar’. Vijf non-fictie boeken en drie fictie boeken maken dit jaar kans op deze titel. In beide categorieën wordt een winnaar gekozen. Naast erkenning voor hun bijzondere prestatie ontvangen de winnaars een bedrag van € 500.

De livestream met o.a. Inga Tjapkes (RTV Oost) en Roy de Witte (Provincie Overijssel) is vanaf 20.00 uur te volgen via:

WWW.KIJKNULIVE.NL/OVERIJSSELVERWOORD

Welke titels maken er kans?

De boeken op de twee shortlists werden gekozen door twee vakkundige jury’s, bestaande uit wetenschappers, docenten en schrijvers.

De genomineerden zijn:

Shortlist fictie

 • Vuurvogel– Jozef Hoek
 • De Ambtenaar– Almar Otten
 • Suikerbastaard– Jaap Scholten

Shortlist non-fictie

 • De oorlog gaat nooit voorbij: Overijssel 1940-1945
  Ewout van der Horst, Marco Krijnsen, Martin van der Linde en Albert Bartelds
 • Van Elburg tot Deshima: Zes eeuwen familie Feith– Arlette Kouwenhoven
 • Door mannen gekozen: De eerste vrouwen in de Deventer gemeenteraad– Erna Lammers
 • Strijd en overleg – De Twents-Achterhoekse textielindustrie 1815 – 1955– Nick Vos (red.)
 • Atlas van de IJssel– Tjirk van der Ziel, Albert Corporaal, Joop van Putten (fotografie)

Luistertip: Inga Tjapkes (RTV Oost) besprak afgelopen zaterdag 13 november alle genomineerde boeken met de juryleden tijdens het radioprogramma ‘Groot Onderhoud’. Benieuwd? Luister het hier terug.

Over Overijssel Verwoord
Overijssel Verwoord wordt in opdracht van Provincie Overijssel uitgevoerd door Rijnbrink. Rijnbrink adviseert en ondersteunt in de provincies Overijssel en Gelderland bibliotheken en andere culturele, educatieve en maatschappelijke organisaties. Met als doel: samen werken aan een vaardiger, creatiever en slimmer Overijssel en Gelderland! Bij de realisatie van Overijsel Verwoord wordt intensief samengewerkt met RTV Oost.

Op woensdag 10 november legden Bibliotheek Dalfsen en de Cazemierschool in Oudleusen officieel hun samenwerking vast. Doel van de samenwerking is een ‘Bibliotheek op School’ te realiseren die bijdraagt aan het onderwijsconcept van de school. Linda Pereboom, directeur van de school en Jackeline Mekkes, directeur van de bibliotheek zijn blij met de overeenkomst.

De Cazemierschool is een tweejarig traject gestart onder begeleiding van de Katholieke Pabo Zwolle (KPZ) om het leesonderwijs te verbeteren aan de hand van ‘Rijke taal’. Daarvoor zijn veel rijke teksten en jeugdliteratuur nodig in alle groepen. Ook voor de zaakvakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde wordt op deze Jenaplanschool geen gebruikt gemaakt van reguliere methodes, maar vormen boeken een belangrijke bron.

Investeren in rijke taal

De ‘Bibliotheek op School’  wordt door de school zelf gefinancierd. De school investeert NPO gelden (die zij van het Rijk kregen om achterstanden ontstaan door corona in te halen) en de Medezeggenschapsraad levert ook een bijdrage. School en ouders trekken samen op om de ruimte waarin de bibliotheek komt op te knappen. Vanuit de bibliotheek werken de jeugdspecialist en leesconsulent samen met de leescoördinator en het team op de school aan leesbevordering en leesplezier.

Wensenlijst met boeken

Alle groepen hebben een wensenlijst ingeleverd met boeken die ze graag in de schoolbibliotheek willen hebben. Leerlingen gaan, net als in de bibliotheek in Oudleusen, werken als bibliotheekbrigade. De voorbereidingen zijn in volle gang. Fase één van het traject is al ingevoerd:  elke dag wordt er op een vast tijdstip door iedereen op school gelezen. De officiële opening van de schoolbibliotheek staat voor januari gepland.

In de Gemeente Dalfsen werken twee Coördinatoren voor de VoorleesExpress. Marie-Louise De Koning in Dalfsen en Ria Voslamber in Nieuwleusen. Beide hebben zij ongeveer 6 voorlezers onder hun hoede. Ria Voslamber vertelt in de Bibliotheek in de Spil over haar werk als coördinator.

Op de vraag waarom ze begonnen is als coördinator vertelt Ria enthousiast dat ze – ongeveer tien jaar terug -  op zoek was naar vrijwilligerswerk en dan het liefst iets met taal. Gewoon omdat ze daar goed in is. Haar oog viel op een advertentie in een van de lokale bladen van Vluchtelingenwerk. Deze organisatie zocht mensen die vluchtelingen wilden begeleiden. Ria heeft dat tien jaar lang met veel plezier gedaan en vanuit die functie kwam ook het werk als Taalcoach bij het Taalpunt van de Bibliotheek op haar pad. “Toen er een tekort was aan coördinatoren voor de VoorleesExpress, vroeg Nicolet Korenblik, de jeugdconsulent bij de Bibliotheek, mij of ik ook coördinator wilde worden. Nou, dat leek mij wel wat, want hoewel ik misschien liever zelf wilde voorlezen aan kinderen, ligt het organisatorische mij ook wel. Daarnaast sprak de coachende rol mij aan.”

Elk kind wordt lid van de bibliotheek

Maar wat houdt het dan in, de VoorleesExpress en de rol van coördinator daarbinnen? De VoorleesExpress is gericht op kinderen tussen de 2 en 8 jaar, bijvoorbeeld kinderen die opgroeien in een gezin waar de ouders geen Nederlands kunnen of een gezin met laaggeletterde ouders, vertelt Ria. Ook kinderen met een ontwikkelingsachterstand kunnen erg geholpen zijn met de VoorleesExpress. De voorlezer komt een uurtje per week langs en na 20 weken krijgt het kind een diploma en natuurlijk een leuk boek. Ook wordt het kind lid van de Bibliotheek en maken de mensen van de VoorleesExpress de ouders en het kind wegwijs in de Bibliotheek.

Ria vertelt ook dat, nadat een gezin is aangemeld voor de VoorleesExpress door bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk, Saam Welzijn of een school, de bibliotheek het gezin koppelt aan een voorlezer en de coördinator. Op dat moment start het traject dat erop gericht is om het kind een goede basis te geven op het gebied van taal en eventuele achterstanden in te lopen. Voorlezen, maar ook spelletjes en liedjes helpen daar erg goed bij. De voorlezer gaat 20 weken lang bij het gezin langs om spelenderwijs met taal bezig te zijn en de ouders voor te bereiden op de periode na die 20 weken, want daarna moeten zij zelf verder gaan met voorlezen. De coördinator zorgt ervoor dat de voorlezer weet wat hij of zij moet doen en bespreekt de spelregels met het gezin tijdens de eerste afspraak. Bijvoorbeeld dat de tv uit moet en dat de ouders actief meedoen.

Versterking is hard nodig

Ria is erg positief over haar rol als coördinator. Ze doet het werk dan ook al meer dan 4 jaar. Wel hoopt ze dat er binnenkort wat versterking komt, want nu heeft ze 6 voorlezers onder haar hoede en dat is eigenlijk net teveel. “Iemand in Dalfsen en iemand in Nieuwleusen er bij, dat zou mooi zijn. Dan kunnen we nog meer kinderen helpen met taal!”

Als we weer naar buiten lopen in de bibliotheek in de Spil, wordt Ria vrolijk begroet door een jongetje van een jaar of tien. “Die ken ik nog omdat ik het gezin heb begeleid vanuit Vluchtelingenwerk, we hebben nog steeds contact. Ontzettend leuk om hem hier nu in de Bibliotheek enthousiast op zoek naar boeken tegen te komen.”

Enthousiaste VoorleesExpress Coördinatoren gezocht

De bibliotheek is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor de functie van coördinator bij de VoorleesExpress in Dalfsen en Nieuwleusen.

Ben jij die coördinator? Communicatief vaardig, coachend en flexibel ingesteld? Dan zoeken wij jou! Klik hier voor meer informatie of stuur een e-mailtje naar

Meer informatie over vrijwilligerswerk

Meer informatie over de functie Coördinator VoorleesExpress

Het afgelopen jaar zijn we massaal online gegaan. We ervaren veel plezier en gemak van ons gebruik van online media. We werken en leren op afstand en houden contact met familie en vrienden. Maar ons leven in die online wereld staat ook onder druk. Waar we online voortdurend met elkaar in verbinding staan, maken we ons zorgen over toenemende polarisatie (SCP, 2019). Waar alle kennis van de wereld een binnen handbereik ligt, is het door een groeiende hoeveelheid desinformatie moeilijk te beoordelen of iets echt waar is. En waar we ons online vrij kunnen bewegen, voelt het daar soms niet veilig door haat en cybercriminaliteit.

Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat de online wereld een fijne plek blijft. Een plek waar we naar elkaars mening luisteren en we onze waarden kunnen naleven. Een plek waar we letten op hoe onze boodschap bij de ander overkomt en elkaar de ruimte geven om anders te denken. Ook een plek waar we elkaar helpen, voor elkaar opkomen en ingrijpen als we zien dat er iets misgaat. Op die manier blijft de online wereld voor iedereen en van iedereen.

De Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) staat in het teken van: Samen Sociaal Online. Samen staan we stil bij wat we écht belangrijk vinden in de online wereld. Tijdens deze campagne wordt ruimte gemaakt om hierover met elkaar in gesprek te gaan en krijg je handvatten om jezelf of een ander mediawijzer te maken. Zo worden we allemaal een stukje weerbaarder en digitaal vaardiger.

Activiteiten

Tijdens de Week van de Mediawijsheid zijn er twee webinars speciaal voor ouders en grootouders. 

Landelijke webinar ‘Samen sociaal online’
Denise Bontje van Mediasmarties.nl neemt ouders mee in het mediagebruik van kinderen tot 12 jaar. In hoeverre is er sprake van balans? Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Waar leg je de grens voor online of offline contact en hoe praat je met je kind over media? Welke media kun je daarvoor gebruiken?

Datum: 9 november 20 uur.

Meer informatie en aanmelden.

Webinar Jongeren, internet en opvoeden #hoedan?
Jacqueline Kleijer, mediapedagoog bij Bureau Jeugd en Media neemt ouders van kinderen in de middelbare school leeftijd in vogelvlucht mee in de uitdaging waar je als opvoeder voor staat in dit online tijdperk. ‘Wat doen jongeren online? Én wat doet dat met hen?’ Ouders krijgen praktische inzichten en opvoedingstips die zij meteen in de praktijk kunnen toepassen over schermtijd, gamen, online seksualiteit, cyberpesten. En hoe houd je alles in balans? 

Datum: 11 november, 20 uur.

Meer informatie en aanmelden.

Podcast

Als ouder is het lastig een balans te vinden in het mediagedrag van je kinderen. Ook voor bekende Nederlanders is dit een uitdaging. De podcastserie Media Ouders laat zien hoe dit gaat bij bekende Nederlanders. Luisteraars volgen de herkenbare zoektocht van de gezinnen van Özcan ‘Eus’ Akyol en Anna van den Breemen, en Jan Rot en Daan de Launay. Podcastmaker Marije Schuurman Hess gaat - samen met de BN’ers en aan de hand van haar eigen strijd met haar 18-jarige zoon - op zoek naar antwoorden.

 De afleveringen van de podcastserie Media Ouders zijn te beluisteren via de podcastkanalen Spotify, SoundCloud en iTunes.

Meer informatie.

21 036 Banner Podcast Media Ouder 1200x638px JAN ROT

Meer informatie.

Wie wordt de winnaar?

Vijf non-fictie boeken en drie fictie boeken maken dit jaar kans op de titel Overijssels Boek van het Jaar. In beide categorieën wordt een winnaar gekozen, dus de schrijvers hebben maar liefst 20 of zelfs 30 procent kans op deze prijs. Naast erkenning voor hun bijzondere prestatie ontvangen de winnaars een bedrag van € 500. Op donderdagavond 18 november vindt de prijsuitreiking plaats. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om online aan te sluiten. Informatie hierover wordt op een later tijdstip gedeeld.

Welke titels maken er kans?

De boeken op de twee shortlists werden gekozen door twee vakkundige jury’s, bestaande uit wetenschappers, docenten en schrijvers.
De genomineerden zijn:

Shortlist fictie

 • Vuurvogel - Jozef Hoek
  • De Ambtenaar - Almar Otten
  • Suikerbastaard - Jaap Scholten

Shortlist non-fictie

 • De oorlog gaat nooit voorbij: Overijssel 1940-1945 – Ewout van der Horst, Marco Krijnsen, Martin van der Linde en Albert Bartelds
 • Van Elburg tot Deshima: Zes eeuwen familie Feith - Arlette Kouwenhoven
 • Door mannen gekozen: De eerste vrouwen in de Deventer gemeenteraad - Erna Lammers
 • Strijd en overleg - De Twents-Achterhoekse textielindustrie 1815 – 1955 - Nick Vos (red.)
 • Atlas van de IJssel - Tjirk van der Ziel, Albert Corporaal, Joop van Putten (fotografie)

Meer informatie over de genomineerden is te vinden op www.kijknulive.nl/overijsselverwoord/

De criteria

Bij deze verkiezing gaat het om boeken die verschenen tussen 1 april 2020 en 1 april 2021. De non-fictie boeken moeten gaan over een Overijssels onderwerp, bijvoorbeeld over de geschiedenis en/of cultuur van de provincie, een streek of plaats of een gebeurtenis in Overijssel. Bij de categorie fictie speelt het verhaal zich af in Overijssel óf is het boek geschreven door een Overijsselse auteur die een sterke band met de provincie heeft. Dichtbundels zijn uitgesloten van deelname.

Een provincie vol verhalen

Overijssel barst van de getalenteerde schrijvers. Zij inspireren ons via boeken en verhalen om anders te kijken naar alledaagse dingen. Overijssel Verwoord is een podium om enkele van deze talenten de aandacht te geven die ze verdienen.

Over Overijssel Verwoord

Overijssel Verwoord wordt in opdracht van Provincie Overijssel uitgevoerd door Rijnbrink. Rijnbrink adviseert en ondersteunt in de provincies Overijssel en Gelderland bibliotheken en andere culturele, educatieve en maatschappelijke organisaties. Met als doel: samen werken aan een vaardiger, creatiever en slimmer Overijssel en Gelderland! Bij de realisatie van Overijsel Verwoord wordt intensief samengewerkt met RTV Oost.

Op 25 november is de opening van een bijzondere (uitgestelde) tentoonstelling 'Oorlog en vrijheid' en de première van de documentaire Hijman waar ben je!. De opening vindt plaats in aanwezigheid van Hijman Gans, Frans Hermans, Siert van den Berg, Erica van Lente, Jan Uitslag en vele anderen.

Aan deze tentoonstelling hebben leerlingen van alle basisscholen en voortgezet onderwijs in Nieuwleusen meegewerkt. Ook hebben professionele kunstenaars kunstwerken aangeleverd. Het is bijzonder om te zien hoe beide doelgroepen het onderwerp ‘oorlog en vrijheid’ op andere wijze verbeelden.

In het verlengde van het thema ‘oorlog en vrijheid' wordt het boek 'Hijman waar ben je' van de schrijver Frans Hermans en de indrukwekkende documentaire ‘Hijman waar ben je!’ van Siert van den Berg, over het leven van Hijman Gans getoond. Hijman was ondergedoken tijdens de Oorlog, als 13 jarige Joodse jongen in de Gemeente Dalfsen.

De documentaire 'Hijman waar ben je!’ is in opdracht van Bibliotheek Dalfsen gemaakt, in nauwe samenwerking met Kulturhus de Spil en het Agnieten College. In het bijzonder gaat dank uit naar Kristy van den Hoogen (interviewster), Familie Gans, Frans Hermans (auteur) en Siert van den Berg (documentairemaker).

Locatie: Kulturhus de Spil,
Koningin Julianalaan 10,
7711 KK Nieuwleusen

De tentoonstelling is tot eind december 2021 te zien.

Meer informatie

Vrijwilligers gezocht voor onze bibliotheekvestigingen in Dalfsen en Lemelerveld

We zoeken mensen die het leuk vinden om als gastheer/vrouw in de bibliotheekruimte aanwezig te zijn. Je zorgt voor het op orde houden van de boekencollectie en helpt mee met het inrichten van de ruimten en gaat met klanten in gesprek. Je helpt bij het vinden en uitlenen van het juiste boek, beantwoordt vragen en verwijst door. Je bent goed op de hoogte van de activiteiten van de Bibliotheek en helpt deze te faciliteren als ze plaatsvinden in de Bibliotheekruimte. Kortom, gastvrije doeners die een dagdeel per week pro-actief meehelpen.

 • Voor onze vestiging in Dalfsen zoeken wij vrijwilligers voor 3 uur per week op vrijdagmiddag
  Voor onze vestiging in Lemelerveld zoeken wij vrijwilligers voor 3 uur per week op de maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag.

Ben je geïnteresseerd, stuur dan een mail naar , of bel voor meer informatie naar 0529 432413 (maandag t/m donderdag van 13.00 tot 17.30 uur).

Tijdens de Week van de Amateurkunst (de WAK)  die plaatsvond van 11 september tot en met 18 september organiseerde samen met Kulturhus De Spil een poëziewedstrijd. Inwoners konden deelnemen aan workshops en gedichten insturen voor de expositie die in de Spil te zien was tot begin oktober. Het thema was DNA van Dalfsen. DNA van Dalfsen verbindt iedereen in de gemeente Dalfsen door verhalen van vroeger en nu en dat inspireerde de inzenders tot prachtige gedichten. Naast Rosengaerde deden ook de leerlingen van het Agnietencollege mee.

Het publiek kon tijdens de expositie stemmen op hun favoriete gedicht en koos Saskia van Aken, die elke zomer in Dalfsen verblijft, uit tot winnaar. Haar gedicht heet 'Krulletjes'. Omdat zij in de randstad woont hebben we ook een winnaar gekozen uit Dalfsen en dat is meneer Hendrik Jan Goos. Dit is zijn winnende gedicht:

 

De zwevende steen
Door: Hendrik Jan Goos, 88 jaar

Het is zwevend poetskatoen,

dat heb ik zelf gezien.

Opgespoten met beton,

het lijkt wel een grote ronde ton.

De gehoornde schapen

lopen eronder te blaten.

Zouden ze met elkaar praten?

Liever hadden ze echte steen gebruikt.

De Dalfsenaren hadden dat liever gezien.

Het blijft een kunst om deze kunst te begrijpen…..

 

Meneer Goos kreeg uit handen van directeur Jackeline Mekkes een bos bloemen en een gedichtenbundel van Toon Telligen. Hij liet ons weten deze met veel plezier te lezen. Gefeliciteerd!

 

In november leest heel Nederland tijdens de campagne Nederland Leest hetzelfde boek. Dit jaar is dat De wandelaar van Adriaan van Dis. In dit boek krijgt een Nederlander in Parijs bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit. Het boek wordt gebruikt om gesprekken op gang te brengen en lezers met elkaar te verbinden in de bibliotheek.

Voor een mooie reis hoef je niet de deur uit

Vorig jaar was voor veel mensen een periode waarin het leven zich thuis afspeelde en er weinig of niet gereisd werd. Reizen hoeft gelukkig niet altijd fysiek te gebeuren. Met een boek reis je in een mum van tijd van Jakarta naar New York en ben je maar een paar bladzijden verwijderd van 1924. Ook kun je met een boek je eigen grenzen verleggen en je wereld vergroten met nieuwe ervaringen en verhalen.

Stap over de grens en ontmoet anderen in verhalen

Reis daarom met ons mee en kom in november naar Bibliotheek. Beleef Nederland Leest! Het thema van de campagnemaand is dit jaar Over de grens. Alle bezoekers krijgen het boek De wandelaar van Adriaan van Dis van ons cadeau! In de maand november leest dus heel Nederland hetzelfde boek.

Beleef Nederland Leest in de bibliotheek