Resultaten 1 - 10 van 97

De Nationale Voorleesdagen 2023

Van 25 januari tot en met 4 februari zijn de Nationale Voorleesdagen en staat het prentenboek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ van Joukje Akveld en Jan Jutte centraal. Dit boek is verkozen tot prentenboek van het jaar 2023. Het prentenboek gaat over een jongetje dat alleen thuis is en een feest voor zijn speelgoedbeesten organiseert. Een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken. Bibliotheek Dalfsen organiseert tijdens deze dagen leuke voorleesmomenten én leuke  theatervoorstellingen. De campagne van de Nationale Voorleesdagen is bedoeld om het voorlezen, aan kinderen die nog niet zelf kunnen lezen, te stimuleren.

Maak op 16 en 18 januari kennis met het aanbod digitale cursussen van de Bibliotheek.

De computer, tablet of smartphone, we kunnen bijna niet zonder. Steeds meer organisaties gaan er vanuit dat ze iedereen in de samenleving kunnen bereiken. Digitale vaardigheden zijn dus hard nodig om bij te blijven en mee te doen in de maatschappij.

Benthe Dijkman is kinderburgemeester van de gemeente Dalfsen. Benthe leest graag, al kan ze er niet altijd de tijd voor vinden naast het sporten, paardrijden, creatief bezig zijn en chillen. Lees wat Bente te vertellen heeft over De waanzinnige wereld van Tom Groot, Juffrouw Pots of Ober, er zit een kwal in mijn soep.

Eén boek, duizend gesprekken. Van 1 tot en met 30 november is Nederland Leest 2022, met dit jaar het thema Oud worden, jong blijven. Haal nu in de Bibliotheek een gratis boek (op = op)!

We worden met z’n allen gemiddeld steeds ouder, maar we blijven ook steeds fitter. Hoe is het om ouder te worden en hoe blijf je fit en vitaal? Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek. Lezers krijgen dit boek cadeau van hét centrum voor ontmoeting en gesprek: de Bibliotheek!

Vanaf 1 januari gaan de prijzen voor het lidmaatschap van de Bibliotheek Dalfsen iets omhoog. Een jaarabonnement gaat naar € 48,–, een maandabonnement wordt € 4,25.

Na 22  jaar heef Marjan Supèr afscheid genomen van Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen. Ze gaat met een welverdiend pensioen.

Vind jij het leuk om jonge kinderen voor te lezen, samen liedjes te zingen en/ of spelletjes te doen? Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers!

Goede beheersing van basisvaardigheden is belangrijk om mee te kunnen doen in onze maatschappij. Helaas geldt dat lang niet voor iedereen! Daarom helpt het Taalpunt volwassenen die hun lees-, reken- , schrijf- en/of spreekvaardigheden of digitale vaardigheden willen verbeteren.

Dit doen we met de hulp van een grote groep vrijwilligers. Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven. Met inzet van een paar uur per week geef je iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren. Iedereen die het leuk vindt om met mensen te werken, die inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit heeft en de Nederlandse taal goed beheerst, nodigen we van harte uit om Taalvrijwilliger te worden bij het Taalpunt van de Bibliotheek Dalfsen.

Wie aan de slag gaat als vrijwilliger bij het Taalpunt, volgt een gratis training van 4 dagdelen. Hierin komt aan de orde hoe je een deelnemer begeleidt en welke lesmaterialen geschikt zijn. Ook oefenen we met het voorbereiden van een oefensessie. Uiteraard is er ook ruimte om met andere vrijwilligers ervaringen/vragen uit te wisselen. De eerstvolgende training is gepland op maandag 24 oktober 2022 van 14.30 tot 17.00 uur in de bibliotheek van de Spil in Nieuwleusen. De vervolgdata: 31 oktober, 7 november en 14 november.

Belangstellenden kunnen bellen met Sabine Sijbom, taalpuntcoördinator Bibliotheek Dalfsen: 06-33834681, of mailen met

tijdens de week van Lezen & Schrijven en de Week van alle Kunsten (8–18 september 2022). Tijdens de WAK week staat het Kulturhus in Lemelerveld stil bij de kunst van Taal.

Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. En vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet. Laaggeletterdheid is een maatschappelijk probleem dat van grote invloed is op het leven van mensen. Op je positie op de arbeidsmarkt, armoede en schulden, maatschappelijke participatie en (ervaren) gezondheid.