De boekentip van.. Ad Zwaga

Of hij een boek wil tippen vindt onze medewerker Ad Zwaga eigenlijk een lastige vraag. Hij kan moeilijk kan kiezen uit zijn stapel favoriete boeken. Gedwongen te kiezen komt er eigenlijk steeds een ander antwoord. "Lord Of The Flies van William Golding, De Donkere Kamer van Damocles van Willem frederik Hermans of Iskander van Louis Couperus? Het antwoord hangt af van het weer, mijn bui en andere zaken." Maar uiteindelijk koos Ad wel..

Een gewaagde tip

"Vaak stellen bezoekers van de bibliotheek mij dezelfde vraag omdat zij op zoek zijn naar een boek dat bij hen past. Net als in de platenwinkel waar ik vroeger werkte. Blijkbaar zijn mensen altijd op zoek naar nieuw leesvoer. Veel mensen komen niet alleen naar de bieb om een fysiek boek te lenen, maar vooral ook om ideeën op te doen. Dat is namelijk niet altijd makkelijk via het internet. Je wilt een boek toch vasthouden, er even in bladeren en de tekst op de achterkant lezen. In de platenwinkel stelden we altijd een tegenvraag: wat waren de laatste drie platen die je hebt gekocht? In de bieb stel ik die vraag ook, maar dan gericht op boeken. Het antwoord levert meestal voldoende aanknopingspunten op om een paar titels te adviseren. Zelf vind ik het leuk om iets gewaagder te tippen als ik het idee heb dat mensen hiervoor open staan. Als het boek niet bevalt kun je het immers gewoon terug brengen!"

Spannende detective

"Tegenwoordig lees ik vooral detectives – heel soms afgewisseld met een boek uit een ander genre. Ik heb twee schrijvers waarvan ik alle boeken heb gelezen: Michael Connelly en Faye Kellerman. Beide zijn Amerikaans en hun boeken hebben zoveel spanning dat lezen bijna vanzelf gaat. Bovendien hebben ze veel aandacht voor details, de verhalen gaan echt leven! Beiden gebruiken een hoofdrolspeler die al jaren meegaat. In de boeken van Michael Connelly staat Harry Bosch centraal. Voluit heet hij Hieronymus Bosch – genoemd naar de bekende schilder. Bosch werkt bij de LAPD in Los Angeles, maar gaat zijn eigen weg. Hij bijt zich vast in een zaak en laat pas los als hij de schuldige heeft weten te vinden. Bij Faye Kellerman gaat het om Peter Decker, ook LAPD, en zijn joodse vrouw Rina Lazarus. Naast het spannende plot is ook de wisselwerking tussen Decker en zijn vrouw interessant. Zo loopt er net als in de boeken van Michael Connelly een rode draad door de serie. Toch kun je ze ook wel los lezen. Probeer maar!"