Resultaten 1 - 10 van 49

Voor iedereen die vragen heeft over digitale onderwerpen: van smartphone tot DigiD is er het Digitale vragenuurtje. Het Digitale vragenuurtje wordt georganiseerd door SAAM Welzijn en de Bibliotheek. Je kunt er terecht met alles wat je wilt weten over applicaties (apps) op je tablet, computer of smartphone kun je bij het Digitale Vragenuurtje (voorheen app-spreekuur). De hulp is persoonlijk (1 op 1) en deskundig.

Aanmelden is niet nodig (vrije inloop) en er zijn geen kosten aan verbonden.

Van 19 juli tot 8 augustus zijn er geen vragenuurtjes i.v.m. vakantie.

Je vindt de Digitale vragenuurtjes in onze agenda >

 

Locatie                                   Data                                       Tijdstip                

Dalfsen, Rosengaerde           wekelijks op woensdag          15.00 – 16.00

Dalfsen, Trefkoele+               wekelijks op donderdag         10.00 – 12.00 

Lemelerveld, De Mozaïek      wekelijks op dinsdag              09.30 – 10.30

Nieuwleusen, De Spil             wekelijks op maandag           09.30 – 10.30

Nieuwleusen, De Olmen        wekelijks op maandag           11.00 – 12.00

Vanaf 1 juni 2021 kunnen kunstliefhebbers in de gemeente Dalfsen zich aanmelden voor de Week van de Amateurkunst (WAK). Deze vindt dit jaar plaats van 11 t/m 18 september! Tijdens de WAK bieden we (amateur-) kunstenaars een podium om te laten zien hoe gepassioneerd zij bezig zijn met muziek, dans, theater, beeldende kunst, zang of andere kunstvormen.

Zet jezelf in de spotlights

Toon jouw kunstvorm aan anderen. Met optredens, concerten, exposities, lezingen, workshops of door een optreden of interview in WAK Live! Na de succesvolle WAK Live’s van vorig jaar komen we dit jaar komen we weer met een WAK Live. Wil jij jezelf of jouw vereniging en jouw kunstvorm presenteren in dit online programma? Meld je aan! Let op; dit jaar hebben we maar één uitzending van WAK Live en wél op zondag 12 september.
Kijk hier de WAK Live’s van vorig jaar terug.

Aanmelden WAK-activiteit


Meedoen aan de WAK? Dat kan! Geef je op voor één van onderstaande categorieën:

 • Activiteiten in de openbare ruimte (bijvoorbeeld in een theaterzaal en/of toneelruimte enz.) met een beperkt aantal bezoekers (dit is afhankelijk van de dan RIVM-maatregelen).
 • Kleinschalige activiteiten, waarbij een beperkt aantal personen (bijvoorbeeld 5 personen) aanwezig is.
 • Onlineactiviteiten voor een groot en breed publiek.

Het thema van WAK 2021 is ‘Er op uit!’. Dit thema kan vooral in de huidige tijden een geweldige inspiratiebron zijn voor elke kunstvorm. 
Het inschrijfformulier is te vinden op de website www.wakdalfsen.nl .

Het aanmelden van activiteiten kan tot en met 15 augustus 2021.

Promotie WAK-activiteiten

Eind augustus wordt het programma van de WAK geplaatst op de website van WAK Dalfsen. Daarnaast is de programmering terug te vinden op en in diverse lokale en sociale media. En huis-aan-huis wordt het programma gebundeld in een mooie flyer/boekwerkje verspreid in heel de gemeente Dalfsen.

Vragen?


Wil je meedoen, maar heb je nog vragen over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via  of bel de Cultuurcoach Irene van der Vegte (06 441 28 561)

 

Vanaf 7 juni gaat het Infopunt weer op een veilige manier open. Als gevolg van het corona virus was het Infopunt afgelopen tijd alleen telefonisch bereikbaar. Iedereen die het Infopunt wil bezoeken is van harte welkom. Het Infopunt vind je in Trefkoele+ in Dalfsen, de Mozaïek in Lemelerveld en de Spil in Nieuwleusen. De Infopunten in de Wiekelaar in Oudleusen en in het Anjerpunt in Hoonhorst hopen we binnenkort te openen.

Het Infopunt is ook telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur via telefoonnummer: 0529 793013.

Het Infopunt voor als je het even niet weet

Het Infopunt is er om mensen te helpen met allerlei vragen. Over zorg en welzijn, maar ook over allerlei activiteiten die er in het Kulturhus te doen zijn. Je gaat naar het Infopunt als je niet precies weet waar je met je vraag heen kunt, of omdat je een hulpvraag hebt en denkt dat deze niet zwaar genoeg is om direct naar een zorgorganisatie te stappen. Ook kan het zijn dat je eerst wilt kijken of er geen andere oplossingen zijn. Of heb je gewoon een hele praktische vraag? Ook dan is het Infopunt de plek waar je terecht kunt.

Informatiepunt Digitale Overheid

Ook voor vragen over de (digitale) overheid kun je bij het Infopunt terecht. Heb je vragen over bijvoorbeeld Digid, het nieuwe donorregister, de Coronamelder app, huurtoeslag, AOW, WW-uitkering, bijstand of PGB? De mensen van het Infopunt helpen je graag verder of verwijzen je naar de juiste persoon.

Op www.bibliotheekdalfsen.nl/infopunt vind je verdere informatie over het Infopunt en de openingstijden.

Ben jij tussen de 13 t/m 18 jaar en graag creatief bezig? Doe dan mee met Kunstbende Overijssel! Doe jij iets op gebied van Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal, Theater OF in de nieuwe categorie Influencer? Wil je nóg beter worden in wat je doet of gewoon een nieuwe ervaring opdoen? Geef je dan snel op voor 1 of meerdere workshops, een open podium of try-out van Kunstbende door het hele land, zo leer je meer in jouw vakgebied en kun je kijken of Kunstbende iets voor jou is!

Ben jij er klaar voor om jezelf te laten zien op een podium? Dan kun je je act aanmelden voor de voorronde. Ontmoet andere jongeren, beleef een nieuwe ervaring of krijg tips van een professional. Wie weet win jij wel een prijs en sta je straks in de Landelijke Finale of op een groot festival! En als je niet wint, niet getreurd: inmiddels heb je zoveel tips gekregen en toffe dingen gezien dat je het volgend jaar gewoon nog een keer kan proberen.

Maak een profiel aan op de website van Kunstbende en vanuit daar kun je je aanmelden voor workshops of je act(s) aanmelden voor de voorronde op vrijdagavond 25 juni of zaterdag 26 juni.

www.kunstbende.nl

 

 

Goed nieuws! De Bibliotheek is vanaf donderdag 20 mei weer geopend. Gelukkig maar, want we hebben jullie enorm gemist. 

Op maandag 17 mei kondigde het kabinet aan dat alle bibliotheken in Nederland weer open mogen. We zijn erg blij jullie weer te mogen verwelkomen. Uiteraard blijven de geldige coronamaatregelen van kracht. Daarbij is de Bibliotheek zo ingericht dat het voor alle bezoekers én medewerkers veilig is. 

 

Actuele informatie

De maatregelen en richtlijnen voor Bibliotheken wijzigen regelmatig. Wij zorgen er voor dat de actuele informatie op onze website zichtbaar is.

Boeken lenen en terugbrengen

Je mag weer zelf boeken uitkiezen, lenen en terugbrengen. (Vergeet je pasje niet mee te nemen).
Wanneer je de Bibliotheek bezoekt, gelden de coronamaatregelen; er mag een beperkt aantal mensen naar binnen (1 persoon per 25 m2). Ook moet iedereen die naar binnen gaat zich registeren. 

Verder moet iedereen die naar binnen gaat een mandje meenemen en wanneer deze op zijn, dien je buiten (op anderhalve meter afstand van elkaar) te wachten tot er weer een mandje beschikbaar is. Ook is er in de Bibliotheek een looproute aangegeven. 

Registratie

Vanwege stap 2 van het openingsplan van de landelijke overheid moeten alle bezoekers zich registreren. Hiervoor hebben we een registratieformulier gemaakt dat je kunt invullen bij binnenkomst.

Leestafels en werkplekken 

Daar kun je helaas nu nog geen gebruik van maken. Voorlopig zijn onze vestigingen alleen als doorstroomlocatie geopend, wat betekent dat een verblijf nog niet mogelijk is. Kranten en tijdschriften lezen, werken en studeren, printen en kopiëren hopen we zo snel mogelijk weer te kunnen opstarten.

Openingstijden

 • Dalfsen en Nieuwleusen: maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.
 • Lemelerveld: maandag en woensdag van 14.00 tot 17.00 uur.
 • Oudleusen: maandag t/m donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.
 • Hoonhorst: maandag en woensdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Infopunt

Het Infopunt in de Bibliotheek blijft voorlopig alleen telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9 en 17 uur. Meer informatie vind je hier.

Heb je vragen?

We helpen je graag verder. Onze contactgegevens vind je hier.  

 

We zijn ontzettend blij dat we jullie vanaf 20 mei weer kunnen verwelkomen en willen jullie graag nogmaals heel hartelijk bedanken voor al jullie begrip, geduld en steun!

Blijf gezond en let goed op elkaar, alle medewerkers en vrijwilligers van Bibliotheek Dalfsen.

Heb je een brief ontvangen over de prik tegen corona en heb je net als Jolanda in het filmpje hieronder vragen over de brief of hulp nodig om een afspraak te maken voor een vaccinatie? Bel dan met het Infopunt op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Het telefoonnummer is: 0529 793013. Het Infopunt helpt je graag.

 

 

Betrouwbare bronnen voor meer uitleg en informatie over corona of vaccinatie

Informatie Rijksoverheid

Uitleg in eenvoudige taal en andere talen inclusief voorleesfunctie

Oefenomgeving Digisterker met uitleg over online een vaccinatie-afspraak maken of een coronatest aanvragen

Heleen Westerman is altijd op zoek naar bijzondere bezienswaardigheden. Ze schrijft er verhalen over en maakt ook video's. Dit keer maakt zij een wandeling van Zwolle naar Dalfsen. Deze wandeling vormt het verhaal over een stukje van het DNA van Dalfsen.

Vanuit Zwolle, een stad vol geschiedenis, wandelt zij via de Nieuwe Vecht en de Overijsselse Vecht naar Dalfsen. Onderweg gaat zij niet alleen op zoek naar de vroegere handelsgeschiedenis, maar bezoekt zij ook enkele prachtige buitenplaatsen en landgoederen tussen Zwolle en Dalfsen. Tussendoor leert zij meer over de bijzondere kwaliteiten van vlas, een oud gewas dat vroeger veel werd gebruikt zowel voor het maken van olie als linnen.

Een aflevering met prachtige beelden en mooie verhalen uit het verleden en heden vertelt door lokale bewoners. Echt DNA van Dalfsen.

 

 

Lees meer over de wandeltocht op de website van Heleen Westerman.

Klik hier voor meer informatie over het DNA van Dalfsen.

De winkels mogen inmiddels open, de bibliotheek helaas nog niet. Hier lees je wat er wel kan:

Openingstijden tijdens de lock-down.

 • Dalfsen en Nieuwleusen:  het is mogelijk om gereserveerde boeken af te halen en in te leveren op maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.
 • Lemelerveld:  het is mogelijk om gereserveerde boeken af te halen en in te leveren op maandag en woensdag van 14.00 tot 17.00 uur.
 • Oudleusen: hier is het mogelijk om gereserveerde boeken af te halen en in te leveren op dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.
 • Hoonhorst: hier is het mogelijk om gereserveerde boeken af te halen op en in te leveren op maandag en woensdag van 14.00 tot 16.00 uur. Ook vrijdag 30 april is het Anjerpunt open tussen 14.00 en 16.00 uur. 

Let op: 5 mei is de vestiging Nieuwleusen gesloten.

Lastig om online te reserveren? Kom dan langs op afspraak.

Soms is het lastig om op internet een boek te kiezen. Je wilt het gewoon even bekijken en bladeren voordat je besluit of je het wilt lenen. Voor iedereen die het niet lukt online een boek uit te zoeken is er de mogelijkheid dit in de bibliotheek te doen. Je kunt een afspraak maken om langs te komen in onze vestiging in Dalfsen of Nieuwleusen. Een afspraak maken kan per e-mail of telefonisch.

 • Dalfsen: e-mail: , telefoon 432413.
 • Nieuwleusen: e-mail: , telefoon, 481227.
 • Hoonhorst: e-mail:  , telefoon 0529 793010.

Voor mensen die slecht ter been zijn of die om andere redenen niet naar de bibliotheek kunnen komen is er tevens de mogelijkheid om de boeken thuis te laten bezorgen. Je kunt dit aangeven bij genoemde e-mailadressen en telefoonnummers.

Trefkoele+ vaccinatielocatie: ingang bibliotheek Dalfsen tijdelijk aan Tydencampstraat.

De Trefkoele+ is vanaf maandag 15 maart vaccinatie locatie. Dit zal ongemak en overlast geven voor diegene die de bibliotheek wil bezoeken. Daarom hebben we besloten de ingang van de bibliotheek tijdelijk te verplaatsen naar de Tydencampstraat. Daar komen borden en extra fietsenrekken.  

Eén van de kerntaken van de bibliotheek is om volwassenen te ondersteunen bij het vergroten van hun digitale vaardigheden. In onze gedigitaliseerde samenleving zijn deze vaardigheden nodig om mee te kunnen doen. Zo rekent de overheid erop dat iedereen vrijwel alles digitaal kan regelen. Voor wie niet over deze vaardigheden beschikt heeft Bibliotheek Dalfsen onder andere de cursussen Klik & Tik en Digisterker. De Bibliotheek is op zoek naar vrijwilligers die deze cursussen wil begeleiden.

Wat ga je doen?

Als begeleider van de cursussen digitale vaardigheden ondersteun je mensen bij het onder de knie krijgen van digitale basisvaardigheden, zoals het omgaan met de computer, e-mail, social media en het werken met DigiD. Je doet dit onder andere door het voorbereiden en –samen met andere vrijwilligers- uitvoeren van de verschillende cursussen digitale vaardigheden. Je begeleidt deelnemers aan de hand van de beschikbare (online) lesmaterialen en je beantwoordt vragen. Je krijgt alle informatie die je nodig hebt om de cursus te kunnen geven. Voor Digisterker geldt dat er eerst een speciale trainingsdag wordt aangeboden.

De cursussen worden gegeven in Dalfsen, Lemelerveld, Nieuwleusen en Oudleusen. Elke cursus wordt begeleid door meerdere vrijwilligers. De cursussen worden op een vast moment in de week gegeven en verschillen in het aantal bijeenkomsten. Bij voorkeur ben je 1 dagdeel per week beschikbaar. Daarnaast komt de groep vrijwilligers ongeveer 2 keer per jaar bij elkaar voor overleg. De Bibliotheek is haar cursusaanbod op het gebied van digitale vaardigheden aan het uitbreiden. Ook hier kun je je als vrijwilliger over meedenken en voor inzetten.

Wat breng jij mee?

Vriendelijkheid en een flink portie geduld. Je hebt affiniteit met de (vaak oudere) doelgroep en je vindt het leuk om je kennis van diverse apparatuur (zoals laptop, tablet, smartphone en e-reader) te delen. Je bent zorgvuldig in het omgaan met vertrouwelijke informatie van de deelnemers. Je bent beschikbaar voor een nader te bepalen (cursus) periode. Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal.

Wat bieden wij jou?

 • Een gezellige en inspirerende werkplek in het maatschappelijke hart van de samenleving: de Bibliotheek.
 • Afwisselend en boeiend vrijwilligerswerk waarin je jezelf kunt ontwikkelen.
 • Prettige en goede begeleiding door de Bibliotheek in samenwerking met Digisterker en de vrijwilligersacademie van SeniorWeb.
 • Een aantrekkelijke attentieregeling met o.a. een gratis abonnement van de Bibliotheek.
 • Een vrijwilligersovereenkomst met goede voorwaarden.

Ga je bij Bibliotheek Dalfsen aan de slag als vrijwilliger? Dan vragen we een gratis VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor je aan.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Jackeline Mekkes, email:   of bel: 06-33756622 of kijk hier voor meer informatie over vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek.

Lees ook het verhaal van begeleider Ruud Houweling en zijn ervaring >

Aanmelden

Ben je op zoek naar een inspirerende omgeving waarin je jouw talenten kunt inzetten? Vul het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Nadat je het inschrijfformulier hebt ingevuld word je uitgenodigd voor een intakegesprek. In dit gesprek maken we nader kennis met elkaar en kijken we wat de Bibliotheek en jij voor elkaar kunnen betekenen.

De inschrijvingen voor de Nationale Jeugdkrakercompetitie 2021 zijn gestart. Medewerkers van de Bibliotheek hebben complexe vragen bedacht en leerlingen van groep 7 en 8 gaan in teams de uitdaging aan om online antwoorden te vinden. De teams strijden om een mooie geldprijs en natuurlijk om de titel ‘Beste jeugdkrakers van het jaar’!

Internet is een enorme bron van informatie. Dat is handig als je iets wilt weten of als je een werkstuk maakt. Maar om internet goed te gebruiken, heb je goede zoekvaardigheden nodig. De Nationale Jeugdkrakercompetitie van de Bibliotheek zorgt ervoor dat kinderen van groep 7 en 8 - spelenderwijs-  beter worden in het zoeken op internet.

“De Jeugdkrakercompetitie daagt de leerlingen uit om kritisch te denken en relevante informatie te filteren. Op een speelse manier worden digitale zoekvaardigheden getraind.”

Hoe werkt de competitie?

Wekelijks worden er vijf nieuwe krakervragen geplaatst op jeugdkrakercompetitie.nl. Het zijn multiplechoicevragen in verhalende vorm. De teams moeten deze binnen tien dagen (op school) oplossen. Na afloop van iedere ronde is er feedback en wordt de oplossing toegelicht. Naarmate de competitie vordert, worden de vragen moeilijker en krijgen de teams minder tips en hints. De uiteindelijke finale wordt ‘live’ gespeeld door de vier teams met de hoogste score.

Deze editie van de Jeugdkrakercompetitie bestaat uit 4 rondes en een proefronde. De eerste officiële ronde gaat open op 21 mei, de startronde is beschikbaar vanaf 2 april.

Scholen kunnen zelf bepalen met hoeveel teams per klas of school ze willen meedoen.

Doe mee!

Ben of ken je een leesconsulent die hier ook actief mee aan de slag wil? Op de website vind je meer informatie over de competitie en over deelname. Je vindt er ook verschillende voorbeeldvragen.