Resultaten 1 - 10 van 10

Gepubliceerd op: maandag 24 juni 2019

Samenleven doe je met elkaar. In een inclusieve samenleving heeft iederéén de mogelijkheid om ‘mee te doen en erbij te horen’. Toch vormt digitalisering van de maatschappij én overheid een steeds groter struikelblok voor mensen die niet digitaal vaardig genoeg zijn om op deze manier te communiceren.

1 JULI 2019 15.00 – 17.00 UUR in het Infopunt Dalfsen

Daarom starten de Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen en Saam Welzijn samen met de partners van het Infopunt een Informatiepunt Digitale Overheid.

Gepubliceerd op: maandag 27 mei 2019

Tijdens de Spannende BoekenWeken staat de thriller centraal. Ben jij iemand die wel van een spannende detective of een meeslepende thriller houdt? Dan hoef jij je niet te vervelen tijdens deze weken!

Spanning is het meest gelezen genre en in aanloop naar de zomervakantie zorgen thrillers voor wel 32% van de totale omzet uit de verkoop van fictie.
Dus, een genre dat in deze tijd van het jaar wat extra aandacht verdient.

Gepubliceerd op: woensdag 22 mei 2019

‘Werken met de e-overheid’ 

Voor mensen die nieuw in Nederland komen wonen kan de Nederlandse maatschappij ingewikkeld in elkaar steken. Met name het doorgronden van de verschillende (digitale) overheidsdiensten is geen makkelijke opgave voor grote groepen mensen. Dit geldt ook voor vluchtelingen. 

Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen gaat vanaf het najaar 2019, in samenwerking met Saam Welzijn, de cursus ‘Werken met de e-overheid’ organiseren voor vluchtelingen.  Hiervoor is de Bibliotheek op zoek naar een docent.

 

Gepubliceerd op: woensdag 08 mei 2019

Een gemoedelijke ochtend in De Spil. Tijmen Visscher wacht op de eerste bezoekers van het Infopunt. Elke week is hij er te vinden om mensen met allerlei vragen te helpen. Tot nu toe hebben bezoekers vooral “wegwijs” -vragen over de activiteiten die te doen zijn in het Kulturhus, waar de muzieklessen zijn, of er iemand is van de Bibliotheek, noem maar op. Vragen over zorg en welzijn worden ook gesteld, maar nog niet zo veel. “Het Infopunt bestaat nog niet zo lang en moet nog bekender worden, misschien dat mensen dan ook met andere vragen komen. Men onderschat het nut van het Infopunt,” aldus meneer Visscher. En dat terwijl mensen echt voor heel veel vragen bij het Infopunt terecht kunnen: van vragen over formulieren, opvoeding, mantelzorg, computers, hulpmiddelen, taal, noem maar op.

Gepubliceerd op: woensdag 24 april 2019

Burgemeester Erica van Lente bezocht gisteren de Bibliotheek Nieuwleusen in De Spil. We bespraken o.a. de ontwikkelingen rond leesbevordering voor Jeugd en Onderwijs en Digitale Geletterdheid. Verder de opstart van de Makersplaats met nieuwe technologische apparatuur(lasersnijder, vinylsnijder en 3D-printer) en zaken rond het Vrijwilligersbeleid.


Kennismaken met Erica van Lente

 

Gepubliceerd op: woensdag 10 april 2019

Bibliotheek en Historische Kring zoeken oorlogsherinneringen en –materialen

DALFSEN - De bibliotheek Dalfsen/Nieuwleusen en de Historische Kring Dalfsen hebben de handen ineen geslagen ter voorbereiding van de viering van ‘75 jaar vrijheid’. In de aanloop daar naartoe – het zwaartepunt van de activiteiten ligt in april en mei 2020 – zoeken beide organisaties naar verhalen over de oorlog en de bevrijding, en materialen die daar verband mee houden.

Gepubliceerd op: woensdag 12 december 2018

Eind 2018 bestaat BoekStart voor baby’s 10 jaar; dit feestelijke feit wordt het hele jaar door gevierd.
Bijna alle Bibliotheken in Nederland werken inmiddels met BoekStart.
Ouders van baby’s ontvangen vanuit de gemeente of op het consultatiebureau een brief met een waardebon. Hiermee worden ze uitgenodigd om in de Bibliotheek hun kindje gratis lid te maken en het BoekStartkoffertje, met daarin 2 leuke babyboekjes, op te halen.

Vanwege het jubileumjaar is er een extra verrassing.
In een aantal BoekStartkoffertjes is een zogenaamde Gouden Wikkel verstopt.
De gelukkige vinder wint een BoekStart verrassingspakketje van de Bibliotheek.

Gepubliceerd op: maandag 19 november 2018

De Bibliotheek is sinds 2018 aangesloten als leslocatie bij de landelijke organisatie SeniorWeb. Dat betekent dat wij vooraan staan in alle nieuwe ontwikkelingen en innovaties op het gebied van digitale cursussen, de digitale overheid. SeniorWeb heeft in 2017 een convenant gesloten met de VOB (Vereniging van Openbare Bibliotheken) en de KB (Koninklijke Bibliotheek). In dit convenant is afgesproken dat de Bibliotheken DE plek zijn voor alle informatie, ontwikkelingen, cursussen en trainingen voor iedereen, van jong tot oud, op het gebied van de digitale snelweg. En deze snelweg ontwikkelt zich in een razend tempo waardoor het voor iedereen een uitdaging is deze te blijven volgen. Onze Bibliotheek wijst u de weg in 2019!

Gepubliceerd op: maandag 22 oktober 2018

Woensdag 17 oktober 2018 was de studiebijeenkomst begrijpend lezen van de samenwerkende bibliotheken, Staphorst, Salland, Ommen en Dalfsen - Nieuwleusen.

Er waren maar liefst 23 scholen met 70 mensen vertegenwoordigd. De interactieve lezing werd verzorgd door Wenckje Jongstra en Hugo van den Ende van de Katholieke Pabo Zwolle.

Aan de hand van het thema insecten hebben we geleerd om anders naar begrijpend lezen te kijken om er voor te zorgen dat het geen apart vak meer is.

Kinderen zijn nieuwsgierig en stellen vragen en gaan in verschillende boeken op zoek naar antwoorden. Praten over boeken is daarbij net zo belangrijk als het lezen zelf.

Is een oorworm een insect? En een regenworm? Een spin dan?

Gepubliceerd op: maandag 24 september 2018

Lezen is leuk! Maar wat als je de Nederlandse taal niet goed beheerst? Dan kom je niet goed mee op school.
Vrijwilligers van de VoorleesExpress zetten zich in om taalachterstand en laaggeletterdheid terug te dringen.
Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen is op zoek naar enthousiaste voorlezers die wekelijks bij gezinnen thuis willen voorlezen.
Samen met het gezin zorg je ervoor dat ouders na 20 weken zelf in staat zijn om kinderen te stimuleren in taal.