75 jaar vrijheid en het verhaal van Hijman Gans

Deze week geven we speciale aandacht aan 75 jaar vrijheid met een bijzonder verhaal uit onze gemeente. Het is het verhaal van Hijman Gans die tijdens de oorlog als jongen ondergedoken zat in Dalmsholte. Siert van den Berg maakte een prachtige documentaire. Hieronder de trailer en een link naar een verkorte versie in de hoop de volledige documentaire later dit jaar live te kunnen laten zien.

Hijman Gans is als 13 jarige jongen uit Amsterdam in de oorlog ondergedoken geweest in Dalfsen Dalmsholte. Na de oorlog heeft hij, zoals zovelen, zijn blik voorwaarts gericht en een succesvol ondernemer geworden. Enkele jaren geleden wilde hij zijn verhaal vertellen voor zijn kleinkinderen en voor alle kinderen in Nederland opdat het verhaal doorverteld wordt. Frans Hermans heeft als journalist en uitgever het verhaal van Hijman opgetekend. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van een 13 jarige en daarmee heel geschikt voor de jeugd in die leeftijd.

Bekijk de trailer.

Bekijk de korte versie van de documentaire.

De Bibliotheek is weer (beperkt) open! Openingstijden maandag t/m vrijdag 13.00 tot 17.30 uur in Dalfsen en Nieuwleusen. Maandag, woensdag en vrijdag 14.00-17.00 in Lemelerveld. Maandag t/m donderdag 14.00-16.00 in Oudleusen. Maandag t/m vrijdag 13.30-16.30 in Anjerpunt Hoonhorst.