Nieuws | Blijf up-to-date over de Bibliotheek

De boekentip van.. Irene Elshout

De boekentip van.. Irene Elshout

Irene Elshout woont in Dalfsen en leest graag. Haar boekentip is De tuin van de avondnevel, geschreven door Tan Twang Eng. Het boek spreekt haar aan omdat het gaat over vergeving en niet blijven hangen in wrok. Ook niet als het gebeurde onaanvaardbaar is. Het boek speelt zich af in Japan na de Tweede Wereld Oorlog.

Het verhaal

Het verhaal van het boek gaat als volgt. Yun Ling verloor in de tweede wereld oorlog haar zus in een kamp en worstelt nog altijd met de vraag waarom zij wel overleefde en haar zus niet. Met haar zus heeft ze drie jaar in een Jappen kamp gezeten. Haar zus, die dienst moest doen als prostituee voor de officieren, heeft het niet overleeft.

Yun Ling zoekt na de oorlog troost in haar werk als rechter bij het oorlogstribunaal in Kuala Lumpur. Maar nu haar geheugen haar steeds meer in de steek laat, besluit ze terug te gaan naar de plek waar ze opgroeide in de hooglanden van Maleisië om de herinneringen aan haar zus vast te houden. Op 63 -arige leeftijd gaat ze hiervoor met vervroegd pensioen en neemt afscheid van haar functie als rechter in Kuala Lumpur. Ze keert terug naar de hooglanden om de droom van haar zus te realiseren: het maken van een Japanse tuin. 

Yun Ling wordt ziek (beginnende afasie) en wil afronden wat ze ooit eens is begonnen, ook wil ze haar memoires opschrijven voordat haar geheugen haar in de steek laat. Daar in de hooglanden ontmoet ze de mysterieuze Nakamura Aritomo, de voormalige hovenier van de Japanse keizer en zijn sprookjesachtige 'Tuin van de avondnevel.' Het is een man wiens verleden met raadselen omgeven is. Gaandeweg schemert door dat hij ondergronds een subversieve rol heeft gespeeld in de oorlog en vermoedelijk om die reden uiteindelijk is verbannen door de Japanse keizer.

Aanvankelijk is Yun Ling beducht voor de onderwerping aan haar Japanse leermeester, maar meer en meer raakt ze onder de indruk van zijn liefdevolle toewijding. Hij leert haar dat boogschieten in wezen een mentale bezigheid is en , net als de aanleg van de tuin, een metafoor van levenskunst. Zo smelt gaandeweg de wrok en de haat tegen de Jap waarmee Yun Ling uit het kamp is gekomen. En ontstaat er zelfs een intieme liefde. Een band die ver boven de geschiedenis uit weet te stijgen. De tuin wordt een symbool van rust, orde en vrede. Een eeuwige oase te midden van het tumult van de geschiedenis.

Al voor de oorlog was haar zus geobsedeerd geraakt door de magie van zo,n tuin. In het kamp vormde die fascinatie voor de zusjes een toevluchtsoord voor de verbeelding, essentieel om te overleven. Nu heeft Yun Ling heeft de droom van haar zus gerealiseert.

 

In deze roman gaat het om liefde, geweld, geheugen en ervaring tegen een decor van een van de mooiste streken op aarde. Hoe is het toch mogelijk dat zo,n hoogstaande cultuur ook in staat blijkt tot weerzinwekkende wreedheden?

Op deze vraag komt geen antwoord, de verwondering blijft bij de lezer.