Tweede Infopunt in gemeente Dalfsen open

Tijdens de Herfstfair op 5 oktober opent wethouder Jan Uitslag om 16.30 uur het Infopunt in de Mozaïek in Lemelerveld. Het Infopunt in Nieuwleusen, te vinden in De Spil is al eerder dit najaar geopend. Het Infopunt is een nieuwe plek waar mensen terecht kunnen met al hun vragen over zorg en welzijn, maar ook over allerlei activiteiten die in het Kulturhus te doen zijn. Of het nu gaat om persoonlijke, praktische, complexe of eenvoudige vragen, met elke vraag kun je terecht bij het Infopunt.

Doel van het Infopunt is om mensen te helpen die niet direct naar een zorg- of ondersteuningsorganisatie willen stappen. Bijvoorbeeld omdat ze niet precies weten waar zij met hun vraag terecht kunnen, of omdat ze denken dat hun hulpvraag niet zwaar genoeg is. Ook kan het zijn dat ze eerst willen kijken of er geen andere oplossingen zijn. Of hebben ze gewoon een hele praktische vraag. Ook dan is het Infopunt dé plek waar inwoners terecht kunnen. Het Infopunt helpt mensen verder.

Vragen stellen zonder drempels

Het Infopunt is ontstaan vanuit Saam Welzijn en de Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen die als gezamenlijk doel hebben om kennis en informatie toegankelijk te maken voor mensen zodat zij zelf in staat zijn hun weg te vinden als zij hulp nodig hebben. Samen benaderden zij de gemeente met hun plan:  “We willen een plek creëren, binnen de Bibliotheek en het Kulturhus, waar mensen makkelijk en op maat alles kunnen vinden, verwezen worden of aanvullende informatie kunnen krijgen over de mogelijkheden die er zijn op het gebied van zorg en welzijn en alle aanvullende activiteiten van de Bibliotheek,” aldus Anke Bruggeman, directeur van de Bibliotheek Dalfsen. De gemeente verstrekte vervolgens subsidie omdat de Infopunten echt iets toevoegen aan de keten van zorg en ondersteuning. “Het is een plek waar je met allerlei vragen terecht kunt” aldus wethouder Uitslag. “Het is mooi om te zien hoe de Bibliotheek, Saam Welzijn en de Kulturhusen elkaar versterken.”

Deskundige hulp

Bij het Infopunt werken deskundige mensen met een warm hart. Het zijn goed getrainde professionals en vrijwilligers die vanuit de deelnemende partners opgeleid en begeleid worden. Kunnen zij je vraag niet beantwoorden, dan helpen zij je op weg en verwijzen door naar de juiste organisatie.

“We hopen dat de inwoners van de gemeente Dalfsen de Infopunten na een tijdje echt als de eerste plek zien waar je heen gaat met een vraag, hoe groot of klein deze ook is” aldus Wout Noorman, directeur van Saam Welzijn.

Samenwerking

Het Infopunt is straks gevestigd in de Bibliotheek in de Trefkoele+, de Spil en de Mozaïek. Het is een initiatief van de Bibliotheek en Saam Welzijn, maar ook andere maatschappelijke organisaties zoals de Kern Maatschappelijke Dienstverlening, Humanitas, VluchtelingenWerk, MEE IJsseloevers en de gemeente Dalfsen leveren een belangrijke bijdrage. “Uiteindelijk willen we graag met elke organisatie in onze gemeente die op wat voor manier dan ook ondersteuning biedt samenwerken,” aldus Jackeline Mekkes die projectleider is vanuit de Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen.