Direct naar de inhoud
Resultaten 1 - 10 van 43

De inschrijvingen voor de Nationale Jeugdkrakercompetitie 2021 zijn gestart. Medewerkers van de Bibliotheek hebben complexe vragen bedacht en leerlingen van groep 7 en 8 gaan in teams de uitdaging aan om online antwoorden te vinden. De teams strijden om een mooie geldprijs en natuurlijk om de titel ‘Beste jeugdkrakers van het jaar’!

Internet is een enorme bron van informatie. Dat is handig als je iets wilt weten of als je een werkstuk maakt. Maar om internet goed te gebruiken, heb je goede zoekvaardigheden nodig. De Nationale Jeugdkrakercompetitie van de Bibliotheek zorgt ervoor dat kinderen van groep 7 en 8 - spelenderwijs-  beter worden in het zoeken op internet.

“De Jeugdkrakercompetitie daagt de leerlingen uit om kritisch te denken en relevante informatie te filteren. Op een speelse manier worden digitale zoekvaardigheden getraind.”

Hoe werkt de competitie?

Wekelijks worden er vijf nieuwe krakervragen geplaatst op jeugdkrakercompetitie.nl. Het zijn multiplechoicevragen in verhalende vorm. De teams moeten deze binnen tien dagen (op school) oplossen. Na afloop van iedere ronde is er feedback en wordt de oplossing toegelicht. Naarmate de competitie vordert, worden de vragen moeilijker en krijgen de teams minder tips en hints. De uiteindelijke finale wordt ‘live’ gespeeld door de vier teams met de hoogste score.

Deze editie van de Jeugdkrakercompetitie bestaat uit 4 rondes en een proefronde. De eerste officiële ronde gaat open op 21 mei, de startronde is beschikbaar vanaf 2 april.

Scholen kunnen zelf bepalen met hoeveel teams per klas of school ze willen meedoen.

Doe mee!

Ben of ken je een leesconsulent die hier ook actief mee aan de slag wil? Op de website vind je meer informatie over de competitie en over deelname. Je vindt er ook verschillende voorbeeldvragen.

Irene Elshout woont in Dalfsen en leest graag. Haar boekentip is De tuin van de avondnevel, geschreven door Tan Twang Eng. Het boek spreekt haar aan omdat het gaat over vergeving en niet blijven hangen in wrok. Ook niet als het gebeurde onaanvaardbaar is. Het boek speelt zich af in Japan na de Tweede Wereld Oorlog.

Het verhaal

Het verhaal van het boek gaat als volgt. Yun Ling verloor in de tweede wereld oorlog haar zus in een kamp en worstelt nog altijd met de vraag waarom zij wel overleefde en haar zus niet. Met haar zus heeft ze drie jaar in een Jappen kamp gezeten. Haar zus, die dienst moest doen als prostituee voor de officieren, heeft het niet overleeft.

Yun Ling zoekt na de oorlog troost in haar werk als rechter bij het oorlogstribunaal in Kuala Lumpur. Maar nu haar geheugen haar steeds meer in de steek laat, besluit ze terug te gaan naar de plek waar ze opgroeide in de hooglanden van Maleisië om de herinneringen aan haar zus vast te houden. Op 63 -arige leeftijd gaat ze hiervoor met vervroegd pensioen en neemt afscheid van haar functie als rechter in Kuala Lumpur. Ze keert terug naar de hooglanden om de droom van haar zus te realiseren: het maken van een Japanse tuin. 

Yun Ling wordt ziek (beginnende afasie) en wil afronden wat ze ooit eens is begonnen, ook wil ze haar memoires opschrijven voordat haar geheugen haar in de steek laat. Daar in de hooglanden ontmoet ze de mysterieuze Nakamura Aritomo, de voormalige hovenier van de Japanse keizer en zijn sprookjesachtige 'Tuin van de avondnevel.' Het is een man wiens verleden met raadselen omgeven is. Gaandeweg schemert door dat hij ondergronds een subversieve rol heeft gespeeld in de oorlog en vermoedelijk om die reden uiteindelijk is verbannen door de Japanse keizer.

Aanvankelijk is Yun Ling beducht voor de onderwerping aan haar Japanse leermeester, maar meer en meer raakt ze onder de indruk van zijn liefdevolle toewijding. Hij leert haar dat boogschieten in wezen een mentale bezigheid is en , net als de aanleg van de tuin, een metafoor van levenskunst. Zo smelt gaandeweg de wrok en de haat tegen de Jap waarmee Yun Ling uit het kamp is gekomen. En ontstaat er zelfs een intieme liefde. Een band die ver boven de geschiedenis uit weet te stijgen. De tuin wordt een symbool van rust, orde en vrede. Een eeuwige oase te midden van het tumult van de geschiedenis.

Al voor de oorlog was haar zus geobsedeerd geraakt door de magie van zo,n tuin. In het kamp vormde die fascinatie voor de zusjes een toevluchtsoord voor de verbeelding, essentieel om te overleven. Nu heeft Yun Ling heeft de droom van haar zus gerealiseert.

 

In deze roman gaat het om liefde, geweld, geheugen en ervaring tegen een decor van een van de mooiste streken op aarde. Hoe is het toch mogelijk dat zo,n hoogstaande cultuur ook in staat blijkt tot weerzinwekkende wreedheden?

Op deze vraag komt geen antwoord, de verwondering blijft bij de lezer.

De eerste versoepelingen zijn begonnen, maar toch zijn we er nog niet. De bibliotheek is tijdens de lock-down volop actief gebleven en het lenen van boeken bleef gewoon mogelijk. Vanaf 15 maart zijn er nog een aantal extra mogelijkheden om boeken te lenen.

Openingstijden tijdens de lock-down (gewijzigd)

  • Dalfsen en Nieuwleusen: vanaf 15 maart is het mogelijk om gereserveerde boeken af te halen en in te leveren op maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.
  • Lemelerveld: vanaf 15 maart is het mogelijk om gereserveerde boeken af te halen en in te leveren op maandag en woensdag van 14.00 tot 17.00 uur.
  • Oudleusen: hier is het mogelijk om gereserveerde boeken af te halen en in te leveren op dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Lastig om online te reserveren? Kom dan langs op afspraak.

Soms is het lastig om op internet een boek te kiezen. Je wilt het gewoon even bekijken en bladeren voordat je besluit of je het wilt lenen. Voor iedereen die het niet lukt online een boek uit te zoeken is er de mogelijkheid dit in de bibliotheek te doen. Je kunt een afspraak maken om langs te komen in onze vestiging in Dalfsen of Nieuwleusen. Een afspraak maken kan per e-mail of telefonisch.

  • Dalfsen: e-mail: , telefoon 432413.
  • Nieuwleusen: e-mail: , telefoon, 481227.
  • Hoonhorst: e-mail:  , telefoon 0529 793010.

Voor mensen die slecht ter been zijn of die om andere redenen niet naar de bibliotheek kunnen komen is er tevens de mogelijkheid om de boeken thuis te laten bezorgen. Je kunt dit aangeven bij genoemde e-mailadressen en telefoonnummers.

Trefkoele+ vaccinatielocatie: ingang bibliotheek Dalfsen tijdelijk aan Tydencampstraat

De Trefkoele+ is vanaf maandag 15 maart vaccinatie locatie. Dit zal ongemak en overlast geven voor diegene die de bibliotheek wil bezoeken. Daarom hebben we besloten de ingang van de bibliotheek tijdelijk te verplaatsen naar de Tydencampstraat. Daar komen borden en extra fietsenrekken.  

KidsLabs zijn workshops die Tetem in samenwerking met de bibliotheken en Twentse maakplaatsen hebben ontwikkeld. Elke woensdagmiddag, zaterdagmiddag en gedurende vakanties kunnen kinderen van 6 t/m 12 jaar  met een labcoach online aan de slag met maak, bouw en ontwerp workshops! Ben je jonger dan de aangegeven leeftijd, dan is het ondersteuning van een ouder/verzorger gedurende de workshop aan te raden. Je hebt een laptop/computer nodig (om deel te nemen aan de Zoom-sessie – online gratis vergadertool). Alle workshops starten om 15:00 uur. De uitleg en het samen bouwen/maken/ontwerpen duurt een uur waarna er nog 30 minuten tijd is voor vragen of tips.

Hoe werkt het?

Bij elke workshop vind je een lijst met benodigdheden en een Zoom link. Verzamel de benodigdheden alvorens je gaat deelnemen. Op de aangegeven datum en tijdstip klik je op de Zoom link en volg je de KidsLab workshop. Na de workshop van een uur is er nog 30 minuten tijd voor vragen en tips. Aanmelden is niet nodig, wel kan het zijn dat er andere voorbereidingen nodig zijn. Deze vind je hieronder bij de algemene uitleg over de soorten KidsLab workshops en bij de specifieke workshop zelf.

Er zijn vier verschillende soorten KidsLab workshops:

Maak en bouw workshop

Hierbij gaan we samen iets maken of bouwen terwijl je tegelijkertijd iets over techniek leert. Je kunt hier gratis aan meedoen zonder aanmelding vooraf. De materialen die we gebruiken heb je in huis. Voorafgaande de workshop verzamel je de materialen en zodra de workshop begint kan je aan de slag. Na afloop van de workshop heb je gelijk je eindresultaat.

Make-It workshop

Dit is een technische en creatieve workshop waarvoor je een techniek kitje nodig hebt dat je bij ons kunt bestellen. Omdat we het naar je moeten opsturen moet je het kitje uiterlijk 10 dagen van te voren bestellen bij ons. Voor deze kit vragen we een kleine vergoeding (materiaal- en verzendkosten). Het bestelformulier kan je downloaden op de pagina van de workshop. Voorafgaande de workshop verzamel je nog extra gereedschap en zorg je dat je je techniek kit bij de hand hebt. Na afloop van de workshop heb je gelijk je eindresultaat.

Ontwerp workshop

Hiervoor maken we gebruik van gratis software die je op je eigen computer download. Voor deze workshop is het belangrijk dat je een tweede laptop/computer hebt of een tablet. Je kan dan op de eerste computer/tablet de workshop volgen en op de tweede aan de slag met het softwareprogramma. Je leert hoe het softwareprogramma werkt en hoe je iets ontwerpt. Na afloop heb je nog niet gelijk je eindresultaat. Als je dit door ons wilt laten maken in ons MaakMeeLab dan vragen we daar een kleine vergoeding voor (materiaal- en verzendkosten). Het bestelformulier kan je downloaden op de pagina van de workshop.

KidsLab+ workshop

Deze is heel geschikt voor kinderen die wel wat extra uitdaging willen. Je leert een techniek en krijgt daarbij ook wat theorie. Deze workshop wordt onder andere gegeven met samenwerkingspartners en hebben altijd een specifiek thema. Je gaat dus niet alleen met de handen aan de slag, maar je denkt ook na over het thema.

Alle KidsLab workshop vind je bij onze Activiteiten.

De winnaars van de regionale ronde van de voorleeswedstrijd die woensdag 3 maart plaatsvond zijn Lindy Bendijk en Myrthe Waanders. Lindy zit op basisschool De Ichtus in Lemele. Ze las voor uit ‘Lampje’ van Annet Schaap. De jury bewonderde haar rustige en mooie manier van voorlezen. Ze had ook een prima fragment uitgekozen en nodigde het publiek uit om het boek zelf verder te lezen.  Myrthe zit op basisschool De Regenboog in Vriezenveen. Haar fragment kwam uit ‘De Griezels’ van Roald Dahl.  De jury prees haar om de goede verstaanbaarheid. Ze las echt voor maar zorgde door afwisseling in tempo en volume dat je echt werd meegenomen in het verhaal.

Tien kandidaten afkomstig uit Ommen, gemeente Dalfsen,  gemeente Hardenberg en gemeente Twenterand deden mee aan deze wedstrijd. De schoolkampioenen hebben een filmpje ingestuurd. De jury heeft deze bekeken en twee winnaars aangewezen. Om 15.00 werd de uitslag bekend gemaakt tijdens een online bijeenkomst met alle schoolkampioenen, juryleden, leerkrachten, supporters en bibliotheekmedewerkers. De twee winnaars gaan door naar de provinciale ronde op 14 april 2021.

 De jury bestond dit jaar uit:

  • Dirry van de Grampel (oud-jeugdspecialist Bibliotheek Twenterand)
  • Evelien Wietsma (adviseur Educatie, Cultuur en Samenleving, Rijnbrink)

Alle deelnemers kregen een bibliotheekbeker met paaseitjes in een tas van De Nationale Voorleeswedstrijd. Met Lindy en Myrthe maakt de bibliotheek nog een afspraak voor een klein feestje waarbij de oorkondes en prijzen zullen worden uitgereikt.

Lindy Bendijk Mirthe Waanders
LindyBendijk   Mirthe Waanders

                               
Meer informatie kun je vinden op:  www.denationalevoorleeswedstrijd.nl 

De Nationale Voorleeswedstrijd is een samenwerking tussen Stichting Lezen en de Bibliotheken. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Desinformatie is een groeiend probleem in Nederland. Bijna zeven op de tien Nederlanders maken zich hier zorgen over. Zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Netwerk Mediawijsheid.

Om de kennis over nepnieuws op een laagdrempelige manier te vergroten, is op 5 februari de website www.isdatechtzo.nl gelanceerd. Daar vinden bezoekers handige tips om zelf uit te zoeken of informatie te vertrouwen is. Met video’s en animaties wordt uitgelegd hoe nepnieuws werkt en hoe het verspreid wordt. Denk bijvoorbeeld aan de werking van algoritmes op sociale media en het gebruik van deepfake.

Isdatechtzo.nl is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid, in samenwerking met Beeld & Geluid Den Haag en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving.

 

Lilan Baarslag uit groep 8 van basisschool De Tweemaster en Carlijn Spijker uit groep 8 van basisschool Het Kompas hebben woensdagmiddag 27 januari de Voorleeswedstrijd in de gemeente Dalfsen gewonnen. Deze wedstrijd werd georganiseerd door de bibliotheek en vond dit jaar online in twee rondes plaats. Zestien basisscholen deden mee. Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaars zullen binnenkort de gemeente Dalfsen vertegenwoordigen in de halve finale in Ommen. Wie weet wordt één van hen wel De Nationale Voorleeskampioen 2021!

De 16 kandidaten werden aangemoedigd door hun supporters thuis. Presentator Nicolet Korenblik stelde hen een korte vraag. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelf gekozen boek. In de pauze trok de jury zich terug voor het beraad. De families konden in de pauze meedoen met een gedichtenwedstrijd door met boeken een stapelgedicht te maken. De prijs voor de winnaar was een taart. De juryleden waren Hilly Schepers en Jan Uitslag. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo.

Lilan las een fragment voor uit het ‘De Griezels’ van Roald Dahl. De jury vond dat ze een goed tempo en stemgebruik had. De emoties werden goed overgebracht bij het uitstekend gekozen fragment. Carlijn had ‘Kapsalon Romy’ van Tamara Bos gekozen. De jury was van mening dat ze met dit boek een mooi thema had aangesneden, namelijk dementie. Ze las in een prettig tempo voor en de emoties waren voelbaar.

Carlijn van Spijker                                           

Carlijn van Spijker                                                            

 Lilian Baarslag

Lilan Baarslag 

 

 

Bibliotheek Dalfsen heeft op 23 december 2020 een officieel kwaliteitscertificaat ontvangen van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Hiermee voldoet de organisatie aan belangrijke kwaliteitsnormen die gelden voor bibliotheek- en cultuurorganisaties. Ook het Taalpunt ontving een certificaat op 6 januari 2021.

Bibliotheek Dalfsen scoorde op veel onderwerpen positief. Een belangrijk onderdeel van de toetsing is het maatschappelijke effect en de toekomstbestendigheid. Met het certificaat heeft de bibliotheek bevestiging gekregen dat de organisatie, functies en diensten, op een juiste manier uitgevoerd worden en dat aan alle kwaliteitsnormen wordt voldaan. Het certificaat is vier jaar geldig.

Onmisbaar in de maatschappelijke structuur

De bibliotheek is erg blij met de uitslag. “Natuurlijk liggen er ook nog uitdagingen, maar wij zijn er trots op dat de auditcommissie aangeeft dat we in korte tijd een nieuwe professionele en innovatieve organisatie hebben ontworpen en dat de bibliotheek duidelijk een open blik heeft naar de lokale samenwerking en naar potentiële partners,” aldus Anke Bruggeman, directeur van de bibliotheek.  Uit de audit blijkt dat de bibliotheek een logische, vitale en onmisbare partner is in het realiseren van gemeentelijke en maatschappelijke doelstellingen.

Volgens de auditor van CBCT verdient Bibliotheek Dalfsen een compliment voor de ambitieuze, professionele en enthousiaste wijze waarop zij zichzelf heeft heropgericht en in samenwerking met gemeente en partnerinstellingen een onmisbare programmatische plek blijkt te zijn in de maatschappelijke basisinfrastructuur.

Een ambitieus Taalpunt

Ook het Taalpunt is trots .De auditoren geven aan dat het Taalpunt Dalfsen een ambitieus taalpunt is en dat dat wordt waargemaakt met klinkende resultaten.

“Er liggen nog verbeterpunten, bijvoorbeeld op het gebied van het meten van maatschappelijke effecten, maar wij zijn blij dat de auditoren vertrouwen hebben in de toekomstbestendigheid van het Taalpunt Dalfsen. Deze mooie resultaten hebben we kunnen bereiken door samenwerking met alle partners.” aldus Jackeline Mekkes, voorzitter van de werkgroep Laaggeletterdheid.

De Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) toetst als onafhankelijke organisatie de kwaliteit van bibliotheek- en cultuurorganisaties en van programma’s en diensten voor geletterdheid.

De Nationale Voorleesdagen is elk jaar de feestelijke periode voor jonge kinderen en ouders waarin het plezier en belang van voorlezen centraal staan. Dit jaar vinden deze dagen plaats van 20 tot en met 30 januari. En zullen de dagen anders dan andere jaren vooral thuis gevierd worden. Natuurlijk is daar voor veel gezinnen best iets van te maken! De dag lekker samen beginnen met een mooi prentenboek. Even de tijd nemen voor een mooie gouwe ouwe die je nog in de kast hebt staan. Een grote groep kinderen wordt thuis echter niet voorgelezen. Voor hen is er de VoorleesExpress. De Voorlees Express zoekt vrijwilligers om deze kinderen ook te bereiken.

Moeite met voorlezen en taal

Een grote groep kinderen wordt thuis niet voorgelezen. Hun ouders hebben moeite met lezen en taal of zijn om een andere reden niet in staat om lekker samen een boek te pakken. Door de coronacrisis zijn er nu extra veel kinderen die een taalachterstand oplopen en het plezier missen van samen lezen en taalspelletjes doen.

Vrijwilligers zorgen voor voorleesplezier

De VoorleesExpress zet door het hele land vrijwilligers in om juist déze kinderen te bereiken en hun ouders te ondersteunen om zelf de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren. De VoorleesExpress wil juist nú nog veel meer kinderen aandacht en voorleesplezier bieden. En afgelopen jaar is gebleken dat dat ook tijdens een lockdown kan.

Voorlezen maakt het leven leuker

Anne Heinsbroek, directeur stichting VoorleesExpress: “Door de coronacrisis moeten onze vrijwilligers creatiever te werk gaan. Maar we hebben gezien dat dat geen probleem is. Er is zoveel mogelijk! Voorlezen tijdens videobellen, voorleesvideo’s opnemen en sturen naar een gezin, voorleespakketjes afgeven. In sommige gevallen lukt het toch om elkaar fysiek op afstand te ontmoeten. En als het dan lukt om samen – live of digitaal - leuke voorleesmomenten te beleven en kinderen te zien groeien in taal, dan geeft dat ontzettend veel voldoening. Wat dat betreft sluit ik me helemaal aan bij het thema van de Nationale Voorleesdagen: ‘Voorlezen maakt je leuker’!”

Wil jij ook iets doen?

Ook jij kunt iets doen. Bezorg een kind in jouw buurt, die het nodig heeft, een mooi voorleesmoment. Thuis op afstand of digitaal bijvoorbeeld bij een lekker ontbijtje!  Of meld je aan als vrijwilliger bij de VoorleesExpress en trakteer een kind 20 weken lang op voorleesplezier. Kijk voor meer informatie op www.voorleesexpress.nl of neem contact op met Nicolet Korenblik van bibliotheek Dalfsen via e-mail: of via telefoon op maandag, woensdag of donderdag: 06 45876830

Ruud Houweling is altijd docent wiskunde geweest en geeft nu de cursus Klik & Tik bij de Bibliotheek. Henny Prins heeft deelgenomen aan deze cursus in het najaar van 2020. Beiden zijn erg enthousiast over de cursus en vertellen er graag meer over.

Toen de Bibliotheek Ruud vroeg om als vrijwilliger de cursus Klik & Tik te geven hoefde hij niet lang na te denken. Ruud vindt het heerlijk om dingen uit te leggen en nu hij met pensioen is heeft hij tijd om dat als vrijwilliger in de praktijk te brengen. “Natuurlijk wil ik dat graag doen, het is zo fijn als mensen een beetje meer zekerheid krijgen in het omgaan met de computer en internet. Als ik de ogen van mensen zie glimmen als ze iets begrijpen en geleerd hebben, ja.. daar doe ik het voor.”

Zijn motivatie is ook om angst weg te nemen. “Mensen die naar de cursus komen zijn erg verschillend in hun ervaring met de computer. De een weet de knop waarmee je de computer aan zet nog niet te vinden, de ander weet bijvoorbeeld al veel van Marktplaats en hoe je daar spullen kunt kopen en verkopen. Aan het begin van de cursus vraag ik altijd waar mensen behoefte aan hebben en dan help ik iedereen op maat.”

De angst om iets met de computer te doen is weg

Henny Prins heeft als deelnemer ervaren dat dat zeer prettig is. “Je kunt zo veel leren tijdens de cursus. Ik weet nog steeds heel veel niet en ben ook veel weer vergeten, maar ik voel me nu wel zekerder. De informatie die je krijgt tijdens de cursus geeft me meer vertrouwen. Ik weet nu waar ik moet zoeken en hoe ik moet zoeken.”

Henny heeft van alles voorbij zien komen tijdens de cursus Klik & Tik. Dingen die ze wel zal gebruiken en ook dingen die ze nu (nog) niet zal gaan gebruiken. Ook praktische dingen zoals een treinkaartje kopen of een fietsroute uitstippelen, en nog vele andere dingen. “We konden zelf aangeven wat we graag wilden leren.” Ook voelt ze zich beter bewapend tegen misbruik. “Er zijn veel kwartjes bij mij gevallen, en de angst om iets (verkeerds) te doen is veel minder. Ik was altijd bang om iets verkeerds te doen waardoor er chaos zou ontstaan en ik niet zou weten hoe dit op te ruimen. Het was voor mij duidelijk verrijkend en ik ben heel blij dat ik het lef heb gehad me op te geven en zou iedereen deze cursus aanraden.

Ook als je denkt dat je de computer niet nodig hebt, want vroeg of laat komt die tijd en is het gewoon ontzettend handig als je hier kennis van hebt.”

Meedoen of meer informatie?

Loop eens langs bij het Infopunt in het Kulturhus in jouw dorp of bel met het Infopunt via telefoonnummer 0529 793013 . In de bibliotheek liggen brochures met alle trainingen. De eerste cursus Klik & Tik start 20 januari in de Trefkoele+. Opgeven kan hier.