Tentoonstelling ‘Oorlog en Vrede’ en de première 'Hijman waar ben je!'

Op 25 november is de opening van een bijzondere (uitgestelde) tentoonstelling 'Oorlog en vrijheid' en de première van de documentaire Hijman waar ben je!. De opening vindt plaats in aanwezigheid van Hijman Gans, Frans Hermans, Siert van den Berg, Erica van Lente, Jan Uitslag en vele anderen.

Aan deze tentoonstelling hebben leerlingen van alle basisscholen en voortgezet onderwijs in Nieuwleusen meegewerkt. Ook hebben professionele kunstenaars kunstwerken aangeleverd. Het is bijzonder om te zien hoe beide doelgroepen het onderwerp ‘oorlog en vrijheid’ op andere wijze verbeelden.

In het verlengde van het thema ‘oorlog en vrijheid' wordt het boek 'Hijman waar ben je' van de schrijver Frans Hermans en de indrukwekkende documentaire ‘Hijman waar ben je!’ van Siert van den Berg, over het leven van Hijman Gans getoond. Hijman was ondergedoken tijdens de Oorlog, als 13 jarige Joodse jongen in de Gemeente Dalfsen.

De documentaire 'Hijman waar ben je!’ is in opdracht van Bibliotheek Dalfsen gemaakt, in nauwe samenwerking met Kulturhus de Spil en het Agnieten College. In het bijzonder gaat dank uit naar Kristy van den Hoogen (interviewster), Familie Gans, Frans Hermans (auteur) en Siert van den Berg (documentairemaker).

Locatie: Kulturhus de Spil,
Koningin Julianalaan 10,
7711 KK Nieuwleusen

De tentoonstelling is tot eind december 2021 te zien.