Resultaten 1 - 10 van 13

Gepubliceerd op: woensdag 10 april 2019

Bibliotheek en Historische Kring zoeken oorlogsherinneringen en –materialen

DALFSEN - De bibliotheek Dalfsen/Nieuwleusen en de Historische Kring Dalfsen hebben de handen ineen geslagen ter voorbereiding van de viering van ‘75 jaar vrijheid’. In de aanloop daar naartoe – het zwaartepunt van de activiteiten ligt in april en mei 2020 – zoeken beide organisaties naar verhalen over de oorlog en de bevrijding, en materialen die daar verband mee houden.

Gepubliceerd op: woensdag 20 maart 2019

Op woensdagmiddag 29 mei (13.30 – 16.30 uur) tijdens de WAK in Dalfsen, worden amateurkunstverenigingen en cultuuraanbieders die in de vrije tijd aanbod hebben voor kinderen van 6 t/m 12 jaar uitgenodigd om proeflessen te geven in de Trefkoele+ en in De Spil.

Voor basisschoolkinderen uit Dalfsen en Nieuwleusen

Het doel is om nog meer kinderen in hun vrije tijd te laten deelnemen aan muziek, dans, beeldende kunst, poëzie, fotografie en wat er verder in Dalfsen of Nieuwleusen aan creatief aanbod is. Kinderen van 6 t/m 12 jaar kunnen bij Kunstgreep kennismaken met de activiteiten die in hun eigen omgeving aangeboden worden.  

Binnenkort volgt meer informatie over de proeflessen en de opgave hiervan. De kinderen uit Nieuwleusen en Dalfsen krijgen via school een informatiefolder met het aanbod van kunstgreep en hoe ze zich daarvoor kunnen aanmelden.

Gepubliceerd op: donderdag 17 januari 2019

Femke Zweers van basisschool De Spiegel in Dalfsen en Myrle Timmerman van basisschool De Wegwijzer in Nieuwleusen hebben vanmiddag de voorleeswedstrijd in de gemeente Dalfsen-Nieuwleusen gewonnen. Deze wedstrijd vond in twee rondes plaats in De Trefkoele+.  Alle basisscholen deden mee. Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaars zullen op 6 maart 2019 de gemeente Dalfsen-Nieuwleusen vertegenwoordigen in de halve finale in Ommen.  En wellicht wordt één van hen wel De Nationale Voorleeskampioen 2019!

Gepubliceerd op: maandag 14 januari 2019

De Nationale Voorleesdagen vinden plaats van 23 januari t/m 2 februari . Voorlezen is niet alleen belangrijk, het is ook heel leuk. De bibliotheek heeft de mooiste boeken voor je en de medewerkers helpen graag bij het kiezen van het juiste boek.
Voorlezen heeft een positief effect op woordenschat , spelling en tekstbegrip. Op zoek naar leuke voorleestips? Kijk op www.nationalevoorleesdagen.nl, maar ook  onze site staat boordevol informatie www.bibliotheekdalfsen.nl

Gepubliceerd op: woensdag 12 december 2018

Eind 2018 bestaat BoekStart voor baby’s 10 jaar; dit feestelijke feit wordt het hele jaar door gevierd.
Bijna alle Bibliotheken in Nederland werken inmiddels met BoekStart.
Ouders van baby’s ontvangen vanuit de gemeente of op het consultatiebureau een brief met een waardebon. Hiermee worden ze uitgenodigd om in de Bibliotheek hun kindje gratis lid te maken en het BoekStartkoffertje, met daarin 2 leuke babyboekjes, op te halen.

Vanwege het jubileumjaar is er een extra verrassing.
In een aantal BoekStartkoffertjes is een zogenaamde Gouden Wikkel verstopt.
De gelukkige vinder wint een BoekStart verrassingspakketje van de Bibliotheek.

Gepubliceerd op: maandag 19 november 2018

De Bibliotheek is sinds 2018 aangesloten als leslocatie bij de landelijke organisatie SeniorWeb. Dat betekent dat wij vooraan staan in alle nieuwe ontwikkelingen en innovaties op het gebied van digitale cursussen, de digitale overheid. SeniorWeb heeft in 2017 een convenant gesloten met de VOB (Vereniging van Openbare Bibliotheken) en de KB (Koninklijke Bibliotheek). In dit convenant is afgesproken dat de Bibliotheken DE plek zijn voor alle informatie, ontwikkelingen, cursussen en trainingen voor iedereen, van jong tot oud, op het gebied van de digitale snelweg. En deze snelweg ontwikkelt zich in een razend tempo waardoor het voor iedereen een uitdaging is deze te blijven volgen. Onze Bibliotheek wijst u de weg in 2019!

Gepubliceerd op: maandag 12 november 2018

Op 16 en 19 november kwam Thijs Goverde voor het Schrijversfestival naar onze bibliotheken. Wat een feest! Hij las voor uit ‘Jorrik de Ork’ en gaf les in zwaardvechten. Zo’n 200 leerlingen uit groep 7 en 8 zijn fan van Thijs!

Gepubliceerd op: maandag 22 oktober 2018

Woensdag 17 oktober 2018 was de studiebijeenkomst begrijpend lezen van de samenwerkende bibliotheken, Staphorst, Salland, Ommen en Dalfsen - Nieuwleusen.

Er waren maar liefst 23 scholen met 70 mensen vertegenwoordigd. De interactieve lezing werd verzorgd door Wenckje Jongstra en Hugo van den Ende van de Katholieke Pabo Zwolle.

Aan de hand van het thema insecten hebben we geleerd om anders naar begrijpend lezen te kijken om er voor te zorgen dat het geen apart vak meer is.

Kinderen zijn nieuwsgierig en stellen vragen en gaan in verschillende boeken op zoek naar antwoorden. Praten over boeken is daarbij net zo belangrijk als het lezen zelf.

Is een oorworm een insect? En een regenworm? Een spin dan?

Gepubliceerd op: maandag 24 september 2018

Lezen is leuk! Maar wat als je de Nederlandse taal niet goed beheerst? Dan kom je niet goed mee op school.
Vrijwilligers van de VoorleesExpress zetten zich in om taalachterstand en laaggeletterdheid terug te dringen.
Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen is op zoek naar enthousiaste voorlezers die wekelijks bij gezinnen thuis willen voorlezen.
Samen met het gezin zorg je ervoor dat ouders na 20 weken zelf in staat zijn om kinderen te stimuleren in taal.

Gepubliceerd op: maandag 17 september 2018

Wil jij vrijwilligerswerk doen en vind je het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de maatschappij?
Als taalcoach kan je hier een belangrijke bijdrage aan leveren.
Als taalcoach zet je je in om anderen te helpen met het verbeteren van één of meerdere basisvaardigheden zoals spreken, lezen en schrijven.
Je leert bijvoorbeeld aan een taalvrager hoe je e-mails schrijft, een bijsluiter leest of een gesprek met de huisarts voert.
Het kan daarbij gaan om geboren en getogen Nederlanders, maar ook om vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië of Eritrea, die hier zijn komen wonen.
Eén keer per week gaan de taalcoach en de deelnemer met elkaar aan de slag.