Thema SAMEN centraal tijdens Poëzieweek 2021

Ben jij een echte poëzieliefhebber of wil je poëzie ontdekken? Dan is de Poëzieweek van donderdag 28 januari 2021 tot en met woensdag 3 februari iets voor jou. Deze week staat helemaal in het teken van poëzie en er worden verschillende (online) activiteiten voor alle leeftijden georganiseerd. Zo kun je in gesprek gaan met een stadsdichter, een interactieve tentoonstelling bezoeken of een poëtische wandeling maken. Kinderen kunnen met de app ‘’Wolk’’ wandelen door een virtueel museum vol poëzie en straatpoëzie maken met stoepkrijt. De Poëzieweek is het grootste en meest laagdrempelige initiatief voor poëzie in Nederland en Vlaanderen. Het thema is dit jaar ‘’Samen’’. We leven in tijden van grote verschillen, tegelijkertijd is er ook samenhorigheid en worden er wereldwijd verbindende initiatieven opgezet. Want samen kunnen we veel. De opening van de Poëzieweek is de ‘’Gedichtendag’’ op donderdag 28 januari.

Maak je eigen poëzieposter

Voor kinderen vanaf 7 jaar organiseren wij een creatieve workshop 'Maak je eigen poëzieposter'. Kinderen kiezen een gedicht en maken daar een prachtige poster van. De mensen van de bibliotheek helpen met het uitkiezen van een gedicht en het maken van de poster. Ook zorgen zij voor materiaal. Na afloop krijgen de kinderen poster ingelijst mee naar huis.

Er is plek voor maximaal 8 kinderen, dus meld je snel aan bij ons activiteitenoverzicht. Entreekosten € 3.-

Ontmoet dichters online

Ben jij een echte poëzieliefhebber? Meld je dan aan voor Ontmoet Dichters Online: een online poëzieavond live vanuit het Bibliotheektheater in Rotterdam, op donderdag 4 februari van 19.30 - 21.00 uur. Deze avond staat in het teken van voordrachten en interviews met jouw favoriete dichters. Ook krijg je de kans om zélf vragen te stellen! Je kunt tijdens Ontmoet Dichters Online kijken en luisteren naar dichters Tsead Bruinja, Iduna Paalman, Maureen Ghazal en Daniëlle Zawadi. Meer informatie vind je hier.

Poëziegeschenk

De Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert en de Nederlandse dichter Rodaan Al Galidi reageerden enthousiast op de uitnodiging om voor de Poëzieweek 2021 het Poëziegeschenk te schrijven. Het thema is ‘Samen’ en de auteurs bepalen dan ook samen hoe ze het zullen aanpakken. Dat de ideeën al broeien hoeft niet te verwonderen. Na Peter Verhelst (2018), Tom Lanoye (2019) en 10 jonge auteurs in 2020 is het nu aan een duo. Twee publiekslievelingen met elk een eigen stem. De Poëzieweek start op donderdag 28 januari 2021 in Vlaanderen en Nederland met Gedichtendag en duurt tot en met woensdag 3 februari. Tijdens de Poëzieweek is het Poëziegeschenk verkrijgbaar in de deelnemende Vlaamse en Nederlandse boekhandels.

190128 MAUD VAN HAUWAERT ILLIASTEIRLINCK 03 kl scaled         Rodaan Al Galidi c Serge Ligtenberg Writers Unlimited

Maud Vanhauwaert, fotograaf Illias Teirlinck: en Rodaan Al Galidi, fotograaf: Serge Ligtenberg.

De Poëzieweek wordt georganiseerd door vele poëziepartners in Vlaanderen en Nederland: Poëziecentrum (Gent), Poëzieclub/Awater, Stichting Lezen, Iedereen Leest, Poetry International, De Schrijverscentrale, Literatuur Vlaanderen, CPNB, Noordwoord, Koninklijke Bibliotheek Nederland, Perdu, CANON Cultuurcel, School der Poëzie, Dichter des Vaderlands Nederland, Taalunie, Boek.be, Wintertuin, School der Poëzie, Explore the North, Leeuwarden City of Literature 2020 en Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen. Met een bundeling van activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie.