Start Jeugdkrakerscompetitie voor scholen

De inschrijvingen voor de Nationale Jeugdkrakercompetitie 2021 zijn gestart. Medewerkers van de Bibliotheek hebben complexe vragen bedacht en leerlingen van groep 7 en 8 gaan in teams de uitdaging aan om online antwoorden te vinden. De teams strijden om een mooie geldprijs en natuurlijk om de titel ‘Beste jeugdkrakers van het jaar’!

Internet is een enorme bron van informatie. Dat is handig als je iets wilt weten of als je een werkstuk maakt. Maar om internet goed te gebruiken, heb je goede zoekvaardigheden nodig. De Nationale Jeugdkrakercompetitie van de Bibliotheek zorgt ervoor dat kinderen van groep 7 en 8 - spelenderwijs-  beter worden in het zoeken op internet.

“De Jeugdkrakercompetitie daagt de leerlingen uit om kritisch te denken en relevante informatie te filteren. Op een speelse manier worden digitale zoekvaardigheden getraind.”

Hoe werkt de competitie?

Wekelijks worden er vijf nieuwe krakervragen geplaatst op jeugdkrakercompetitie.nl. Het zijn multiplechoicevragen in verhalende vorm. De teams moeten deze binnen tien dagen (op school) oplossen. Na afloop van iedere ronde is er feedback en wordt de oplossing toegelicht. Naarmate de competitie vordert, worden de vragen moeilijker en krijgen de teams minder tips en hints. De uiteindelijke finale wordt ‘live’ gespeeld door de vier teams met de hoogste score.

Deze editie van de Jeugdkrakercompetitie bestaat uit 4 rondes en een proefronde. De eerste officiële ronde gaat open op 21 mei, de startronde is beschikbaar vanaf 2 april.

Scholen kunnen zelf bepalen met hoeveel teams per klas of school ze willen meedoen.

Doe mee!

Ben of ken je een leesconsulent die hier ook actief mee aan de slag wil? Op de website vind je meer informatie over de competitie en over deelname. Je vindt er ook verschillende voorbeeldvragen.