Direct naar de inhoud
Resultaten 1 - 10 van 40

In de WAK week, van zaterdag 12 t/m zaterdag 19 september, worden leuke activiteiten georganiseerd. Een van de activiteiten is een expositie met werken van lokale (amateur) kunstenaars. Ben jij een (amateur)kunstenaars en woon je in de gemeente Dalfsen? Dan dagen we jou uit om iets moois te maken geïnspireerd op het verhaal Het land van Dalfsen. Lees het prachtige verhaal op www.dalfsen.nl/verhaalvan. Het verhaal 'Het land van Dalfsen' verbindt de inwoners van Dalfsen: het gaat over ons gezamenlijke DNA. Hier wordt tijdens de WAK in 2020 aandacht aan besteed.

De WAK in Dalfsen

Ieder jaar organiseert de gemeente Dalfsen een week die volledig in het teken staat van de amateurkunst, de WAK. Dit jaar vindt de WAK plaats van zaterdag 12 tot en met zaterdag 19 september. In deze week presenteren amateurkunstverenigingen en individuele amateurkunstenaars zichzelf aan het publiek. Doe jij ook mee? Ga dan naar www.wakdalfsen.nl en schrijf je in o.v.v. expositie Het land van Dalfsen.

Winnaar

Een jury, bestaande uit wethouder Jan Uitslag, kunstenaar Max Timmerman en Anke Bruggeman (directeur bibliotheek), kiezen uit de inzendingen een winnaar. De winnaar wordt op 16 september bekend tijdens de WAK. Deelnamen kan tot uiterlijk vrijdag 11 september, 12.00 uur. De kunstwerken kan je inleveren in het gemeentehuis in Dalfsen, in Kulturhus de Spil in Nieuwleusen of bij de Bibliotheek in Lemelerveld.

Expositie

De kunstwerken worden vanaf 14 september geëxposeerd in de bibliotheek (de Ronding) in Kulturhus De Spil in Nieuwleusen. Afhankelijk van de hoeveelheid en grootte van de inzendingen zal een deel of het totaal van de kunstwerken te bekijken zijn. Afhankelijk van de maatregelen rondom corona wordt gekeken of de tentoonstelling ook in Dalfsen en Lemelerveld vertoond kan worden.

Vervolg

Verhalen, uitgedrukt in taal, beeld, kunst, muziek, performance, etc. houden het verleden levend en geeft de mogelijkheid om te leren van vorige ervaringen en op basis daarvan keuzes te maken. Met het DNA van Dalfsen maken we het verleden zichtbaar, voelbaar en tastbaar voor alle mensen in de gemeente Dalfsen. Hiermee wordt het verleden, het heden en de toekomst met elkaar verbonden.

thumbnail Doek DNA van Dalfsen

Ook deze zomer is de VakantieBieb weer open. Nu met een handige app!

Er staat mooie selectie e-books klaar voor iedereen: kinderen en volwassenen, leden en niet-leden. Op 31 augustus sluit de VakantieBieb weer.

De vakantiebieb.

Vanaf begin september starten er weer verschillende workshops en trainingen om je digitale vaardigheden verder te ontwikkelen. Voor jong en oud, persoonlijk en op maat. Ontdek het aanbod op onze website en schrijf je in.

Vanaf 1 juli 2020 geldt de nieuwe donorwet. Iedereen kan registreren wat hij of zij wil. Voor iedereen met vragen over de registratie biedt de Bibliotheek hulp. Er zijn speciale worskhops dit najaar in Nieuwleusen, Dalfsen en Lemelerveld. Daarnaast biedt het Infopunt persoonlijke hulp op maat. Op de website van de bibliotheek is er informatie over donorregistratie te vinden. Daarnaast is er de mogelijkheid om eerst zelf te oefenen voor je registreert.

Workshops

De bibliotheek organiseert drie gratis workshops.

  • Dalfsen: 23 september van 14.00 – 15.00 uur.
  • Nieuwleusen: 23 oktober van 10.00 – 11.00 uur.
  • Lemelerveld: 6 november van 14.00 – 15.00 uur.

Aanmelden bij het Infopunt of via de website van de bibliotheek (via de activiteiten pagina).

Hulp bij het invullen

Wil je meer informatie over de nieuwe donorwet of telefonische hulp bij het invullen van het donorregister? Bel dan met het Infopunt. Het Infopunt is telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur en woensdagavond van 18.30 tot 20.30 uur. Het telefoonnummer is 0529 793013.

 

Deze zomer is de Bibliotheek de reisleider speciaal voor kinderen uit groep 3 en 4. Met de thuiseditie van Vakantielezen beleef je samen de leukste avonturen. Verzamel alle stickers op de landkaart en maak kans op leuke prijzen! Meld je snel aan op www.vakantie-lezen.nl.

Ga mee op reis!

Vanuit de achtertuin op schattenjacht in 6 verschillende landen… Dat kan met de thuiseditie van Vakantielezen: een website met zomerse opdrachten en spelletjes voor het hele gezin. Met Vakantielezen wil de Bibliotheek gezinnen stimuleren om ook in de zomervakantie aandacht te besteden aan taal en lezen. Meld je gezin aan op www.vakantie-lezen.nl.

Zo doe je mee:

• Meld je gezin aan op www.vakantie-lezen.nl en doe samen de opdrachten.

• Hebben jullie de 3 opdrachten in een land gedaan? Schrijf het woord op en haal de sticker in de bibliotheek.

• Heb je alle stickers verzameld? Maak een foto van jezelf met de volle landkaart.

• Stuur de foto in en maak kans op leuke prijzen.

De landkaarten worden uitgedeeld via de scholen. Heb je geen landkaart gekregen? Haal hem dan op in de bibliotheek.

 
Op de camping, in de tuin, aan het strand of op de trampoline: in de zomer kun je overal lezen. En met de thuiseditie van Vakantielezen wordt lezen een stuk leuker!

Of hij een boek wil tippen vindt onze medewerker Ad Zwaga eigenlijk een lastige vraag. Hij kan moeilijk kan kiezen uit zijn stapel favoriete boeken. Gedwongen te kiezen komt er eigenlijk steeds een ander antwoord. "Lord Of The Flies van William Golding, De Donkere Kamer van Damocles van Willem frederik Hermans of Iskander van Louis Couperus? Het antwoord hangt af van het weer, mijn bui en andere zaken." Maar uiteindelijk koos Ad wel..

Een gewaagde tip

"Vaak stellen bezoekers van de bibliotheek mij dezelfde vraag omdat zij op zoek zijn naar een boek dat bij hen past. Net als in de platenwinkel waar ik vroeger werkte. Blijkbaar zijn mensen altijd op zoek naar nieuw leesvoer. Veel mensen komen niet alleen naar de bieb om een fysiek boek te lenen, maar vooral ook om ideeën op te doen. Dat is namelijk niet altijd makkelijk via het internet. Je wilt een boek toch vasthouden, er even in bladeren en de tekst op de achterkant lezen. In de platenwinkel stelden we altijd een tegenvraag: wat waren de laatste drie platen die je hebt gekocht? In de bieb stel ik die vraag ook, maar dan gericht op boeken. Het antwoord levert meestal voldoende aanknopingspunten op om een paar titels te adviseren. Zelf vind ik het leuk om iets gewaagder te tippen als ik het idee heb dat mensen hiervoor open staan. Als het boek niet bevalt kun je het immers gewoon terug brengen!"

Spannende detective

 "Tegenwoordig lees ik vooral detectives – heel soms afgewisseld met een boek uit een ander genre. Ik heb twee schrijvers waarvan ik alle boeken heb gelezen: Michael Connelly en Faye Kellerman. Beide zijn Amerikaans en hun boeken hebben zoveel spanning dat lezen bijna vanzelf gaat. Bovendien hebben ze veel aandacht voor details, de verhalen gaan echt leven! Beiden gebruiken een hoofdrolspeler die al jaren meegaat. In de boeken van Michael Connelly staat Harry Bosch centraal. Voluit heet hij Hieronymus Bosch – genoemd naar de bekende schilder. Bosch werkt bij de LAPD in Los Angeles, maar gaat zijn eigen weg. Hij bijt zich vast in een zaak en laat pas los als hij de schuldige heeft weten te vinden. Bij Faye Kellerman gaat het om Peter Decker, ook LAPD, en zijn joodse vrouw Rina Lazarus. Naast het spannende plot is ook de wisselwerking tussen Decker en zijn vrouw interessant. Zo loopt er net als in de boeken van Michael Connelly een rode draad door de serie. Toch kun je ze ook wel los lezen. Probeer maar!"

De bibliotheek is volop in ontwikkeling. Naast de kernactiviteiten van de bibliotheek die bestaan uit leren, lezen, informeren, kunst & cultuur en ontmoeting & debat, vormen de bibliotheekvestigingen in de Kulturhusen steeds meer echte ontmoetingsplaatsen voor alle inwoners van de gemeente Dalfsen. Ook de manier waarop we informatie tot ons nemen verandert snel. We lezen minder, maar op allerlei manieren nemen we informatie tot ons om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Online, via radio en tv, sociale media, noem het maar op.

De informatiestroom anno 2020 past niet langer in statische boekenkasten in een gebouw. De bibliothecaris is niet langer de enige die weet welke informatie waar te vinden is. De klant zelf bepaalt in belangrijke mate welke informatie er nodig is en die is vaak niet te vinden in een boek of een tijdschrift. De bibliotheek vindt zichzelf daarom opnieuw uit. Naast lees-taal gaat het nu ook over digitaal en techniek-taal en samenwerking met partners om welzijn en welbevinden te bevorderen.

De kerntaak is nog steeds dezelfde: zorgdragen dat mensen in onze gemeenschap beter uitgerust zijn voor het leven (in algemene zin) door het bevorderen van kennis en leren. Wat leidt tot een grotere mate van zelfredzaamheid en zelfstandigheid.

De bibliotheek zoekt vrijwilligers die aan deze kerntaak, en aan alle nieuwe ontwikkelingen, willen meewerken.

De bibliotheek anno 2020

De bibliotheek heeft in de afgelopen jaren veel activiteiten ontwikkeld op het gebied van jeugd en welzijn. We werken nauw samen met veel PO scholen in Dalfsen en op een aantal scholen staat een bibliotheek collectie. De bibliotheek wordt steeds mobieler. Een jeugdbibliotheek voor de oudere jeugd is in opbouw.

Wij geven veel cursussen en trainingen om taalvaardiger te worden, om je op de digitale weg beter te kunnen redden. We hebben het Infopunt opgezet waarin vele partners deelnemen om een vraagbaak en verwijsmogelijkheid te hebben in de Kulturhusen. De vragen variëren van hulp bij formulieren, tot wegwijs in de gemeente naar een club of instelling, informatie over cursussen en trainingen tot een verwijzing naar een van de partners. We organiseren thema bijeenkomsten, lezingen en voordrachten. We werken samen met verzorgingshuizen, met Saam Welzijn en met andere maatschappelijke partners in Dalfsen. 

Al deze activiteiten krijgen, in 2020 en 2021, een steeds zichtbaardere rol in de bibliotheken en in de Kulturhusen. Zo organiseren we de omslag in de bibliotheek. Voor zowel de meer traditionele taken als de vernieuwing zoeken we mensen die het leuk vinden om op vrijwillige basis mee te werken.

De bibliotheek zoekt mensen voor verschillende werkzaamheden
Gastvrije doeners

We zoeken mensen die het leuk vinden om als gastheer/vrouw in de bibliotheekruimte aanwezig te zijn. Je zorgt voor het op orde houden van de boekencollectie en helpt mee met het inrichten van de ruimten en de organisatie van activiteiten. Kortom, gastvrije doeners die pro-actief meehelpen!

Voor deze werkzaamheden zoeken we versterking met 2 tot 3 personen voor:

  • De bibliotheek in Dalfsen op de donderdag- en vrijdagmiddag (2 tot 3 uur)
  • De bibliotheek in Nieuwleusen op de maandagmiddag en donderdagmiddag (2 tot 3 uur)
  • De bibliotheek in Lemelerveld op de dinsdagmiddag en de vrijdagmiddag (2 tot 3 uur)
Creatieve denkers

We zoeken ook mensen die zich op de toekomst van de bibliotheek willen richten. Vind je het leuk om mee te denken en te helpen de nieuwe ontwikkelingen vorm te geven en daadwerkelijk te realiseren door de verbinding met de gemeenschap te zoeken in de verschillende kernen? Wil je meedenken over de vraag wat er nodig is om een aantrekkelijke publieksruimte te zijn en hoe zetten we dat om in kennis over de kern, producten en diensten? Kom ons dan helpen om dit voor elkaar te krijgen.

Voor dit werk liggen de dagdelen minder of niet vast.

Wat bieden we jou?

Als je als vrijwilliger start bieden wij je een introductiecursus waarin alle facetten van de bibliotheek aan bod komen. Uiteraard kun je meedoen met cursussen en andere activiteiten. Onderdeel van de introductie vormen de activiteiten van onze samenwerkende partners zoals Saam Welzijn en de Kulturhusen. Samen met de vrijwilligersraad (die in de loop van 2020 daadwerkelijk gaat functioneren) organiseren wij algemene en thematische bijeenkomsten voor vrijwilligers. Wij hebben oog voor de persoonlijke ontwikkeling van de vrijwilliger en zullen die actief bevorderen. Vrijwilligers zijn volwaardig onderdeel van de bibliotheekorganisatie.

Interesse?

Stuur een berichtje met een korte motivatie naar Jackeline Mekkes. Ook met vragen kun je bij haar terecht,  Jackeline Mekkes, email: j.mekkes@bibliotheekdalfsen.nl  tel: 06 33756622.

De bibliotheek is weer open en dat merken we, vertelt Ad Zwaga die in Nieuwleusen werkt. "We ontmoeten direct weer veel bekende, maar vooral blije gezichten. Een van de bezoekers verwoordt het zo: “de bieb is een eerste levensbehoefte”." Een bezoek aan een van onze vestigingen hebben mensen de laatste weken gemist, merken de medewerkers van de bibliotheek. "Struinen door de bieb op zoek naar titels die ze willen lezen is toch een heerlijke bezigheid!"

Extra ruimte

Door een aanpassing van de opstelling is extra ruimte gecreëerd, zodat het struinen nog steeds kan ondanks de corona maatregelen. In combinatie met de toegangscontrole, zodat er nooit meer dan 10 bezoekers tegelijk in de bieb zijn, is het zo extra veilig. De 1,5 meter afstand is hierdoor gemakkelijk  te realiseren. Bij binnenkomst worden bezoekers die het nog een beetje eng vinden gerustgesteld. De openingstijden zijn ook aangepast, zodat leden en personeel elkaar niet teveel in de weg lopen. ’s Middags is er alle ruimte voor de bezoekers.  "We zijn blij er weer te kunnen zijn voor onze lezers," verzucht Ad. ​

Van 12 tot en met 19 september is het zover: dan is de Week van de Amateurkunst (WAK). In deze week wordt aan inwoners de mogelijkheid geboden zichzelf als kunstenaar of amateurkunstvereniging te presenteren aan anderen. Dit kan door middel van optredens, concerten, exposities, lezingen, video of op andere manier. De bibliotheek doet mee met de Makerkar!

Promotievideo

De situatie rondom het coronavirus zorgt ervoor dat de opzet van deze unieke week anders is dan normaal. In elke kern zal er een online programma komen om inwoners van de gemeente Dalfsen te laten zien wat er allemaal te doen is. Hiervoor is deze promotievideo gemaakt zodat je kunt zien hoe ook jij in beeld gebracht kan worden tijdens de WAK.

 

Enthousiast geworden? Doe dan mee!

Dit jaar kunnen individuele amateurkunstenaars en amateurkunstverenigingen zich opgeven voor één van onderstaande categorieën:

  • Activiteiten in de openbare ruimte (bijvoorbeeld in een theaterzaal en/of toneelruimte enz.) met een beperkt aantal bezoekers (dit is afhankelijk van de dan geldende RIVM-maatregelen);
  • Kleinschalige activiteiten, waarbij een beperkt aantal personen (bijvoorbeeld 5 personen) aanwezig is;
  • Online activiteiten voor een groot en breed publiek.

Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website www.wakdalfsen.nl. Het aanmelden van activiteiten kan tot 31 juli 2020. Eind augustus wordt het programma van de WAK geplaatst op de vernieuwde website.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.wakdalfsen.nl of blijf op de hoogte van het laatste nieuws via facebook.com/WAKDalfsen en Instagram @wakdalfsen. Vragen? Mail dan naar .

Sabine Sijbom is onze Taalpuntcoördinator. Zij geeft deze maand haar boekentip. Onlangs is er een nieuw boek verschenen “Niet in je moerstaal” van Mariska Reijmerink. Vanaf 2 juni is het verkrijgbaar in de bibliotheek en Sabine vertelt graag waarom zij juist dit boek tipt!

"Vanuit mijn werkzaamheden als Taalpuntcoördinator bij de bibliotheek heb ik dagelijks te maken met mensen voor wie de Nederlandse taal niet hun moedertaal is. Ik zie wat voor impact het heeft als je onze taal niet beheerst. Ook heb ik anderstaligen in mijn omgeving, zoals iedereen. Er hebben hier altijd anderstaligen gewoond. In Nederland wonen ruim 2 miljoen mensen in, die niet hier geboren zijn. Samen vormen we de maatschappij. Om mee te kunnen doen in onze maatschappij is taal essentieel. Er wordt vaak gezegd dat ‘nieuwkomers’ zo snel mogelijk de taal goed moeten leren om mee te kunnen doen en aan het werk te komen. Maar een nieuwe taal leren is meer dan vocabulaire en grammatica. Andere gewoontes en omgangsvormen, andere cultuur, andere muziek…ook dit is allemaal van invloed op het proces en hoe goed je de nieuwe taal je kunt leren. Uit ervaringsverhalen van mijn omgeving denk ik, dat we als maatschappij wel wat bewuster mogen worden van de positie van anderstaligen. Dat zou meer begrip, geduld en verdraagzaamheid opleveren in onze samenleving.

Mariska Reijmerink heeft anderstaligen van verschillende generaties uit haar omgeving gevraagd hoe het is om in Nederland te wonen als Nederlands niet je moedertaal is. Tegen welke problemen ze aan lopen en hoeveel impact het op hun leven heeft. Mensen van verschillende generaties uit Duitsland, Engeland, Marokko, Syrië, de VS, Ethiopië, Iran, Estland en Saudi-Arabië vertellen in het boek hun levensverhaal. Het boek leest heel gemakkelijk en het is enorm verrijkend om te lezen hoe het is om in een ander land een leven op te bouwen. Het geeft mij, als Nederlandse, ook een nieuwe kijk op ons land en cultuur.

Mariska schrijft in haar boek: “Om verder te komen moet je grenzen verleggen, je geest én je hart openen, want daar wordt alles inspirerender van.” Ik geloof daarin. Ik hoop dat het lezen van dit boek je hart opent en bijdraagt aan het begrip voor anderstaligen."