Resultaten 1 - 10 van 25

Veel mensen krijgen deze maand digitaal bericht van de belastingdienst met het verzoek belastingaangifte te doen over het jaar 2019. Voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen biedt Saam Welzijn gratis hulp bij het invullen van de aangifte op woensdag 25 maart 2020 in de Spil Nieuwleusen en op woensdag 1 april in de Trefkoele+ in Dalfsen. Dit gebeurt door goed geschoolde vrijwilligers.

Mensen die in 2019 hoge zorgkosten gehad hebben kunnen wellicht op een lager fiscaal inkomen uitkomen en geld terug krijgen. Bijvoorbeeld als zij noodzakelijke kosten voor geneeskundige hulp (tandarts/fysiotherapie), voorgeschreven medicijnen, reiskosten naar een arts, ziekenhuis of ziekenbezoek of een dieet gemaakt hebben.

DigiD of machtigingscode vereist

Alleen mensen met een geldige DigiD- of Machtigingscode kunnen geholpen worden. De machtigingscode is voor mensen die geen DigiD hebben. Deze machtingscodecode kan aangevraagd worden door te bellen naar 088 1236555. Bij het aanvragen van deze code is een BSN-nummer en geboortedatum nodig. Vervolgens wordt de machtiging per post (in een witte envelop) opgestuurd. Let op: voor echtparen (of andere fiscale partners) geldt dat zij beiden een code moet hebben.

Mensen die geen bericht van de belastingdienst ontvangen hoeven geen aangifte in te vullen.

Aanmelden voor hulp

Om alles goed te kunnen plannen is aanmelden vóór 16 maart bij Saam Welzijn nodig. Adres: Ruigedoornstraat 108, Dalfsen, tel.: 0529-793012 of

Bij aanmelding voor hulp vraagt SAAM welzijn naar het vermogen en bezit van een DigiD of Machtigingscode. Na aanmelding ontvangt iedereen persoonlijk bericht over het tijdstip waarop hulp wordt gegeven.

Meer weten?

Bij het Infopunt kun je terecht met algemene vragen over belastingaangifte en hulp bij het aanmelden bij SAAM Welzijn.

11 maart strijden 9 kinderen om een plek in de provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd.

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 & 8. Momenteel is deze wedstrijd in volle gang en de halve finale staat voor de deur. Woensdag 11 maart strijden 9 voorleeskampioenen uit de gemeenten Dalfsen, Hardenberg, Ommen en Twenterand om kampioen te worden in de regio Noord-Oost Overijssel. Uiteindelijk gaat uit elke provincie 1 kandidaat door naar de landelijke finale op 27 mei 2020.

Voorleeskampioen Noord-Oost Overijssel

De kampioenswedstrijd voor Noord-Oost Overijssel vindt plaats op woensdag 11 maart in de theaterzaal van de Carrousel (Chevalleraustraat) in Ommen. Vanaf 19.00 uur ‘s avonds strijden negen kandidaten om een plaats in de provinciale finale op woensdagmiddag 1 april in het ZINiN Theater in Nijverdal. Twee van hen gaan door.

De jury bestaat dit jaar uit:

 • Dirry van de Grampel, oud-medewerker bibliotheek
 • Bert Nonkes, schrijver, muzikant/tekstschrijver, organisator
 • Hilly Schepers, voorlezer Boekstart

Zij beoordelen de voorlezers volgens criteria die in alle rondes gelden. Elke voorlezer krijgt maximaal 5 minuten de tijd voor een korte introductie en het voor te lezen fragment. De kandidaat mag zich laten vergezellen door 12 supporters. De presentatie van de avond is in handen van Goochelaar Jan.

De deelnemers zijn:

 • Noa Hofsink, De Uitleg, Dalfsen
 • Noortje van Westreenen, De Spiegel, Dalfsen
 • Noor Berkel, St.-Bernardus, Ommen
 • Yara Backers, Het Koloriet, Ommen
 • Melissa Brandts, De Bron, De Krim
 • Anne Grootenhuis, De Marsweijde, Hardenberg
 • Vayèn van Os, Weemewereld, Vriezenveen
 • Anne Kremer, De Maten, Den Ham
 • Silke Strijk, De Regenboog, Vriezenveen
Landelijke finale 27 mei

De landelijke finale is een fantastisch voorleesfeest, waar de hele klas naartoe mag. De winnaar van de landelijke finale mag zich de Nationale Voorleeskampioen noemen krijgt een wisseltrofee voor school, een eigen trofee en boekenbonnen. Ook wordt de landelijke winnaar een jaar lang Kinderdirecteur van het inspirerende en avontuurlijke Kinderboekenmuseum.

Kijk ook op: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen i.s.m. Stichting CPNB en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen. De kwartfinales, halve finales en provinciale finales worden georganiseerd door medewerkers van de openbare bibliotheken en de Provinciale Service Organisaties.

Tijdens de Tweede Wereld Oorlog heeft er zich van alles in het dorp van Dalfsen afgespeeld. Verzetshelden, onderduikers, neergestorte piloten, overvallen… Met de wandelapp ‘Actionbound’, kun je een mooie route van zo’n 3 km lopen. De app vertelt je niet alleen waar je naar toe moet, maar geeft ook wetenswaardigheden van plekken op de route. De app bevat daarnaast opdrachtjes en mooie beelden uit de periode ’40-’45.

Start wandeling

De route start bij de Grote kerk PG Dalfsen en eindigt daar ook weer. Je vindt de app ‘Actionbound’ in de appstore. Download hem en vind de ‘bound’ door te zoeken op ‘Dalfsen’, download de handleiding hier of vraag om hulp en uitleg bij een van de Infopunten (die vind je in het kulturhus).  

Ook voor scholen

De app is ontwikkeld in opdracht van de culturele commissie Dalfsen die er voor zorgt dat de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen in aanraking komen met diverse cultuurdisciplines, waaronder erfgoededucatie. 

Geschiedenis van Dalfsen

De wandelapp voor Dalfsen is gebaseerd op informatie van de Historische Kring Dalfsen. De app is nu ook beschikbaar gesteld voor alle belangstellenden in het kader van 75 jaar vrijheid. Kijk op www.dalfsenviertvrijheid.nl voor het volledige programma rond de viering van 75 jaar vrijheid.

 

Naar de handleiding >

In het kader van 75 jaar bevrijding, organiseren we, in Trefkoele +, vanaf 2 april een expositie van kunstwerken door de basisschool kinderen gemaakt.

We zijn opzoek naar mensen die ons willen helpen met inrichten van de expositie en het begeleiden van groepen kinderen als ze naar de expositie komen kijken.

Wat wordt er van je verwacht?

Helpende hand toesteken bij het inrichten van de expositie in Trefkoele + zoals het vasthouden, vast plakken, lijntjes spannen, op een trapje durven staan, dingen verplaatsen. (Het zal niet heel erg zwaar zijn).

Daarnaast zijn we nog opzoek naar iemand die handig is met hamer / boormachine om eenvoudige bouwwerken/ schermen in elkaar te zetten bijvoorbeeld middels pallets.

Wanneer?

Dinsdag 24 maart 11.00- 14.00uur  (opstarten inrichten)

Woensdag 25 maart 9.00uur – ca 12.00 uur (inrichten)

Donderdag 26 maart 11.00 - 14.00 uur (inrichten)

Vrijdag 27 maart 9.00 – ca. 12. 00uur (inrichten zo nodig)

Maandag 30 maart 9.00-12.00uur  (inrichten zo nodig)

Donderdag 2 april 8.45- 15.15 uur helpen bij de openingsactiviteiten (of deel van de dag)

Vrijdag 3 april 8.45 – 13.30uur helpen bij de openingsactiviteiten (of deel van de dag)

 

Je mag je ook opgeven voor één bepaalde dag of activiteit.

Wil je ons helpen of meer weten? Bel dan met Irene van der Vegte op telefoonnummer 06 441 28 561.

 

Vragen over het online opslaan van documenten en foto's? Kom dan naar deze informatiebijeenkomst over 'the cloud'.

The Cloud is de online opslagmogelijkheid voor je gegevens waardoor je via elk toestel met internetverbinding bij je bestanden kan. Wat is het nu precies en wat heb je er voor nodig? Wat zijn de voor- en de nadelen?

De bijeenkomst is gratis voor leden en niet-leden.

Aanmelden >

In de Bibliotheek is van alles te doen. Boeken lenen, je taalvaardigheden verbeteren en informatie zoeken, maar wist je dat je er ook nieuwe technieken kunt uitproberen? Speciaal daarvoor is er de Makerkar. Met de Makerkar kun je vinylsnijden, 3D printen, lasersnijden en nog veel meer. In februari is de Makerkar in de Spil in Nieuwleusen. Iedereen die nieuwe technieken wil ontdekken is welkom om deel te nemen aan de workshops.

Programma:

 • Woensdag 12 februari: workshop vinylsnijden van 14.00 - 16.00 uur voor iedereen. Kosten: kleine vergoeding materiaal.
 • Maandag 17 februari: creatieve inloopworkshop ‘borstelbot’ maken van 14.00 - 16.00 uur voor kinderen vanaf 8 jaar. Kosten € 3.-
 • Woensdag 19 februari: tekenen met de 3Dpen van 14.00-16.00 uur voor kinderen vanaf 8 jaar. Kosten: € 1.-

Naast de workshops is er de mogelijkheid om informatie te krijgen over de mogelijkheden van de Makerkar. Dus schroom niet en loop even binnen.

Aanmelden is niet nodig. Vol is vol, maar gaat er iemand weg, dan kun je aanschuiven.

Noortje van Westreenen uit groep 8 van basisschool De Spiegel in Dalfsen en Noa Hofsink uit groep 8 van basisschool De Uitleg in Dalfsen hebben vanmiddag de voorleeswedstrijd in de gemeente Dalfsen-Nieuwleusen gewonnen. Deze wedstrijd werd georganiseerd door de bibliotheek en vond in twee rondes plaats in De Trefkoele+.  Vijftien basisscholen deden mee. Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaars zullen op 11 maart 2020 de gemeente Dalfsen-Nieuwleusen vertegenwoordigen in de halve finale in Ommen.  En wellicht wordt één van hen wel De Nationale Voorleeskampioen 2020!

De 15 kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Nicolet Korenblik  naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelf gekozen boek. In de pauze trok de jury zich terug voor het beraad. Muziekschool MEC heeft in deze pauze met het publiek een muziekstuk gespeeld op boomwhackers. Ook was er een opdracht voor de leerlingen van de scholen om zoveel mogelijk hoofdpersonen uit boeken te noteren.

De juryleden waren Ingrid Kappert, Irene van der Vegte en Saskia Kroeze. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje, werd het verlossende woord door juryvoorzitter Ingrid Kappert gesproken.

Noa las een fragment voor uit het boek ‘Kinderen met een ster’ van Martine Letterie. De jury vond dat ze rustig en duidelijk voorlas en dat ze een mooi fragment had uitgekozen. Noortje had ‘Lizzy’ van Suzanne Buis gekozen. De jury was van mening dat ze de zaal meenam in het grappige verhaal, dat ze mooi voorlas.

Binnenkort kunnen inwoners het Infopunt ook in Hoonhorst en Oudleusen bezoeken. Het Infopunt is de plek waar inwoners met al hun vragen terecht kunnen. Over wonen, werk, welzijn en zorg, maar ook bijvoorbeeld over alles wat er te doen is in de Gemeente Dalfsen. Vanaf deze maand kunnen inwoners in Hoonhorst terecht. Vanaf 5 februari ook in Oudleusen.

De openingstijden zijn:

 • Hoonhorst (Het Anjerpunt): oneven weken van 10 tot 11 uur op dinsdag.
 • Oudleusen (Wiekelaar): even weken van 10 tot 12 uur op woensdag.

Het Infopunt is een samenwerkingsverband tussen Saam Welzijn, Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen, Humanitas, VluchtelingenWerk, de Kern Maatschappelijke Dienstverlening, MEE IJsseloevers en de gemeente Dalfsen. De Infopunten zijn gevestigd in Trefkoele+, De Mozaïek, De Spil, De Wiekelaar en nu dus ook in het Anjerpunt.

Meer informatie: www.bibliotheekdalfsen.nl/infopunt.

Het is de wens van veel inwoners en hun naasten: tot op hoge leeftijd in hun eigen vertrouwde  omgeving blijven wonen. Het liefst zo comfortabel, zelfstandig en veilig mogelijk. Gelukkig is er met slimme technologie veel mogelijk om die wens waar te maken. In Dalfsen heeft een aantal inwoners hiermee al goede en plezierige ervaring opgedaan. Deze eerste successen worden in Dalfsen de komende drie jaar uitgebreid tot 400 inwoners. Het project heet SET en staat voor Stimulering EHealth Thuis.  

 

Gebruiksvriendelijke tablet

Dalfsen start niet op nul. De basis is al gelegd met de Uitprobeer Dienst Dalfsen. Dat gebeurt in samenwerking met Saam Welzijn, de Bibliotheek, Woningcorporatie Vechthorst- en VechtdalWonen en Rosengaerde. De inwoners werken met de zeer gebruiksvriendelijke Compaan tablet. Via deze tablet kan met Apps een beroep worden gedaan op het eigen netwerk zoals snel contact met de kinderen. Maar ook op Dag! en Doen bekijken wat er aan activiteiten is in Dalfsen en daarbij vervoer via Automaatje regelen. En zelfs het luisteren naar een kerkdienst kan online worden gevolgd. Maar ook het contact met bijvoorbeeld de thuiszorg, een maatschappelijk begeleider, de wijkverpleegkundige of een behandelaar wordt zo eenvoudig gemaakt. 

 

Mooie voorbeelden langer thuiswonen

Er zijn al prachtige voorbeelden van hoe in de praktijk inwoners daardoor langer comfortabel, zelfstandig en veilig thuis kunnen blijven wonen. Zo zei een oudere inwoner: “Ik voel mij trots omdat ik jullie moderne tijd nu beter begrijp en mee kan blijven doen.” En een dochter van haar vader kan zo weer genieten van een goede nachtrust waardoor het overdag ook gemakkelijker is om de zorg voor vader vol te houden. 

SET gaat over de begeleiding en stimulering van het gebruik van EHealth voor ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking die thuis wonen. En dat willen we met elkaar realiseren! De professionals gaan met elkaar samenwerken en ook de vele vrijwilligers (en vrijwilligersorganisaties) in Dalfsen worden daarbij betrokken. Met als doel dat daarmee honderden inwoners op een prettige manier worden begeleid met EHealth thuis! En de inwoner kan met SET de tablet eerst een periode uitproberen waarbij een vrijwilliger ondersteunt in het omgaan met de Compaan-Tablet.

 

Inzet inwoners en vrijwilligers erg belangrijk

SET is een project voor drie jaar en dat vraagt veel van welzijn- en zorgorganisaties en hun medewerkers. Maar essentieel is ook de inzet van vrijwilligers en de behoefte van inwoners zelf. Om EHealth bij iedereen onder de aandacht te brengen en het plezier van eHealth te laten zien organiseert het SET team een aftrap in de EHealth week van eind januari 2020. Het thema is zien, doen en ervaren!

 

SAVE THE DATE (inloop vanaf 14.30 uur)

 • Maandag 27 januari in De Spil Nieuwleusen van 15.00 – 16.30 uur.
 • Donderdag 30 januari in De Mozaïek in Lemelerveld van 15.00 - 16.30 uur.
 • Vrijdag 31 januari in De Trefkoele+ in Dalfsen van 15.00 - 16.30 uur.

Iedereen is van harte welkom op één van deze bijeenkomsten. Meld je aan en deel dit met je collega’s en/of je vrijwilligers en je netwerk! Aanmelden? Stuur een berichtje naar:   Je ontvangt dan een ontvangstbevestiging en het programma.

Alvast een voorproefje? Neem een kijkje bij deze websites: www.ehealthweek.net, www.icthealth.nl/nieuws/vws-lanceert-subsidieregeling-e-health-voor-ouderen/, www.uwcompaan.nl.

Met een financiële bijdrage van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onder de naam van ‘Stimuleringsregeling eHealth Thuis’ kunnen mensen langer thuis (blijven) wonen. In Dalfsen gaat Saam Welzijn de komende jaren in nauwe  samenwerking met de gemeente Dalfsen, Carinova, RIBW GO en De Kern het ondersteunend netwerk van 400 inwoners uitbreiden met hulp van slimme leef-technologie. Dat gebeurt met ondersteuning van professionals en vele vrijwilligers.