Direct naar de inhoud
Resultaten 1 - 10 van 46

Afgelopen dinsdag heeft het kabinet voor tenminste de komende vier weken de maatregelen rond corona aangescherpt. Voor bibliotheken betekent dit gelukkig dat deze open kunnen blijven. Ook de meeste activiteiten gaan door zoals de spreekuren van bijvoorbeeld het Taalpunt. Wel is het dragen van een mondkapje verplicht (deze mag af als je zit) naast de al geldende maatregelen zoals de 1,5 meter afstand regel. 

 

Gratis app met luisterboeken en e-books (voor bibliotheekleden)

Wist je dat je als bibliotheeklid ook gratis toegang hebt tot e-books en luisterboeken? Maak daarvoor gebruik van de nieuwe online Bibliotheek-app.

Bibliotheekleden hebben naast de mooie boekencollectie in de Bibliotheek ook toegang tot duizenden e-books en luisterboeken in de online Bibliotheek. Sinds kort kunnen zij e-books en luisterboeken makkelijk lenen, lezen en luisteren in één nieuwe app. Om de nieuwe app onder begeleiding te ontdekken kunnen mensen, lid of geen lid van de Bibliotheek, naar het Infopunt komen of ons speciale E-book vragenuurtje.

Meer dan 30.000 e-books en luisterboeken

De collectie van de online Bibliotheek is gevarieerd, heeft duizenden boeken en biedt voor elk wat wils. Van digitale voorleesboekjes voor de jongsten, tot literatuurklassiekers om te lezen voor de lijst voor jongvolwassenen. Volwassenen vinden in de online Bibliotheek-app e-books en luisterboeken in alle genres.
E-books en luisterboeken van de online Bibliotheek worden steeds populairder. Dit jaar zijn er al ruim 3,3 miljoen e-books en 1,8 miljoen luisterboeken gedownload door honderdduizenden gebruikers.

App downloaden

De online Bibliotheek-app is te downloaden voor iOS in de App Store en voor Android in de Google Play Store. Vanaf september is lenen in de oude e-booksapp en de LuisterBieb niet meer mogelijk. Wel kunnen boeken die al op de boekenplank staan nog worden uitgelezen. Lezers kunnen natuurlijk ook gewoon e-books via de e-reader blijven lezen, of e-books en luisterboeken streamen in de webbrowser.

Voor iOS (Apple): https://apps.apple.com/us/app/id1517985604 

Voor Android (Google): https://play.google.com/store/apps/details?id=com.odilo.bibliotheek 

Hulp nodig?

Heb je een vraag over de nieuwe online Bibliotheek-app? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.Vind je antwoord

Je kunt ook altijd naar het Infopunt gaan met vragen of naar het speciale E-book vragenuurtje (je vindt ze bij 'Activiteiten').

 

Oktober 2020 staat in het teken van het beleven en ervaring van onze maakcultuur en digitale cultuur. Provincie Overijssel onderstreept het belang hiervan en ondersteunt de maakactiviteiten tijdens de MaakMeeMaand zodat kennis en verbreding van maakprocessen, nieuwe technieken en technologieën voor iedereen toegankelijk is.

Door heel Overijssel worden er in de MaakMeeMaand honderden technologische, innovatieve en creatieve maakactiviteiten aangeboden voor jong en oud. Cultuurinstellingen, bibliotheken en cultuurhuizen programmeren alleen of samen met amateurverenigingen, welzijnsorganisaties, verenigingen en boekenwinkels een maakactiviteit voor publiek. Daar waar mogelijk wordt aangesloten bij kleinschalige activiteiten die al plaatsvinden, bijvoorbeeld in het kader van de Week van de Eenzaamheid, het Weekend van de Wetenschap of de Kinderboekenweek.

Ook in de Gemeente Dalfsen kun je van 1 t/m 31 oktober allerlei nieuwe technieken, creatieve uitvindingen en innovatieve maakprocessen ontdekken tijdens de vele maakactiviteiten in de gemeente. Meekijken, meedóen en beleven dat is waar het tijdens de MaakMeeMaand om draait!

Het programma in onze bibliotheek
Di 27 okt 19.00-20.00  Volwassenen  Art Deco lamp met lasercutter online webinar
Di 17 nov 19.00-20.00 Volwassenen 3D sieraad met Blender online webinar

 

Dit programma is mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Provincie Overijssel en de ondersteuning van Tetem.

Een expositie met werken van lokale (amateur) kunstenaars over het thema ‘Het land van Dalfsen’ is vanaf 18 september te zien in Kulturhus De Spil in Nieuwleusen. De expositie, waarvoor (amateur)kunstenaars uit de Gemeente Dalfsen zijn uitgenodigd om deel te nemen wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Amateurkunst. De expositie is de komende weken gratis te bekijken.

Uit de deelnemers zijn woensdag 16 september de winnaars bekend gemaakt door wethouder Jan Uitslag. De jury, die bestond uit wethouder Jan Uitslag, kunstenaar Max Timmerman en Anke Bruggeman (directeur bibliotheek), is zeer enthousiast over de inzendingen. De drie winnaars zijn:

 • Gerlinde Hovenga die meedoet met een schilderij (gemengde techniek) met als thema een boom uit de buurt van Dalfsen die als metafoor voor waar je geworteld bent fungeert. In haar schilderij heeft ze gedichten verwerkt over een eerdere gebeurtenis.
 • Hinke Oosten die een wandkleed exposeert met als titel ‘Liefde voor en van Dalfsen.’
 • Els Schat-Grooters die een schilderij met koeien laat zien met de bekende Blauwe Bogen op de achtergrond.

De kunstwerken zijn vanaf deze week te zien in de bibliotheek (de Ronding) in Kulturhus De Spil in Nieuwleusen. De winnaars kregen ook een jaarabonnement bij de bibliotheek.

Na deze expositie is het werk van Gerlinde Hovenga te zien in het Gemeentehuis, de Trefkoele+ en de Mozaïek.

Het verhaal van Herman van Asselt, Taalcoach in Nieuwleusen

Drie jaar geleden ongeveer begon Herman van Asselt uit Nieuwleusen als vrijwilliger bij het Taalpunt van Bibliotheek Dalfsen. Hij vertelt graag over dit werk en wat het voor hem en voor de mensen die hij helpt betekent. Het werk dat hij deed voor de Zonnebloem en de Rolstoelbus was fijn, maar hij wilde meer doen voor -met name jonge-  mensen. “Iets waar zij op langere termijn in hun leven iets aan hebben.” Toen hij de vacature bij het Vrijwilligerspunt Dalfsen voor Taalcoach zag, besloot hij zich aan te melden. “Taal is immers van wezenlijk belang om mee te kunnen doen in de samenleving, dus mensen helpen die de Nederlandse taal niet goed beheersen leek mij heel waardevol werk.”

Divers werk, verschillende mensen

Het werken als Taalcoach is heel divers vertelt Herman. “De vraag van mensen is heel verschillend. Zo help ik een Syrisch echtpaar dat gevlucht is voor de oorlog. Zij zijn zeer gemotiveerd, net als alle mensen die naar het Taalpunt gaan. Naar het Taalpunt gaan bedenk je immers zelf, het hoeft niet zoals inburgeren.” Als Taalcoach komt Herman bij mensen thuis, waar hij hen persoonlijk helpt. Dat kan gewoon koffie drinken zijn en praten, maar ook oefeningen doen. “Het leuke is dat je een klein beetje meekrijgt hoe andere culturen zijn,” aldus Herman.

 

Herman in het Taalpunt van Bibliotheekvestiging Nieuwleusen.

Op de vraag wat het lastigste is voor mensen die geen Nederlands spreken geeft hij aan dat de uitspraak het moeilijkste is voor mensen uit de Arabische gebieden. “Vooral de ‘uu’ is vreselijk. Ze zeggen ‘boeren’ in plaats van ‘buren’. Ik help hen dus ook echt met die uitspraak. Dat helpen gaat heel natuurlijk, je praat met elkaar en ondertussen verbeter je en herhaal je de uitspraak. De hulp kan ook praktischer zijn, zoals helpen bij het leren begrijpen van berichten van de overheid. Die zijn vaak erg complex, ook voor mensen die de taal wel goed beheersen. Stap voor stap nemen we het samen door en doorgronden we de boodschap.”

Ook mensen die het Nederlands wel als moedertaal hebben vinden het soms lastig om te lezen of te schrijven. “Zo had ik een man die heel slordig schreef, door veel te oefenen is het gelukt leesbaar en in ieder geval op de lijntjes te schrijven.” Dat is het leuke aan het werk vertelt Herman. “Als je mensen echt een stukje verder geholpen hebt.”

Herman besteedt ongeveer twee ochtenden per week aan het werk als Taalcoach. Hij gaat bij de mensen thuis langs en helpt iedereen persoonlijk. Om dit werk te kunnen doen heb je een goed taalgevoel nodig, inlevingsvermogen en geduld. Als je Taalcoach wilt worden, krijg je eerst een training.

Ook Taalcoach worden? Neem dan contact op met Sabine Sijbom, coördinator van het Taalpunt via of 06 33834681.

Erica van Lente, burgemeester van de gemeente Dalfsen geeft deze maand haar boekentip.

"In deze zomer waarin het coronavirus de boventoon voerde, pasten velen hun vakantieplannen aan. Dat gold ook voor mij. Misschien mede daardoor dacht ik terug aan fantastische reizen die ik maakte in 2014 en 2016. Naar Japan. Een land vol paradoxen: enerzijds westers aanvoelend, anderzijds een totaal vervreemdende ervaring met gebruiken en rituelen die je als buitenstaander niet begrijpt. Om weer dat Japangevoel te krijgen en me te wentelen in het gevoel van het land van de rijzende zon, las ik deze zomer onder andere Stille sneeuwval van Junichiro Tanizaki.

Stille sneeuwval van Junichiro Tanizaki

Het is een boek uit 1946 waarin het verhaal verteld wordt van vier zussen in Japan. Het verhaal speelt zich vooral af in Osaka en geeft een prachtige inkijk in het vooroorlogse Japan, in het bijzonder in de zieleroerselen van de vier zussen Makioka die de vruchten nog plukken van de goede naam en faam van hun familie. Een van de rode draden in het boek is de zoektocht naar een geschikte partner voor een van de zussen. Dat vergt iemand uit de juiste klasse, en ook de kennismaking is omgeven met allerlei protocol. Een enorm contrast met hoe dat vandaag de dag gaat. Het is een boek waar je een flink aantal uren mee zoet bent, want het telt zo’n 600 pagina’s. Daarmee was het een boek waarin ik me heerlijk kon verliezen tijdens de zeer hete zomerdagen in augustus en waardoor ik ook een lichte heimwee kreeg naar dat zo vreemde en tegelijkertijd vertrouwde Japan."

Stille sneeuwval Junichiro Tanizaki

Na 2 ½ jaar samenwerking in De Spil kennen we elkaar beter en is het tijd voor een volgende stap. Deze stap nemen we vanuit een gezamenlijke droom en ambitie: een plek creëren waar alle inwoners (van jong tot oud) kunnen ontdekken, bouwen, spelen, leren, muziek maken en digitaal kunnen ontwikkelen en maken. Deze plek is Het Talentenhus en De Ronding in Kulturhus De Spil. Hier wordt nieuwsgierigheid bevredigd, worden initiatieven aangemoedigd en creativiteit en talent gestimuleerd en ingezet.

Deze plek maken we met elkaar, in nauwe samenwerking omdat we ervan overtuigd zijn dat mensen elkaar echt ontmoeten en leren kennen door gezamenlijke interesses en fascinaties. Waarbij jong van oud leert en andersom. Waar iedereen welkom is en uitgenodigd wordt mee te doen.

We nodigen iedereen van harte uit om onze plannen te horen en deze nieuwe plek te ervaren op 31 augustus 2020.

 • Waar: Kulturhus De Spil
 • Wanneer: 31 augustus
 • Hoe laat: 15.30 uur

Programma (uiteraard corona proof)

 • Inloop 15.30 uur en start 16.00 uur
 • Aftrap door voorzitter Kulturhus De Spil
 • Presentatie van de ambitie en de intentie van elke organisatie en daaropvolgend het ondertekenen van een samenwerkingsconvenant door alle partijen.
 • Rondleiding in groepen
 • Sluiting 17.30 uur

Iedereen, met name organisaties en ondernemers uit de Gemeente Dalfsen, wordt nadrukkelijk uitgenodigd om te komen. Aanmelden kan via e-mail voor woensdag 26 augustus: .

Welkom!

Deze zomer is Bertine Westebring begonnen als Consulent Jeugd bij Bibliotheek Dalfsen. Zij stelt zich graag voor:

Hallo allemaal,

Ik ben Bertine Westebring en sinds 1 augustus als Consulent Jeugd werkzaam voor Bibliotheek Dalfsen. Ik houd mij onder andere bezig met leesbevordering bij kinderen van 0-6 jaar en de bewustwording bij ouders. Daarnaast ben ik leesconsulent voor drie basisscholen in de gemeente Dalfsen en mag ik ontzettend leuke activiteiten en workshops verzorgen voor kinderen.

Met de aanstelling bij Rijnbrink is voor mij een wens in vervulling gegaan. Ik wil mijn enthousiasme voor taal en lezen graag inzetten. ik denk dat het belangrijk is om daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Zelf lees ik graag en met drie kleine kinderen (een zoon van 7 jaar en een zoon en een dochter van 1 jaar) thuis kan ik ook daar naar hartenlust voorlezen. En nu mag ik het ook nog eens voor mijn werk doen. Hoe mooi is dat!

Als kind was ik regelmatig te vinden in de bibliotheek. Ik zie mij daar nog zo op de grond zitten met allemaal boekjes om mij heen. In die setting zie ik nu regelmatig mijn kinderen thuis of in de bibliotheek in mijn woonplaats. Onze boekenkast thuis is zo ingedeeld dat de jongsten bij de boeken op de onderste plank kunnen, de oudste heeft zijn schatten op plank twee en mijn man en ik komen er bekaaid vanaf en delen de bovenste plank.

Mijn werkplek is voornamelijk in Dalfsen maar ik ben ook regelmatig op de andere locaties te vinden. Ik kijk er naar uit jullie te ontmoeten! We lopen elkaar vast binnenkort eens tegen het lijf.

Mocht je meer willen weten dan hoor ik graag van je. Mijn contactgegevens zijn: en telefoonnummer 06-16046615.

Bertine Westebring

Het jaarverslag heeft dit jaar een nieuw jasje. Voor het eerst hebben we het Jaarverslag vormgegeven als een online magazine waarin je op een makkelijke manier kunt vinden wat we in 2019 gedaan en gerealiseerd hebben. Onze programma’s, activiteiten en de kerncijfers over 2019 vind je er in terug.

De bibliotheek krijgt steeds meer een plek midden in de samenleving en dat zie je. Dat doen we door niet alleen uitleningen te verzorgen, maar door een plek te zijn voor (persoonlijke) ontwikkeling en ontmoeting. Wij zijn dan ook zeer trots en dat zie je in dit Jaarverslag terug.

Veel leesplezier!

Jaarverslag 2019.

Vanaf begin september starten er weer verschillende workshops en trainingen om je digitale vaardigheden verder te ontwikkelen. Voor jong en oud, persoonlijk en op maat. Ontdek het aanbod op onze website en schrijf je in.