Resultaten 1 - 9 van 9

Gepubliceerd op: maandag 19 november 2018

De Bibliotheek is sinds 2018 de trotse bezitter van het keurmerk Leerbedrijf van Seniorweb. Dat betekent dat wij vooraan staan in alle nieuwe ontwikkelingen en innovaties op het gebied van digitale cursussen, de digitale overheid. Seniorweb heeft in 2017 een convenant gesloten met de VOB (Vereniging van Openbare Bibliotheken) en de KB (Koninklijke Bibliotheek). In dit convenant is afgesproken dat de Bibliotheken DE plek zijn voor alle informatie, ontwikkelingen, cursussen en trainingen voor iedereen, van jong tot oud, op het gebied van de digitale snelweg. En deze snelweg ontwikkelt zich in een razend tempo waardoor het voor iedereen een uitdaging is deze te blijven volgen. Onze Bibliotheek wijst u de weg in 2019!

Gepubliceerd op: maandag 12 november 2018

Op 16 en 19 november kwam Thijs Goverde voor het Schrijversfestival naar onze bibliotheken. Wat een feest! Hij las voor uit ‘Jorrik de Ork’ en gaf les in zwaardvechten. Zo’n 200 leerlingen uit groep 7 en 8 zijn fan van Thijs!

Gepubliceerd op: maandag 22 oktober 2018

Woensdag 17 oktober 2018 was de studiebijeenkomst begrijpend lezen van de samenwerkende bibliotheken, Staphorst, Salland, Ommen en Dalfsen - Nieuwleusen.

Er waren maar liefst 23 scholen met 70 mensen vertegenwoordigd. De interactieve lezing werd verzorgd door Wenckje Jongstra en Hugo van den Ende van de Katholieke Pabo Zwolle.

Aan de hand van het thema insecten hebben we geleerd om anders naar begrijpend lezen te kijken om er voor te zorgen dat het geen apart vak meer is.

Kinderen zijn nieuwsgierig en stellen vragen en gaan in verschillende boeken op zoek naar antwoorden. Praten over boeken is daarbij net zo belangrijk als het lezen zelf.

Is een oorworm een insect? En een regenworm? Een spin dan?

Gepubliceerd op: maandag 24 september 2018

Lezen is leuk! Maar wat als je de Nederlandse taal niet goed beheerst? Dan kom je niet goed mee op school.
Vrijwilligers van de VoorleesExpress zetten zich in om taalachterstand en laaggeletterdheid terug te dringen.
Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen is op zoek naar enthousiaste voorlezers die wekelijks bij gezinnen thuis willen voorlezen.
Samen met het gezin zorg je ervoor dat ouders na 20 weken zelf in staat zijn om kinderen te stimuleren in taal.

Gepubliceerd op: maandag 17 september 2018

Wil jij vrijwilligerswerk doen en vind je het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de maatschappij?
Als taalcoach kan je hier een belangrijke bijdrage aan leveren.
Als taalcoach zet je je in om anderen te helpen met het verbeteren van één of meerdere basisvaardigheden zoals spreken, lezen en schrijven.
Je leert bijvoorbeeld aan een taalvrager hoe je e-mails schrijft, een bijsluiter leest of een gesprek met de huisarts voert.
Het kan daarbij gaan om geboren en getogen Nederlanders, maar ook om vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië of Eritrea, die hier zijn komen wonen.
Eén keer per week gaan de taalcoach en de deelnemer met elkaar aan de slag.

Gepubliceerd op: woensdag 29 augustus 2018

Graag nodigen wij jou uit voor de Overijssel Verwoord Leesclub! Een provinciebrede leesclub met een leeslijst van drie titels, die op dit moment samengesteld wordt door niemand minder dan Tommy Wieringa.

Literatuur lezen en verhalen vertellen draagt bij aan ons burgerschap, aan het overdragen van ervaringen tussen generaties en aan het inleven in anderen. Een sterke literaire cultuur draagt bij aan een vitale samenleving, waarin plaats is voor wederzijds begrip en nabuurschap. Daarom zijn leesclubs zo belangrijk: verhalen helpen ons door het leven, juist door ze te vertellen en erover te praten. We verzamelen alle Overijsselse lezers – aangesloten bij een leesclub of ‘in het wild’ – en maken een grote, provinciebrede leesclub.

Gepubliceerd op: maandag 02 juli 2018

Vrijwilligers gezocht voor Infopunten (3)

Vanaf het najaar 2018 is het zover, dan beschikt de gemeente Dalfsen over drie Infopunten: in de Bibliotheken in de Trefkoele+ in Dalfsen, De Spil in Nieuwleusen en de Mozaïek in Lemelerveld.

Het Infopunt is een nieuwe plek waar mensen terecht kunnen met al hun vragen over zorg en welzijn. Of het nu gaat om persoonlijke, praktische, complexe of eenvoudige vragen, met elke vraag kunnen inwoners terecht bij het Infopunt. De Infopunten worden straks bemenst door professionals die samen met vrijwilligers alle inwoners die naar het Infopunt komen, willen helpen. Er zijn verschillende vacatures voor mensen die graag als vrijwilliger aan het werk gaan in de Infopunten.

Gepubliceerd op: woensdag 31 augustus 2016

Digid cursus

Uw overheid en u kunnen steeds meer digitaal communiceren: DigiD aanvragen en gebruiken, belasting terugvragen, een afspraak maken bij de gemeente, huurtoeslag aanvragen. Het gaat allemaal via internet tegenwoordig.

Iedere burger kan dit allemaal rechtstreeks en zelfstandig regelen.
Maar soms loopt het toch niet zoals u verwachtte. Er gebeurt iets op het scherm en u weet niet wat te doen. Wie helpt er dan?

Uw bibliotheek kan u helpen!

U kunt een cursus volgen:  Werken met de digitale overheid.