De boekentip van.. Sabine Sijbom

Sabine Sijbom is onze Taalpuntcoördinator. Zij geeft deze maand haar boekentip. Onlangs is er een nieuw boek verschenen “Niet in je moerstaal” van Mariska Reijmerink. Vanaf 2 juni is het verkrijgbaar in de bibliotheek en Sabine vertelt graag waarom zij juist dit boek tipt!

"Vanuit mijn werkzaamheden als Taalpuntcoördinator bij de bibliotheek heb ik dagelijks te maken met mensen voor wie de Nederlandse taal niet hun moedertaal is. Ik zie wat voor impact het heeft als je onze taal niet beheerst. Ook heb ik anderstaligen in mijn omgeving, zoals iedereen. Er hebben hier altijd anderstaligen gewoond. In Nederland wonen ruim 2 miljoen mensen in, die niet hier geboren zijn. Samen vormen we de maatschappij. Om mee te kunnen doen in onze maatschappij is taal essentieel. Er wordt vaak gezegd dat ‘nieuwkomers’ zo snel mogelijk de taal goed moeten leren om mee te kunnen doen en aan het werk te komen. Maar een nieuwe taal leren is meer dan vocabulaire en grammatica. Andere gewoontes en omgangsvormen, andere cultuur, andere muziek…ook dit is allemaal van invloed op het proces en hoe goed je de nieuwe taal je kunt leren. Uit ervaringsverhalen van mijn omgeving denk ik, dat we als maatschappij wel wat bewuster mogen worden van de positie van anderstaligen. Dat zou meer begrip, geduld en verdraagzaamheid opleveren in onze samenleving.

Mariska Reijmerink heeft anderstaligen van verschillende generaties uit haar omgeving gevraagd hoe het is om in Nederland te wonen als Nederlands niet je moedertaal is. Tegen welke problemen ze aan lopen en hoeveel impact het op hun leven heeft. Mensen van verschillende generaties uit Duitsland, Engeland, Marokko, Syrië, de VS, Ethiopië, Iran, Estland en Saudi-Arabië vertellen in het boek hun levensverhaal. Het boek leest heel gemakkelijk en het is enorm verrijkend om te lezen hoe het is om in een ander land een leven op te bouwen. Het geeft mij, als Nederlandse, ook een nieuwe kijk op ons land en cultuur.

Mariska schrijft in haar boek: “Om verder te komen moet je grenzen verleggen, je geest én je hart openen, want daar wordt alles inspirerender van.” Ik geloof daarin. Ik hoop dat het lezen van dit boek je hart opent en bijdraagt aan het begrip voor anderstaligen."