Resultaten 1 - 10 van 36

Van 12 tot en met 19 september is het zover: dan is de Week van de Amateurkunst (WAK). In deze week wordt aan inwoners de mogelijkheid geboden zichzelf als kunstenaar of amateurkunstvereniging te presenteren aan anderen. Dit kan door middel van optredens, concerten, exposities, lezingen, video of op andere manier. De bibliotheek doet mee met de Makerkar!

Promotievideo

De situatie rondom het coronavirus zorgt ervoor dat de opzet van deze unieke week anders is dan normaal. In elke kern zal er een online programma komen om inwoners van de gemeente Dalfsen te laten zien wat er allemaal te doen is. Hiervoor is deze promotievideo gemaakt zodat je kunt zien hoe ook jij in beeld gebracht kan worden tijdens de WAK.

 

Enthousiast geworden? Doe dan mee!

Dit jaar kunnen individuele amateurkunstenaars en amateurkunstverenigingen zich opgeven voor één van onderstaande categorieën:

  • Activiteiten in de openbare ruimte (bijvoorbeeld in een theaterzaal en/of toneelruimte enz.) met een beperkt aantal bezoekers (dit is afhankelijk van de dan geldende RIVM-maatregelen);
  • Kleinschalige activiteiten, waarbij een beperkt aantal personen (bijvoorbeeld 5 personen) aanwezig is;
  • Online activiteiten voor een groot en breed publiek.

Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website www.wakdalfsen.nl. Het aanmelden van activiteiten kan tot 31 juli 2020. Eind augustus wordt het programma van de WAK geplaatst op de vernieuwde website.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.wakdalfsen.nl of blijf op de hoogte van het laatste nieuws via facebook.com/WAKDalfsen en Instagram @wakdalfsen. Vragen? Mail dan naar .

Sabine Sijbom is onze Taalpuntcoördinator. Zij geeft deze maand haar boekentip. Onlangs is er een nieuw boek verschenen “Niet in je moerstaal” van Mariska Reijmerink. Vanaf 2 juni is het verkrijgbaar in de bibliotheek en Sabine vertelt graag waarom zij juist dit boek tipt!

"Vanuit mijn werkzaamheden als Taalpuntcoördinator bij de bibliotheek heb ik dagelijks te maken met mensen voor wie de Nederlandse taal niet hun moedertaal is. Ik zie wat voor impact het heeft als je onze taal niet beheerst. Ook heb ik anderstaligen in mijn omgeving, zoals iedereen. Er hebben hier altijd anderstaligen gewoond. In Nederland wonen ruim 2 miljoen mensen in, die niet hier geboren zijn. Samen vormen we de maatschappij. Om mee te kunnen doen in onze maatschappij is taal essentieel. Er wordt vaak gezegd dat ‘nieuwkomers’ zo snel mogelijk de taal goed moeten leren om mee te kunnen doen en aan het werk te komen. Maar een nieuwe taal leren is meer dan vocabulaire en grammatica. Andere gewoontes en omgangsvormen, andere cultuur, andere muziek…ook dit is allemaal van invloed op het proces en hoe goed je de nieuwe taal je kunt leren. Uit ervaringsverhalen van mijn omgeving denk ik, dat we als maatschappij wel wat bewuster mogen worden van de positie van anderstaligen. Dat zou meer begrip, geduld en verdraagzaamheid opleveren in onze samenleving.

Mariska Reijmerink heeft anderstaligen van verschillende generaties uit haar omgeving gevraagd hoe het is om in Nederland te wonen als Nederlands niet je moedertaal is. Tegen welke problemen ze aan lopen en hoeveel impact het op hun leven heeft. Mensen van verschillende generaties uit Duitsland, Engeland, Marokko, Syrië, de VS, Ethiopië, Iran, Estland en Saudi-Arabië vertellen in het boek hun levensverhaal. Het boek leest heel gemakkelijk en het is enorm verrijkend om te lezen hoe het is om in een ander land een leven op te bouwen. Het geeft mij, als Nederlandse, ook een nieuwe kijk op ons land en cultuur.

Mariska schrijft in haar boek: “Om verder te komen moet je grenzen verleggen, je geest én je hart openen, want daar wordt alles inspirerender van.” Ik geloof daarin. Ik hoop dat het lezen van dit boek je hart opent en bijdraagt aan het begrip voor anderstaligen."

Nog niet helemaal volgens de normale tijden en onder strikte voorwaarden conform alle maatregelen in het kader van het coronavirus gaan we vanaf 25 mei weer open.

Openingstijden vanaf 25 mei

Op maandag 25 mei is de bibliotheek weer toegankelijk voor iedereen om boeken en andere materialen te lenen.

  • Dalfsen en Nieuwleusen zijn van maandag t/m vrijdag open van 13.00 tot 17.30 uur.
  • Lemelerveld is open op ma, wo en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur.
  • Oudleusen is open op maandag t/m donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.
  • Hoonhorst: Anjerpunt open van 13.30 tot 16.30 uur. 
Taalpunt

Het Taalpunt gaat ook weer open. In Dalfsen ben je welkom vanaf 19 mei, in Lemelerveld vanaf 25 mei en in Nieuwleusen vanaf 28 mei.

  • Dalfsen: elke dinsdag van 10.00 -12.00 uur.
  • Nieuwleusen: elke donderdag (vanaf 28 mei) van 10.00 -12.00 uur.
  • Lemelerveld: elke maandag (vanaf 25 mei) van 10.00 -12.00 uur.

In verband met de corona richtlijnen vragen we je een afspraak te maken voordat je komt. Dat kan via onze Taalcoach Sabine Sijbom op nummer: 06 33834681.

 

Tot ziens in de bibliotheek!

De coronacrisis is niet alleen maar negatief, deze periode biedt ook kansen. Zo heb je misschien wel meer tijd om eindelijk eens die cursus of training te doen waar je altijd al naar uitkeek maar nooit deed vanwege tijdgebrek. Een training kan je ook helpen om je vaardigheden te verbeteren om straks nog beter aan de slag te kunnen. Omdat we vinden dat iedereen de kans moet krijgen om mee te doen, biedt de bibliotheek gratis trainingen aan. Allemaal online, maar daarom niet minder leuk. Kies wat jou aanspreekt en volg de online trainingen, thuis en op de tijd die jij wilt. Vraag gratis toegang aan via de website van de KB. Je kunt de trainingen volgen tot het eind van dit jaar.

Persoonlijke én professionele skills

In het pakket van 28 trainingen wordt aandacht besteed aan zowel persoonlijke als professionele vaardigheden. Iedereen kan trainingen volgen op het gebied van timemanagement, communicatie, productiviteit, digitale vaardigheden en talen. Verder omvat het aanbod de cursussen digitale fotografie, yoga en mindfulness, sporten en bewegen, gezond eten, een korte cursus geluk en meer.

 

Deze week geven we speciale aandacht aan 75 jaar vrijheid met een bijzonder verhaal uit onze gemeente. Het is het verhaal van Hijman Gans die tijdens de oorlog als jongen ondergedoken zat in Dalmsholte. Siert van den Berg maakte een prachtige documentaire. Hieronder de trailer en een link naar een verkorte versie in de hoop de volledige documentaire later dit jaar live te kunnen laten zien.

Hijman Gans is als 13 jarige jongen uit Amsterdam in de oorlog ondergedoken geweest in Dalfsen Dalmsholte. Na de oorlog heeft hij, zoals zovelen, zijn blik voorwaarts gericht en een succesvol ondernemer geworden. Enkele jaren geleden wilde hij zijn verhaal vertellen voor zijn kleinkinderen en voor alle kinderen in Nederland opdat het verhaal doorverteld wordt. Frans Hermans heeft als journalist en uitgever het verhaal van Hijman opgetekend. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van een 13 jarige en daarmee heel geschikt voor de jeugd in die leeftijd.

Bekijk de trailer.

Bekijk de korte versie van de documentaire.

 

Anke Bruggeman is directeur van onze bibliotheek. Zij tipt een boek van Pascal Mercier. De titel van het boek is ‘Het gewicht van de woorden’. Een toepasselijke titel voor een bibliotheekdirecteur!

Wat het boek zo bijzonder maakt is eigenlijk al meteen duidelijk door een citaat aan het begin. Het is een citaat van Pedro Vasco de Almeida Prado uit ‘De tijd der poëzie’, Lissabon 1903:

Schrijven verandert mensen niet. Maar het schept duidelijkheid en inzicht. Of zo lijkt het althans. En als je de juiste woorden vindt, is het alsof je wakker wordt bij jezelf, en er ontstaat een nieuwe tijd: het heden van de poëzie.

Het gewicht van de woorden is het verhaal van Simon Leyland, uitgever en woonachtig in Triest, maar oorspronkelijk afkomstig uit Engeland. Hij krijgt te horen dat hij nog kort te leven heeft door een tumor in zijn hoofd. Hij verkoopt zijn uitgeverij, regelt zijn zaken en bespreekt zijn situatie met kinderen, collega’s en vrienden. Maar dan krijgt hij te horen dat het een vergissing was.. zijn dossier is verwisseld met het dossier van een ander.

De woorden, het doodvonnis, uitgesproken door de specialist, dwongen hem te handelen, drukten zwaar en waren uiteindelijk zonder waarde, althans voor hem, de ontvanger van de boodschap. Hij is ontredderd en weet eigenlijk niet hoe je nog moet leven als je afscheid hebt genomen van het leven dat je tot voor kort leidde. De boodschap leek definitief, het is voor je beslist. Hij vraagt zich af of hij de moed gehad zou hebben dat definitieve einde zelf te kiezen, ook zonder dat een ziekte dat bepaalt. Wat is nog van waarde en hoe weeg je dat? Levensvragen waar je als lezer door dit boek ook over na gaat denken.

Simon herleest in het boek ook de brieven die hij schreef aan zijn 10 jaar geleden overleden vrouw. Een dierbare overledene en voor hem een manier om opnieuw dichtbij haar te zijn. Zij heeft hem zo goed gekend, hij wil door de brieven te lezen de dood als het ware overwinnen en een gesprek met haar voeren. De woorden die hij aan haar schrijft verwoorden zijn zoektocht naar een nieuwe manier van leven, naar een nieuw gedefinieerde zin van leven.

In de schrijvers en uitgeverswereld kent Simon mensen die door het lot zwaar getroffen zijn, als vluchteling hebben moeten vertrekken en in een nieuw land opnieuw hebben moeten aarden. Zonder woorden te kennen in een vreemde omgeving is het, toch al zware lot, loodzwaar. Hij ontmoet mensen opnieuw omdat hij in zijn leven steeds een andere positie inneemt. Uiteindelijk komt hij tot de slotsom dat je, wat het lot ook voor je in petto heeft, je altijd kunt kiezen.

Pascal Mercier is naast schrijver ook filosoof en laat in dit boek op vele plekken zien dat taal veel verschillende functies heeft en lagen kent: uiteenlopende interpretaties van de boodschap, het belang van de context, boodschappen die niet uitgesproken worden. Hij laat in dit boek zien dat het er in het leven om gaat besef te hebben van de gebeurtenissen om je heen en dat je, als mens, de keuze hebt over hoe je daarmee omgaat. Je lot onder ogen te zien, accepteren dat verzoening en doen wat je in vermogen ligt belangrijk is en dat je daardoor een sociaal handelend wezen bent. Iemand die gericht kan zijn op de ander, ervaart wat een ander niveau van leven inhoudt.

Het is een boek dat je meesleept. Je legt het niet meer weg en gelijktijdig stuit je op woorden, zinnen en gebeurtenissen die je doen stil staan. En met het stil staan gaat een belangrijke functie van taal in werking, namelijk het op gang brengen van je innerlijk gesprek: hoe zou ik dat doen? wat zou dat voor mij betekenen? hoe leef ik eigenlijk mijn leven? Lezen dus!

Anke Bruggeman

Momenteel is het niet mogelijk om de vragenuurtjes te bezoeken. Onze medewerkers staan je daarom graag telefonisch te woord.

Taalpunt

Wil je beter leren lezen, schrijven, spreken of luisteren, rekenen of met de computer omgaan? Weet je niet zo goed hoe je moet beginnen en wat er allemaal voor mogelijkheden zijn? Bel dan met het Taalpunt. Elke maandag- ,dinsdag- en donderdagochtend is de Taalpuntcoördinator Sabine Sijbom bereikbaar van 10.00 -12.00 uur. Haar telefoonnummer is 06 33834681.

Bij het Taalpunt kijk je samen met Sabine Sijbom naar wat je wilt leren. Het Taalpunt is er ook voor mensen die beter willen leren rekenen of hun digitale vaardigheden willen ontwikkelen.

E-books & Luisterboeken

Deskundige hulp, uitleg en advies over alles wat je wilt weten over lenen en downloaden van E-books en luisterboeken. Op maandag en woensdag zit Annet Meems tussen 10.00 en 12.00 uur voor je klaar. Je kunt haar bereiken op 06 33796014. Mailen kan ook:

Digitaal Vragenuurtje

Heb je vragen over beeldbellen, WhatsApp of andere digitale problemen? Medewerkers van ons digitaal vragenuurtje zitten voor je klaar om je op weg te helpen. Op maandagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur kun je bellen met Elze Klute, 06 23037869 en op woensdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur met Jan te Bokkel, 06 28951270.

Het coronavirus houdt ons in zijn greep. De Bibliotheken zijn gesloten. Maar dat betekent niet dat je niet meer kunt lezen! Er zijn namelijk een heleboel online mogelijkheden met of zonder je lidmaatschap. We zetten er hier 10 voor je op een rij.

1. E-books lezen
Je hebt keuze uit bijna 30.000 titels in de online Bibliotheek. Er zijn romans, spannende thrillers, maar ook veel jeugdboeken. Gratis met een bibliotheeklidmaatschap. Ben je nog geen lid? Dat kun je hier regelen. Meer informatie en instructiefilmpjes vind je hier.

2. LuisterBieb
Ook gratis met je bibliotheeklidmaatschap is de LuisterBieb. Meer dan 3.500 luisterboeken wachten daar op je. Voor volwassenen en kinderen. Meer informatie

3. Passend Lezen
Voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn is er Passend Lezen. Hier zijn 45.000 gesproken boeken te vinden. Meer informatie

4. Why I love this book
Dit is een Nederlandstalig YouTubekanaal met filmpjes van 1 minuut over boekrecensies. Leuk om inspiratie op te doen! Ga naar YouTube

5. Delpher
In Delpher vind je ruim 100 miljoen gedigitaliseerde pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. Een goudmijn voor studenten, scholieren en genealogen. Of zoek bijvoorbeeld eens de krant van je geboortedag op! Ga naar Delpher

Tips voor de jeugd

6. Junior Einstein
Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen met Junior Einstein schoolvakken oefenen. Een leuk extraatje tijdens schoollessen in huis. Meer informatie

7. Karaokelezen
Voor kinderen die lezen lastig of niet leuk vinden, is er Yoleo. Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Meer informatie

8. Jeugdbibliotheek.nl
De Jeugdbibliotheek staat vol met leuke boekentips en inspiratie voor spreekbeurten en werkstukken. Ook vind je er filmpjes en games. Voor alle leeftijden. Ga naar Jeugdbibliotheek.nl

9. Voorleeshoek
Leuke voorleesfilmpjes voor kinderen van 0-10 jaar. Spannende verhalen, leuke prenten en mooie muziek! Meer informatie

10. Bereslimme Boeken
Hier vind je interactieve animatiefilms van bekende prentenboeken voor kinderen van ca. 3-7 jaar. Meer informatie

Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, kan alle informatie over het coronavirus best veel en complex zijn. Voor deze mensen is er de animatie van Stichting Lezen en Schrijven in begrijpelijke taal. Zodat ook zij kunnen voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt.

Leden van de bibliotheek krijgen gelegenheid geleende boeken toch af te halen

Omdat het niet voor iedereen mogelijk is om digitaal te lezen, biedt de bibliotheek leden die niet in de gelegenheid zijn online te lezen de mogelijkheid toch boeken af te halen in Dalfsen, Lemelerveld en Nieuwleusen. Als ook dit niet lukt, worden de boeken bij mensen thuis afgeleverd in zeer dringende gevallen.

Dalfsen

Wilt u gebruik maken van deze mogelijkheid in Dalfsen, stuur dan een e-mail (of laat dat iemand anders dat voor u doen) naar met daarop duidelijk uw bibliotheeknummer, uw naam, adres en telefoonnummer. Vermeld daarbij welke boeken u graag wilt lezen (titel /schrijver).  U kunt maximaal 5 boeken tegelijk lenen. Als u van maandag t/m donderdag voor 11 uur ’s morgens mailt, dan proberen wij  de boeken voor u klaar te leggen. Helaas kunnen we alleen boeken uitlenen die in de bibliotheek Dalfsen voorradig zijn. We doen de boeken in een tas met uw naam erop en leggen deze klaar in de hal van TrefkoelePlus/ of bij mooi weer buiten. De boeken zijn af te halen tussen 12.00 -14.00 uur.

Mocht u niemand hebben in de buurt of familie die dat voor u kan doen dan bezorgen wij de boeken op uw verzoek thuis.

Nieuwleusen

Wilt u gebruik maken van deze mogelijkheid in Nieuwleusen, stuur dan een e-mail naar (of laat dat iemand anders dat voor u doen) met daarop duidelijk uw bibliotheeknummer, uw naam, adres en telefoonnummer. Vermeld daarbij welke boeken u graag wilt lezen (titel /schrijver). U kunt maximaal 5 boeken tegelijk lenen. Als u van maandag t/m donderdag voor 11 uur ’s morgens mailt, dan proberen wij  de boeken dezelfde dag voor u klaar te leggen. Helaas kunnen we alleen boeken uitlenen die in de bibliotheek Nieuwleusen voorradig zijn. Maandag t/m donderdag zal een bibliotheekmedewerker de aanvragen behandelen en klaar zetten, zodra dit het geval is krijgt u via de mail een berichtje.

Lemelerveld

Ook in Lemelerveld kunnen inwoners boeken lenen. Reserveren kan per e-mail. Het e-mailadres is: bib.lemelerveld@bibliotheekdalfsen.nl. Er kunnen maximaal vijf boeken tegelijk geleend worden. Alleen boeken die in Lemelerveld aanwezig zijn kunnen geleend worden. Iedereen die wil reserveren, kan een e-mail sturen en daarin de titel(s) van het boek, lenernummer en naam vermelden. Ook is het mogelijk - als u niet weet welke boek je wilt lezen - om aan te geven van welk genre u graag boeken wilt lezen, de bibliotheekmedewerkers in Lemlerveld kiezen dan een boeken voor u uit.Op maandag, woensdag en vrijdag zal een bibliotheekmedewerker de aanvragen behandelen en klaar zetten. Zodra dit het geval is krijg je via de mail een berichtje.

Boetevrij

De boeken kunnen tot nader bericht niet worden ingeleverd. De uitleenperiode is boetevrij.

We hopen op deze manier een beetje te helpen in deze moeilijke tijd. We wensen iedereen veel leesplezier.

 

De Bibliotheek is weer (beperkt) open! Openingstijden maandag t/m vrijdag 13.00 tot 17.30 uur in Dalfsen en Nieuwleusen. Maandag, woensdag en vrijdag 14.00-17.00 in Lemelerveld. Maandag t/m donderdag 14.00-16.00 in Oudleusen. Maandag t/m vrijdag 13.30-16.30 in Anjerpunt Hoonhorst.