Direct naar de inhoud
Resultaten 1 - 10 van 48

Of je nu voor het slapen gaat een mooi verhaal voorleest in bed of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Voorlezen is een fijn momentje samen en nog nuttig ook! Het heeft namelijk een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. 

Coco kan het! is het Prentenboek van het Jaar 2021 en dit boek staat centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen. Loes Riphagen heeft een prachtig verhaal geschreven en getekend over het uitslaan van je vleugeltjes, moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt.

Hieronder volgen enkele leuke tips en weetjes rondom het Prentenboek van het Jaar. Want ook online maken de Nationale Voorleesdagen van kleintjes grote lezers!

Voorleestips

Natuurlijk laten we de start van de Nationale Voorleesdagen niet zomaar voorbij gaan. Hier vind je voorleestips. Loes Riphagen, de schrijfster van Coco kan het! leest een stukje voor:

Knutselkleurplaat

Van het Prentenboek van het Jaar heeft schrijfster en illustrator Loes Riphagen een hele leuke knutselkleurplaat gemaakt. Je kunt de knutselkleurplaat hier downloaden.
Tip: om Coco goed te kunnen laten vliegen, is het wel handig om wat zwaarder printpapier te gebruiken.

Sing along

Zing mee! Met deze speciale Sing Along-video leer je op een leuke en makkelijke meezingen met het officiële liedje bij Prentenboek van het Jaar 2021 'Coco kan het!' (door Loes Riphagen). Het vrolijke liedje bij het boek 'Coco kan het!' is nu te beluisteren via o.a. Spotify, Apple Music, Youtube Music en Deezer⁠: https://lnk.to/mUle2VPS. Volg @voorleesdagen, @gottmerkinderboeken en @loes_riphagen om van alle nieuwtjes rondom het Prentenboek van het Jaar en de Nationale Voorleesdagen op de hoogte te blijven.

Vragen?

Heb je vragen? Bertine Westebring beantwoordt ze graag. Je kunt haar bereiken via .

 

 

Ben jij een echte poëzieliefhebber of wil je poëzie ontdekken? Dan is de Poëzieweek van donderdag 28 januari 2021 tot en met woensdag 3 februari iets voor jou. Deze week staat helemaal in het teken van poëzie en er worden verschillende (online) activiteiten voor alle leeftijden georganiseerd. Zo kun je in gesprek gaan met een stadsdichter, een interactieve tentoonstelling bezoeken of een poëtische wandeling maken. Kinderen kunnen met de app ‘’Wolk’’ wandelen door een virtueel museum vol poëzie en straatpoëzie maken met stoepkrijt. De Poëzieweek is het grootste en meest laagdrempelige initiatief voor poëzie in Nederland en Vlaanderen. Het thema is dit jaar ‘’Samen’’. We leven in tijden van grote verschillen, tegelijkertijd is er ook samenhorigheid en worden er wereldwijd verbindende initiatieven opgezet. Want samen kunnen we veel. De opening van de Poëzieweek is de ‘’Gedichtendag’’ op donderdag 28 januari. 

Maak je eigen poëzieposter

Voor kinderen vanaf 7 jaar organiseren wij een creatieve workshop 'Maak je eigen poëzieposter'. Kinderen kiezen een gedicht en maken daar een prachtige poster van. De mensen van de bibliotheek helpen met het uitkiezen van een gedicht en het maken van de poster. Ook zorgen zij voor materiaal. Na afloop krijgen de kinderen poster ingelijst mee naar huis. 

Er is plek voor maximaal 8 kinderen, dus meld je snel aan bij ons activiteitenoverzicht. Entreekosten € 3.-

Ontmoet dichters online

Ben jij een echte poëzieliefhebber? Meld je dan aan voor Ontmoet Dichters Online: een online poëzieavond live vanuit het Bibliotheektheater in Rotterdam, op donderdag 4 februari van 19.30 - 21.00 uur. Deze avond staat in het teken van voordrachten en interviews met jouw favoriete dichters. Ook krijg je de kans om zélf vragen te stellen! Je kunt tijdens Ontmoet Dichters Online kijken en luisteren naar dichters Tsead Bruinja, Iduna Paalman, Maureen Ghazal en Daniëlle Zawadi. Meer informatie vind je hier.

Poëziegeschenk

De Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert en de Nederlandse dichter Rodaan Al Galidi reageerden enthousiast op de uitnodiging om voor de Poëzieweek 2021 het Poëziegeschenk te schrijven. Het thema is ‘Samen’ en de auteurs bepalen dan ook samen hoe ze het zullen aanpakken. Dat de ideeën al broeien hoeft niet te verwonderen. Na Peter Verhelst (2018), Tom Lanoye (2019) en 10 jonge auteurs in 2020 is het nu aan een duo. Twee publiekslievelingen met elk een eigen stem. De Poëzieweek start op donderdag 28 januari 2021 in Vlaanderen en Nederland met Gedichtendag en duurt tot en met woensdag 3 februari. Tijdens de Poëzieweek is het Poëziegeschenk verkrijgbaar in de deelnemende Vlaamse en Nederlandse boekhandels.

190128 MAUD VAN HAUWAERT ILLIASTEIRLINCK 03 kl scaled         Rodaan Al Galidi c Serge Ligtenberg Writers Unlimited

Maud Vanhauwaert, fotograaf Illias Teirlinck: en Rodaan Al Galidi, fotograaf: Serge Ligtenberg.

 

De Poëzieweek wordt georganiseerd door vele poëziepartners in Vlaanderen en Nederland: Poëziecentrum (Gent), Poëzieclub/Awater, Stichting Lezen, Iedereen Leest, Poetry International, De Schrijverscentrale, Literatuur Vlaanderen, CPNB, Noordwoord, Koninklijke Bibliotheek Nederland, Perdu, CANON Cultuurcel, School der Poëzie, Dichter des Vaderlands Nederland, Taalunie, Boek.be, Wintertuin, School der Poëzie, Explore the North, Leeuwarden City of Literature 2020 en Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen. Met een bundeling van activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie.

Ruud Houweling is altijd docent wiskunde geweest en geeft nu de cursus Klik & Tik bij de Bibliotheek. Henny Prins heeft deelgenomen aan deze cursus in het najaar van 2020. Beiden zijn erg enthousiast over de cursus en vertellen er graag meer over.

Toen de Bibliotheek Ruud vroeg om als vrijwilliger de cursus Klik & Tik te geven hoefde hij niet lang na te denken. Ruud vindt het heerlijk om dingen uit te leggen en nu hij met pensioen is heeft hij tijd om dat als vrijwilliger in de praktijk te brengen. “Natuurlijk wil ik dat graag doen, het is zo fijn als mensen een beetje meer zekerheid krijgen in het omgaan met de computer en internet. Als ik de ogen van mensen zie glimmen als ze iets begrijpen en geleerd hebben, ja.. daar doe ik het voor.”

Zijn motivatie is ook om angst weg te nemen. “Mensen die naar de cursus komen zijn erg verschillend in hun ervaring met de computer. De een weet de knop waarmee je de computer aan zet nog niet te vinden, de ander weet bijvoorbeeld al veel van Marktplaats en hoe je daar spullen kunt kopen en verkopen. Aan het begin van de cursus vraag ik altijd waar mensen behoefte aan hebben en dan help ik iedereen op maat.”

De angst om iets met de computer te doen is weg

Henny Prins heeft als deelnemer ervaren dat dat zeer prettig is. “Je kunt zo veel leren tijdens de cursus. Ik weet nog steeds heel veel niet en ben ook veel weer vergeten, maar ik voel me nu wel zekerder. De informatie die je krijgt tijdens de cursus geeft me meer vertrouwen. Ik weet nu waar ik moet zoeken en hoe ik moet zoeken.”

Henny heeft van alles voorbij zien komen tijdens de cursus Klik & Tik. Dingen die ze wel zal gebruiken en ook dingen die ze nu (nog) niet zal gaan gebruiken. Ook praktische dingen zoals een treinkaartje kopen of een fietsroute uitstippelen, en nog vele andere dingen. “We konden zelf aangeven wat we graag wilden leren.” Ook voelt ze zich beter bewapend tegen misbruik. “Er zijn veel kwartjes bij mij gevallen, en de angst om iets (verkeerds) te doen is veel minder. Ik was altijd bang om iets verkeerds te doen waardoor er chaos zou ontstaan en ik niet zou weten hoe dit op te ruimen. Het was voor mij duidelijk verrijkend en ik ben heel blij dat ik het lef heb gehad me op te geven en zou iedereen deze cursus aanraden.

Ook als je denkt dat je de computer niet nodig hebt, want vroeg of laat komt die tijd en is het gewoon ontzettend handig als je hier kennis van hebt.”

Meedoen of meer informatie?

Loop eens langs bij het Infopunt in het Kulturhus in jouw dorp of bel met het Infopunt via telefoonnummer 0529 793013 . In de bibliotheek liggen brochures met alle trainingen. De eerste cursus Klik & Tik start 20 januari in de Trefkoele+. Opgeven kan hier.

"Ik vind het heel belangrijk dat kinderen leren lezen, omdat ze via boeken een wereld kunnen ontdekken die ze anders nooit zullen kennen." Karin Bloemen roept samen met de andere ambassadeurs van de campagne Lees voort! (o.a. Hans Kazàn en Janny van der Heijden) alle grootouders op om hun liefde voor lezen door te geven aan hun kleinkinderen. De campagne is in het leven geroepen, omdat het leesplezier en de leesmotivatie van kinderen alle lange tijd daalt.

De bibliotheek draagt natuurlijk graag bij aan deze mooie campagne. Als grootouder kun je het goede voorbeeld geven en (je) liefde voor lezen doorgeven. Daarom kun je deelnemen aan verschillende voorleesactiviteiten voor grootouders en kleinkinderen die Bibliotheek Dalfsen biedt, zoals:

BoekStart voor baby's

Elke maand organiseert de bibliotheek speciaal voor de allerkleinsten BoekStart voor Baby’s. In de bibliotheek lezen onze voorlezers een boekje voor en zingen we samen liedjes. (Groot)ouders en hun kleintjes gaan zo spelenderwijs om met taal en versterken hun band. Meer informatie.

De Digitale Voorleestas

Lees mee vanuit onze Digitale Voorleestas met prentenboeken en doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes. Samen lezen was nog nooit zo leuk! Op deze pagina vind je prentenboeken, in de vorm van bijvoorbeeld een voorleesfilmpje, met kleine opdrachtjes erbij die je samen met je (klein)kind kunt doen. De Digitale Voorleestas is er voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar, en hun (groot)ouders.Meer informatie.

Kijk hier voor het volledige activiteitenoverzicht.

Vanwege de lockdown zijn onze Bibliotheken t/m 9 februari 2021 gesloten. Tot die tijd kun je gebruikmaken van de online Bibliotheek en van de Afhaalbieb. Geleende boeken kunnen ingeleverd worden tijdens hieronder genoemde openingstijden.

Ook zijn er verschillende vragenuurtjes die je telefonisch kunt bereiken. Meer informatie vind je hier.

Bekijk hier de geldende veiligheidsmaatregelen

Afhaalbieb

Boeken en andere materialen kunnen gereserveerd worden via Mijn Bibliotheek of via de Bibliotheek app. Zodra het item klaar ligt in de bibliotheek krijg je bericht van ons. Gereserveerde boeken kun je afhalen op de volgende tijden, Ook geleende boeken kunnen op deze tijden ingeleverd worden:

Dalfsen

Maandag: 10.00 - 14.00 uur

Dinsdag: 10.00 - 14.00 uur

Woensdag: 10.00 - 14.00 uur

De gereserveerde boeken staan in de reserveringskast.

Nieuwleusen

Maandag: 10.00 - 14.00 uur

Dinsdag: 10.00 - 14.00 uur

Woensdag: 10.00 - 14.00 uur

De gereserveerde boeken staan in de reserveringskast in De Spil. 

Lemelerveld

Maandag: 14.00 -16.00 uur

Woensdag: 14.00 - 16.00 uur

Oudleusen

Dinsdag: 14.00 -16.00 uur

Donderdag: 14.00 -16.00 uur

Hoonhorst

Woensdag 30 december: 14.00 - 16.00 uur

Maandag 11 januari: 14.00 - 16.00 uur

Donderdag 14 januari : 14.00 - 16.00 uur.

 

Geen boetes

Ook al zijn wij gedeeltelijk geopend, wij zullen er voor zorgen dat niemand in deze lockdownperiode boetes hoeft te betalen voor de materialen die in deze periode  dienden te worden ingeleverd. De uitleentermijn van materialen wordt automatisch verlengd. Dit zie je binnenkort ook terug in Mijn Bibliotheek of de Bibliotheekapp. 

Activiteiten in de Bibliotheek afgelast / Taalpunt en vragenuurtjes telefonisch bereikbaar

De bibliotheek kan helaas ook de komende weken geen activiteiten in de bibliotheekgebouwen organiseren. Wel zijn er verschillende vragenuurtjes zodat iedereen die hulp nodig heeft geholpen kan worden. Ook kunnen mensen via deze vragenuurtjes of via het Infopunt nu al hun interesse om aan de cursussen Klik & Tik en/of Digisterker deel te nemen doorgeven. De cursussen starten zodra het weer kan.

De spreekuren van het Taalpunt worden telefonisch gedaan, net als een aantal vragenuurtjes. Je vindt ze bij onze activiteiten.  

E-books en luisterboeken

Onze leden kunnen op elk moment gebruik maken van de Online Bibliotheek om e-books te lezen en luisterboeken te luisteren op computer, tablet of mobiele telefoon. Ga naar de Online Bibliotheek. Als je geen lid bent maar toch digitaal wilt lezen kun je online lid worden. Voor de jeugd tot 18 jaar is een lidmaatschap zelfs helemaal gratis.

Vragen

Kom je er niet uit met de catalogus, of heb je een andere vraag? We zijn telefonisch bereikbaar tijdens de openingsuren:

Bibliotheek Dalfsen 0529 432413
Bibliotheek Nieuwleusen       0529 481227
Bibliotheek Lemelerveld 0572 371928
Bibliotheek Oudleusen 0529 471567
Anjerpunt Hoonhorst 0529 793010

Volg daarnaast de berichten op onze website of onze social mediakanalen voor eventuele nieuwe informatie.

Kijk voor alle laatste informatie over het coronavirus op de website van het RIVM.

We vertrouwen op je begrip en medewerking. 

 

 

Telefonisch spreekuur Taalpunt
Het Taalpunt is tot 4 januari gesloten. Van 4 januari tot en met 9 februari blijft het Taalpunt fysiek gesloten maar kun je bellen met het Taalpunt op de tijden van het spreekuur. Dus, wil je beter leren lezen, schrijven, spreken of luisteren, rekenen of met de computer omgaan? Bel met Sabine Sijbom van het Taalpunt op maandag, dinsdag of donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur, 06 – 338 346 81. Mailen kan ook: .

Telefonisch vragenuurtje E-Books en Luisterboeken
Deskundige hulp, uitleg en advies over alles wat je wilt weten over lenen en downloaden van E-books en luisterboeken. Van 4 januari tot en met 9 februari zit Annet Meems op maandag en woensdag tussen 10.00 en 12.00 uur voor je klaar. Je kunt haar bereiken op 06 – 337 960 14. Mailen kan ook: .

Telefonisch digitaal vragenuurtje
Heb je vragen over beeldbellen, WhatsApp of andere digitale problemen? Medewerkers van het digitaal vragenuurtje van Saam Welzijn en Bibliotheek Dalfsen zitten van 4 januari tot en met 9 februari voor je klaar om je op weg te helpen. Op woensdag- en donderdagmiddag van 14.00 – 15.00 kun je bellen, 06 – 289 512 70.

Digi-Taalhuis
Speciaal voor mensen die normaal gesproken ook niet zo makkelijk van huis gaan, zoals kwetsbare senioren is er Digi-Taalhuis. Hier vind je interessante tips om het thuis makkelijker, veiliger en leuker te maken. Kijk op www.bibliotheek.nl/digitaalhuis voor informatie over sociaal contact leggen via het internet, corona, fit blijven als je thuis bent en nog veel meer.

Voor digitale vragen kun je ook terecht bij de landelijke Digi-hulplijn
De Digi-Hulplijn wordt bemand door het Nationaal Ouderenfonds, SeniorWeb en de bibliotheken. Het gratis telefoonnummer is dagelijks van 09:00 – 17:00 uur bereikbaar, 0800 – 1508. : https://www.allemaal-digitaal.nl/digi-hulplijn-bellen/

Infopunt
Het Infopunt is er om mensen te helpen met allerlei vragen. Je kunt er terecht voor betrouwbare informatie over wonen, werk, zorg, welzijn en nog veel meer. Ook met vragen over corona kun je bij het Infopunt terecht. Het Infopunt is tot en met 19 januari fysiek gesloten. De medewerkers helpen je echter graag. Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur kun je bellen naar 0529 – 793 013.

We leven in een moeilijke tijd, maar ondanks alle beperkingen die we in deze corona tijd hebben, heeft het Taalpunt elf vrijwilligers uit de gemeente Dalfsen in de afgelopen twee maanden kunnen trainen om als taalvrijwilliger aan de slag te gaan.

In vier bijeenkomsten kregen de taalvrijwilligers achtergrondinformatie en handvatten over hoe je op een persoonlijke en informele wijze volwassen kunt helpen die hun lees- spreek- of schrijfvaardigheden willen verbeteren. Met veel enthousiasme werd de basistraining ontvangen en als “inspirerend” ervaren.

Bij taalcoaching gaat het om verschillende alledaagse taalsituaties. Van, hoe kan ik mijn werkbriefje invullen of hoe lees ik een etiket van een medicijndoosje tot aan het leren schrijven van een e-mail of een gesprek voeren met je huisarts. Bij het Taalpunt wordt gekeken wat iemand wil leren en daar wordt een passende cursus, taalgroep of een op een begeleiding van een taalvrijwilliger bij gezocht. Taalpunten zijn belangrijk bij het bestrijden van laaggeletterdheid. Hierbij werken de Bibliotheek, de gemeente Dalfsen, Stichting Lezen en Schrijven, welzijnsorganisaties en andere partners samen.

Ook vrijwilliger worden?

Taalgroepen en koppels kunnen alleen bestaan met behulp van alle enthousiaste en fijne taalvrijwilligers. Het is dankbaar werk en de vrijwilligers doen er echt toe. Lijkt het je leuk om als taalcoach iets te betekenen voor je medemens? Neem dan contact op met het Taalpunt voor informatie en/ of aanmelding. Dat kan via een mailtje naar: je kunt ook bellen met Sabine Sijbom, taalpuntcoördinator Gemeente Dalfsen, 06-33834681.

Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom!

Inwoners die (zorg)vragen hebben met betrekking tot het coronavirus kunnen met deze vragen terecht bij het Infopunt op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 0529 793 013. Dit nummer is ook beschikbaar voor inwoners (en gezinnen) die in quarantaine moeten, omdat zijzelf of één of meerdere huisgenoten besmet zijn met het coronavirus. Inwoners kunnen in dat geval tegen zaken aanlopen, waardoor zij het even niet meer weten of hulp of ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld over hoe om te gaan met deze situatie. Medewerkers van het infopunt staan inwoners te woord, indien noodzakelijk worden ze doorverwezen naar passende ondersteuning.

De vragen kunnen heel divers zijn. Denk bijvoorbeeld aan: “Hoe krijg ik mijn boodschappen of medicijnen in huis? Kan ik nog gebruik maken van thuiszorg? Ik ben nu wel heel alleen, hoe kom ik in contact met mijn omgeving?” Het telefoonnummer is niet bedoeld voor vragen die betrekking hebben op het aanvragen van een compensatievergoeding of zakelijke vragen. In dat geval kan men bellen met de gemeente Dalfsen op telefoonnummer 14 0529.

Het Infopunt is er om mensen te helpen met allerlei vragen. Je kunt er terecht voor betrouwbare informatie over wonen, werk, zorg, welzijn en nog veel meer.

Ook het Informatiepunt Digitale Overheid is ondergebracht bij het Infopunt. Hier helpen de medewerkers je graag verder met vragen over bijvoorbeeld huurtoeslag, AOW, werk, uitkering, belasting of PGB. Je wordt direct geholpen of doorverwezen naar de juiste organisatie als het gaat om persoonsgebonden informatie.

Nieuwe technologieën zijn onderdeel van de Makerkar en ook in december organiseert de Bibliotheek verschillende gratis workshops waarin deelnemers hiermee leren werken. In december zijn dat workshops 3D pentekenen voor kinderen vanaf 8 jaar met als thema kerst en sinterklaas. Je betaalt een kleine vergoeding van € 2 voor materiaal. 

Programma

Aanmelden kan in het menu 'Activiteiten'. Er is i.v.m. corona beperkt plek, dus wees er snel bij!

De bibliotheek organiseert op donderdag 3 december Boekstart voor baby’s in Dalfsen en Lemelerveld. Er wordt voorgelezen en gezongen met de kleintjes. Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van je kindje. Leuk en leerzaam dus: kom gezellig langs met je baby of peuter. 

Voorleesmomenten zijn niet alleen heel waardevol, maar vooral ook erg gezellig en het is een heerlijk moment samen met je kind. Daarom gaan we iedere maand liedjes zingen en voorlezen. Speciaal voor ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar.

Maandelijks (eerste donderdag van de maand) van 10.00 - 11.00 uur organiseert Bibliotheek Dalfsen deze Boekstartochtenden.

I.v.m. Corona wordt gevraagd om je aan te melden. Tijdens de ochtend houden we rekening met de anderhalve meter afstand. Daardoor kunnen we een maximum aantal volwassenen met kinderen ontvangen (Dalfsen 8 en Lemelerveld 6). Helaas kan er geen thee of koffie geserveerd worden. Je bent van harte welkom als je klachtenvrij bent. Aanmelden kan op: www.bibliotheekdalfsen.nl/activiteiten