Poëzieweek 2022: Rams Nasr schrijft poëziegeschenk

In 2022 wordt de 10e editie van de Poëzieweek gevierd van Alkmaar tot Zottegem. Ramsey Nasr, een publiekslieveling in Vlaanderen en Nederland, schrijft voor die gelegenheid 10 gedichten rond het thema ‘natuur’ die gebundeld worden in het Poëziegeschenk, een collector’s item!

Ramsey Nasr (Rotterdam, 1974) is dichter, schrijver, acteur en regisseur. In 2000 debuteerde Ramsey Nasr als dichter met de bundel 27 Gedichten & Geen lied. Vijf jaar later werd Nasr benoemd tot stadsdichter van Antwerpen. In 2009 werd hij in Nederland voor een periode van vier jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands. Voor zijn poëzie werd hij onder meer bekroond met de Hugues C. Pernath-Prijs, de E. du Perronprijs en de Gouden Ganzenveer. Als schrijver/dichter is Nasr een graag geziene gast op literatuurfestivals in Nederland, België, Duitsland en Groot-Brittannië. Sinds mei 2013 maakt Nasr als acteur deel uit van de vaste spelerskern van toneelgezelschap ITA. Op tv is hij o.a. te zien in de televisieseries Overspel en Oogappels. In december jl. werd op NPO 1 de vierdelige serie I.M. uitgezonden, gebaseerd op de gelijknamige roman van Connie Palmen. Voor zijn rol ontving hij in 2020 een Gouden Kalf. In april 2021 zal een nieuw boek verschijnen bij zijn uitgeverij De Bezige Bij, getiteld De Fundamenten. Het vormt de weerslag van een jaar corona en vooral een radicale oproep tot verandering.

Over het Poëziegeschenk

Voor deze lustrumeditie van de Poëzieweek schreef Nasr tien gedichten die hij bundelde tot Poëziegeschenk met als titel Wij waren onder de betovering. Nasr liet zich daarbij leiden door het verlangen om de natuur in de trekken. Niet voor niets is het motto van deze Poëzieweek 'bloesemingen en overvloed.' Het Poëziegeschenk is gebaseerd op de honderden brieven die Vincent van Gogh schreef. Nasr plaatste Van Goghs woorden in een nieuwe context en herschikte deze tot meeslepende poëzie.

Het Poëziegeschenk verschijnt in januari 2022 bij PoëzieCentrum. De cover van het Poëziegeschenk is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Ramsey Nasr en vormgever Jelle Jespers.

Koop je tijdens de Poëzieweek voor 12,50 euro aan poëzie bij je deelnemende boekhandel, dan krijg je er gratis het unieke Poëziegeschenk bij. Haast je met andere woorden naar jouw Vlaamse of Nederlandse boekhandel om de poëziebundels die nog op jouw verlanglijstje staan te kopen.  Luisterpuntbibliotheek en Passend Lezen zorgen voor een Daisy-versie, brailleversie en een luisterversie van het Poëziegeschenk.

Startshow Poëzieweek

Op de vooravond van Gedichtendag, woensdag 26 januari is de officiële aftrap van de Poëzieweek feestelijk op gang met een Startshow in Arenberg (Antwerpen). Poëziecentrum, Antwerpen Boekenstad en Arenberg presenteren een avond vol 'bloesemingen en overvloed' met Ramsey Nasr. Hij brengt onder andere de volgende gasten mee: Mauro Pawlowski, Delphine Lecompte, Gregory Frateur (Dez Mona) en Marieke Lucas Rijneveld. Ontmoet de gasten live in Arenberg of volg de poëzieavond online via streaming (via Spotlight).

Meer informatie over deze avond.