Resultaten 1 - 10 van 90

Goede beheersing van basisvaardigheden is belangrijk om mee te kunnen doen in onze maatschappij. Helaas geldt dat lang niet voor iedereen! Daarom helpt het Taalpunt volwassenen die hun lees-, reken- , schrijf- en/of spreekvaardigheden of digitale vaardigheden willen verbeteren.

Dit doen we met de hulp van een grote groep vrijwilligers. Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven. Met inzet van een paar uur per week geef je iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren. Iedereen die het leuk vindt om met mensen te werken, die inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit heeft en de Nederlandse taal goed beheerst, nodigen we van harte uit om Taalvrijwilliger te worden bij het Taalpunt van de Bibliotheek Dalfsen.

Wie aan de slag gaat als vrijwilliger bij het Taalpunt, volgt een gratis training van 4 dagdelen. Hierin komt aan de orde hoe je een deelnemer begeleidt en welke lesmaterialen geschikt zijn. Ook oefenen we met het voorbereiden van een oefensessie. Uiteraard is er ook ruimte om met andere vrijwilligers ervaringen/vragen uit te wisselen. De eerstvolgende training is gepland op maandag 24 oktober 2022 van 14.30 tot 17.00 uur in de bibliotheek van de Spil in Nieuwleusen. De vervolgdata: 31 oktober, 7 november en 14 november.

Belangstellenden kunnen bellen met Sabine Sijbom, taalpuntcoördinator Bibliotheek Dalfsen: 06-33834681, of mailen met

tijdens de week van Lezen & Schrijven en de Week van alle Kunsten (8–18 september 2022). Tijdens de WAK week staat het Kulturhus in Lemelerveld stil bij de kunst van Taal.

Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. En vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet. Laaggeletterdheid is een maatschappelijk probleem dat van grote invloed is op het leven van mensen. Op je positie op de arbeidsmarkt, armoede en schulden, maatschappelijke participatie en (ervaren) gezondheid.

Hoeveel boeken werden er vorig jaar uitgeleend? Spoiler alert: het zijn er meer dan honderdduizend! En daar begint het nog maar, met al die interessante dingen die er te vertellen zijn over het werk van de Bibliotheek Dalfsen in 2021. Lees ons jaarverslag!

Op de camping, in de tuin, aan het strand of op de trampoline: in de zomer kun je overal lezen. En met Vakantielezen wordt lezen extra leuk! Gaan jullie deze zomer mee op reis?

Vertel eens. Wat betekent de bieb voor jou? Werd je er wijzer, verliefder, fantasievoller, gekker, stiller, juist luider of iets dat wij helemaal niet kunnen verzinnen? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. Zet het op papier, en misschien word jij de winnaar van onze schrijfwedstrijd!

Doe je mee, dan willen we graag dat je in maximaal 1.500 hele eigen woorden antwoord geeft op een van deze twee vragen: Wat betekent de bieb voor jou? Of: Hoe heeft de bibliotheek jouw leven veranderd?

Ga je voor een lopend verhaal of kunstig gedicht? Een eigenwijze column of persoonlijke blog? Of laat je jouw woorden liever swingen in een songtekst of rap? Doe je ding, de vorm van je tekst kies je helemaal zelf. Op basis van je leeftijd doe je mee in de groep schrijvers tot en met 16 jaar of van 17+. Iedereen mag meedoen, ook zónder lid te zijn van de bieb. Alle voorwaarden vind je op www.bibliotheekblad.nl/schrijfwedstrijd.

Stuur je verhaal vóór 1 augustus naar . Dan neemt een deskundige jury onder leiding van politica Gerdi Verbeet jouw tekst mee in hun beoordeling. En misschien val je wel in de prijzen! De winnaars uit beide leeftijdsgroepen krijgen tijdens de uitreiking in november in ieder geval een mooie award en een prijs ter waarde van 1.000 euro.

Wie kan er ooit zeggen dat hij genoeg boeken heeft? Nou dan. Grijp nu je kans, want de verkoop van afgeschreven boeken is weer begonnen.

Boer Boris bestaat tien jaar! Het eerste boek van Boer Boris, bedacht en gemaakt door Ted van Lieshout & Philip Hopman, verscheen in 2021. Dat dit stoere boertje uit zou groeien tot een van Nederlands meest geliefde kinderboekpersonages had toen niemand kunnen voorspellen. Dit jaar verscheen alweer het zestiende prentenboek: Boer Boris en het bootje.

Bibliotheek Dalfsen organiseert een kleurwedstrijd. Maak jij je eigen Boer Boris-kunstwerk? We reiken drie prijzen uit: een prijs in de leeftijdsgroep 1-2 jaar, in de leeftijdsgroep 2-3 jaar en in de leeftijdsgroep 3-4 jaar.

Doe je mee? Je kan je kleurplaat inleveren tot en met 10 juli in de Bibliotheek. Klik op de knop hieronder om je kleurplaat te dowloaden en printen. Je kan ook een kleurplaat ophalen in de Bibliotheek.

Download kleurplaat

Heel veel Nederlanders geven aan dat ze graag willen lezen, alleen komt het er niet van. Gelukkig is er de zomer. Dan is er tijd. In de tuin, op het strand, aan het zwembad en – als het meezit – in de vliegtuigstoel.

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste vrijwilliger

Vind jij het leuk om jonge kinderen voor te lezen, samen liedjes te zingen en/ of spelletjes te doen?
Iedere maand organiseren wij in meerdere filialen een Boekstartochtend voor kinderen van 0-4 jaar.