Volop activiteiten tijdens Week van Lezen en Schrijven

Week van lezen en schrijven 6 t/m 12 september 2021

Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. En vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet. Laaggeletterdheid is een maatschappelijk probleem dat van grote invloed is op het leven van mensen: je positie op de arbeidsmarkt, armoede en schulden, maatschappelijke participatie en (ervaren) gezondheid. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven vragen honderden gemeenten, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Ook de Bibliotheek doet mee en organiseert verschillende activiteiten.

Workshops Eenvoudig schrijven

Een tekst op taalniveau B1 begrijpt bijna iedereen (zo'n 95% van de bevolking). Ook mensen die geen hoge opleiding hebben gehad en voor hun werk nooit hoeven te lezen. Daarom noemen we taalniveau B1 ‘eenvoudig Nederlands’. Overheden en bedrijven schrijven hun teksten meestal op taalniveau C1. Ongeveer 60% van onze bevolking kan die teksten echter niet goed begrijpen.

Schrijven, informatie overbrengen via tekst, heeft als belangrijkste doel dat je bereikt wat je wil bereiken: de lezer moet vaak iets doen na het lezen van de tekst zoals medicijnen op de juiste manier innemen, zich goed verzekeren of zich houden aan de voorwaarden van een vergunning of uitkering. Dit doel bereik je alleen als je in ‘eenvoudig Nederlands’ (B1 niveau) en met focus op het doel dat je wilt bereiken schrijft. Doe je dit goed, dan is de kans groot dat je lezer doet wat je van hem verwacht. Tijdens de workshop 'Eenvoudig schrijven' leer je hoe je dit doet.

Voor wie:       Medewerkers van maatschappelijke organisaties

Wanneer:      Maandag 6 september 2021 van 14.00 tot 15.30 uur.

Waar:             Bibliotheek Dalfsen, Trefkoele+

Voor wie:       Politieke partijen in de gemeente Dalfsen

Wanneer:      Maandag 6 september 2021 van 19.00 tot 20.30 uur.

Waar:             Bibliotheek Dalfsen, Trefkoele+

Speel mee met de Escape box!

Voor iemand die geen moeite heeft met lezen en schrijven is het soms moeilijk voor te stellen hoe het voelt om laaggeletterd te zijn. Speciaal voor de Week van Lezen en Schrijven is er daarom door de Stichting lezen en schrijven in samenwerking met Raccoon games een escape box ontwikkeld. Met deze box ervaar je zelf hoe het is om vast te lopen in taal. Lukt het jou om te ‘ontsnappen’?

Meld je aan via www.bibliotheekdalfsen.nl/activiteiten en kom naar de bibliotheek om deze uitdaging aan te gaan!

• Maandag 6 september tussen 10.00 en 12.00 uur in de Mozaïek, Lemelerveld;
  • Dinsdag 7 september tussen 10.00 en 12.00 uur in Trefkoele+, Dalfsen;
  • Donderdag 9 september tussen 15.00 en 17.00 uur in De Spil, Nieuwleusen.

Voorlezen aan volwassenen

In de strijd tegen laaggeletterdheid is vooral voorlezen erg belangrijk. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. De ervaring van de ontspanning en sfeer, het ophalen van herinneringen, praten over een onderwerp en het delen van de eigen ervaring ….dat is wat verhalen doen! De Bibliotheek gaat daarom voorlezen.

Meer informatie en aanmelden

Digitaal café

De computer, tablet of smartphone…je kunt bijna niet zonder. Steeds meer organisaties gaan er vanuit dat ze je digitaal kunnen bereiken. Digitale vaardigheden heb je dus hard nodig. De Bibliotheek biedt daarom in samenwerking met SeniorWeb en Saam Welzijn diverse activiteiten en cursussen aan die helpen bij het ontwikkelen van deze vaardigheden.

Tijdens dit digitale café kun je:

• Kennis maken met het digitale programma voor het najaar;
  • In een spelvorm in gesprek gaan over digitale dilemma’s;
  • Speeddaten met Jan te Bokkel, onze digitale held die met pensioen gaat.

En natuurlijk zitten er ook deskundige vrijwilligers klaar om je direct te helpen met jouw vraag over tablet, telefoon en computer.

Fietspuzzeltocht

Na een intens coronajaar willen we even samen ontspannen en bijpraten. Door samen te fietsen kan dat op gepaste afstand en genieten we samen van de prachtige plekjes en bezienswaardigheden rond Dalfsen. Door middel van verschillende vragen kunnen de mooie verhalen die Dalfsen rijk is, gedeeld worden. De Historische kring en SaamWelzijn hebben samen een mooie route uitgezet. Een deel van die route gaan we fietsen (ongeveer 16 km).

Meer informatie en aanmelden

De Voorleestent

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven is er weer Voorleestent! Maandag 6 september zijn we van 15.00 tot 16.30 in Oudleusen bij de Wiekelaar en dinsdag 7 september in Hoonhorst op het pleintje bij het Anjerpunt. We lezen voor en we gaan knutselen met letters. Bij slecht weer doen we dat in de bibliotheek. Aanmelden niet nodig, je kunt zo binnen lopen.