Nieuws | Blijf up-to-date over de Bibliotheek

Week van de Mediawijsheid 5 t/m 12 november

Week van de Mediawijsheid 5 t/m 12 november

Het afgelopen jaar zijn we massaal online gegaan. We ervaren veel plezier en gemak van ons gebruik van online media. We werken en leren op afstand en houden contact met familie en vrienden. Maar ons leven in die online wereld staat ook onder druk. Waar we online voortdurend met elkaar in verbinding staan, maken we ons zorgen over toenemende polarisatie (SCP, 2019). Waar alle kennis van de wereld een binnen handbereik ligt, is het door een groeiende hoeveelheid desinformatie moeilijk te beoordelen of iets echt waar is. En waar we ons online vrij kunnen bewegen, voelt het daar soms niet veilig door haat en cybercriminaliteit.

Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat de online wereld een fijne plek blijft. Een plek waar we naar elkaars mening luisteren en we onze waarden kunnen naleven. Een plek waar we letten op hoe onze boodschap bij de ander overkomt en elkaar de ruimte geven om anders te denken. Ook een plek waar we elkaar helpen, voor elkaar opkomen en ingrijpen als we zien dat er iets misgaat. Op die manier blijft de online wereld voor iedereen en van iedereen.

De Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) staat in het teken van: Samen Sociaal Online. Samen staan we stil bij wat we écht belangrijk vinden in de online wereld. Tijdens deze campagne wordt ruimte gemaakt om hierover met elkaar in gesprek te gaan en krijg je handvatten om jezelf of een ander mediawijzer te maken. Zo worden we allemaal een stukje weerbaarder en digitaal vaardiger.

Activiteiten

Tijdens de Week van de Mediawijsheid zijn er twee webinars speciaal voor ouders en grootouders. 

Landelijke webinar ‘Samen sociaal online’
Denise Bontje van Mediasmarties.nl neemt ouders mee in het mediagebruik van kinderen tot 12 jaar. In hoeverre is er sprake van balans? Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Waar leg je de grens voor online of offline contact en hoe praat je met je kind over media? Welke media kun je daarvoor gebruiken?

Datum: 9 november 20 uur.

Meer informatie en aanmelden.

Webinar Jongeren, internet en opvoeden #hoedan?
Jacqueline Kleijer, mediapedagoog bij Bureau Jeugd en Media neemt ouders van kinderen in de middelbare school leeftijd in vogelvlucht mee in de uitdaging waar je als opvoeder voor staat in dit online tijdperk. ‘Wat doen jongeren online? Én wat doet dat met hen?’ Ouders krijgen praktische inzichten en opvoedingstips die zij meteen in de praktijk kunnen toepassen over schermtijd, gamen, online seksualiteit, cyberpesten. En hoe houd je alles in balans? 

Datum: 11 november, 20 uur.

Meer informatie en aanmelden.

Podcast

Als ouder is het lastig een balans te vinden in het mediagedrag van je kinderen. Ook voor bekende Nederlanders is dit een uitdaging. De podcastserie Media Ouders laat zien hoe dit gaat bij bekende Nederlanders. Luisteraars volgen de herkenbare zoektocht van de gezinnen van Özcan ‘Eus’ Akyol en Anna van den Breemen, en Jan Rot en Daan de Launay. Podcastmaker Marije Schuurman Hess gaat - samen met de BN’ers en aan de hand van haar eigen strijd met haar 18-jarige zoon - op zoek naar antwoorden.

 De afleveringen van de podcastserie Media Ouders zijn te beluisteren via de podcastkanalen Spotify, SoundCloud en iTunes.

Meer informatie.

21 036 Banner Podcast Media Ouder 1200x638px JAN ROT

Meer informatie.