de VoorleesExpress: vergroot de wereld van een kind

Voorleesexpress | Elk kind geniet van voorlezen

Niet alle kinderen worden thuis (voldoende) voorgelezen. Dat is jammer, want als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Kinderen die op jonge leeftijd voorgelezen worden, kennen veel meer woorden. De kans dat zij beter presteren op school is daardoor veel groter.

Om ouders te helpen is er de VoorleesExpress. De VoorleesExpress brengt het voorlezen bij gezinnen om zo de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren en de leescultuur thuis te verbeteren. Plezier in (voor) lezen is daarbij het allerbelangrijkste: samen lezen is leuk en gezellig!

Wat doet de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress helpt gezinnen om de taalontwikkeling van hun kinderen (van 2 tot en met 8 jaar) te stimuleren. Een voorlezer komt twintig keer bij een gezin thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boeken en verhalen. Ook maakt het gezin kennis met de mogelijkheden en het aanbod van de Bibliotheek.

De VoorleesExpress wordt in Overijssel uitgevoerd door het Netwerk van Overijsselse Bibliotheken.

Word vrijwilliger!

Er zijn twee vrijwillige functies bij de VoorleesExpress: Voorlezer en Coördinator.

Voorlezer

De VoorleesExpress bestaat dankzij enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om andere mensen te helpen en die plezier hebben in lezen en voorlezen. De voorlezer is gekoppeld aan een gezin met kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Daar kom je wekelijks (twintig keer) thuis, op een vaste avond en een vaste tijd. Als voorlezer wordt je begeleid door een coördinator, die helpt je als je vragen hebt en legt je uit hoe het precies werkt. Ook krijgen de voorlezers training in de methode Interactief Voorlezen en het kiezen van een leuk en passend boek bij het gezin waar je gaat voorlezen.

Coördinator

Een coördinator draagt zorg voor de begeleiding van maximaal vijf voorlezers en hun gezinnen. Samen met hen zoekt de coördinator naar manieren om het voorlezen een blijvende plek te geven in het gezin. De coördinator organiseert voorlezersbijeenkomsten en brengt met de voorlezer drie keer een bezoek aan het gezin. Coördinatoren worden getraind en begeleid door de projectleiding.

Aanmelden als gezin, vrijwilliger of andere vragen?

Neem dan contact op met onze contactpersoon Nicolet Korenblik via e-mail

Meer informatie: www.voorleesexpress.nl

Download hier de flyer