Taalpunt

Taalpunt

Vind meer artikelen over

Thema Leven lang leren
Locatie Dalfsen, Nieuwleusen, Lemelerveld
In de bibliotheek Spreekuur, Taalcafé
Voor leeftijd 18 jaar en ouder

Taalpunt | Ontwikkel je taal-, reken- en digitale vaardigheden

In de Bibliotheek in Dalfsen, Nieuwleusen en Lemelerveld is een Taalpunt ingericht. Bij het Taalpunt kun je terecht met al je vragen over taal, rekenen en digitale vaardigheden. Bij het Taalpunt is regelmatig een taaldocent aanwezig en er vinden activiteiten rondom taal, lezen en schrijven plaats.

Voor wie?
Het Taalpunt is er voor iedereen die beter wil leren lezen, schrijven, spreken en/of luisteren. Ook voor het verbeteren van digitale vaardigheden en rekenen kun je er terecht. Voor verschillende doelgroepen biedt het Taalpunt op maat advies en trainingen. Van mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben tot mensen met dyslectie of andere (grote of kleine) taal- of rekenproblemen en ouderen is er het Taalpunt.

Bekijk ook dit filmpje.

Omschrijving
Maar liefst 10% van alle mensen in Nederland vinden lezen en schrijven moeilijk en willen dit graag beter onder de knie krijgen. Maar ook spreken en luisteren zijn onderdelen van taal die aandacht nodig hebben. Het Taalpunt is de plek voor het vergroten van deze vaardigheden. Ken je iemand die door het Taalpunt geholpen kan worden? Geef deze informatie door en help hem of haar verder.

 

Vragen?
Vragen over taal? Kom naar het Taalpunt Spreekuur met Sabine Sijbom. Zij is aanwezig op:

  • Dalfsen: dinsdag 10.00 -12.00 uur
  • Nieuwleusen: donderdag 10.00 -12.00 uur
  • Lemelerveld: maandag 10.00 -12.00 uur

Sabine is ook telefonisch bereikbaar op 06 33 83 46 81 of via e-mail:

 

Activiteiten met Taal 

De hele week door zijn er bij het Taalpunt activiteiten. Hieronder het overzicht. Kijk in de agenda voor de definitieve data en tijden of kom langs bij de Bibliotheek.

Inschrijven
Voor deelname aan bijeenkomsten van het Taalpunt hoef je je niet in te schrijven. Kijk in de agenda wanneer de bijeenkomsten zijn en kom langs!

 
Taalcoach worden?

Om mensen te helpen bij het ontwikkelen van taal- en rekenvaardigheden is de bibliotheek op zoek naar Taalcoaches. Bij taalcoaching gaat het om ondersteuning van verschillende alle daagse taal- en rekensituaties. Vragen zoals 'hoe kan ik mijn werkbriefje invullen?' en 'hoe lees ik een etiket van een medicijndoosje?' tot aan het leren schrijven van een email of een gesprek voeren met je huisarts komen aan de orde. Als Taalcoach kun je echt het verschil maken in iemands leven. Je geeft iemand de kans om zijn taal-, reken- of digitale vaardigheden te verbeteren en daardoor kunnen mensen beter meedoen in onze samenleving.

Vind je het leuk om met taal en mensen te werken? Ben je geduldig, flexibel en heb je inlevingsvermogen? Beheers je de Nederlandse taal goed én wil je vrijwilliger worden? Dan is Taalcoach worden misschien iets voor jou! Wij zoeken nog enthousiaste taalcoaches in Lemelerveld, Nieuwleusen en Dalfsen.

Voordat je aan de slag gaat als taalcoach volg je een basistraining van 4 dagdelen, waarin je leert hoe je een deelnemer begeleidt.

Via de coördinator van het Taalpunt krijg je hierbij ondersteuning.

Voor meer informatie en/of aanmelding kun je contact opnemen met Sabine Sijbom, Taalpuntcoördinator via 06 33834681 of e-mail: