
Vind meer artikelen over
Thema | Leven lang leren, Jeugd en onderwijs, Cultuur |
Locatie | Nieuwleusen |
Voor leeftijd | 0-12 jaar, 12-18 jaar, 18 jaar en ouder |
Maakplaats: werken met nieuwe technologie
Heb je altijd al eens willen 3D printen? Of wil je iets in hout laseren met een echte lasersnijder? Heb je een t-shirt die je met een gave opdruk wilt bedrukken?
Dit kun je allemaal zelf doen in onze Maakplaats, een mobiel fablab. De Maakplaats rouleert tussen de verschillende vestigingen. Op de activiteitenpagina kun je de planning inzien.
Voor wie ?
Bibliotheek Dalfsen wil voor een breed publiek het leren van nieuwe digitale vaardigheden aanbieden.
Omschrijving:
Daarom organiseren we demonstraties en workshops in onze Maakplaats, een flexibel mobiel fablab. Onze doelgroep is kinderen en volwassenen.
Wat kun je maken ?
In de makersplaats hebben we een 3D-printer, een vinylsnijder en een lasersnijder. Je maakt je ontwerp op de aangesloten laptops met bijbehorende software. Na een training kun je dan je ontwerp printen, rasteren, graveren of uitsnijden. Er is geen specifieke wetenschappelijke of technische voorkennis nodig.
De apparatuur in het kort
Lasersnijder
De lasersnijder snijdt tekeningen (of rastert afbeeldingen) in hout, karton of plexiglas. Je maakt zelf een tekening in Inkscape, dit is een uitgebreid en gratis vectortekenprogramma. Deze tekening wordt dan door de lasersnijder uitgesneden of gegraveerd in hout, zodat je je eigen ontwerp kan meenemen naar huis.
Vinylsnijder
Met een vinylsnijder kun je stickers en papier snijden. Je leert zelf een tekening maken in een tekenprogramma. Deze tekening laat je vervolgens uitsnijden in vinyl of folie, zodat je je eigen stickers, print, logo of zelfs tattoos hebt. In de workshops kun je dit toepassen op bv. een tas, beker, of spiegel, je auto. Noem maar op.
Het heeft een ingebouwde scanner waarmee je een zelfgemaakte tekening, een knipsel uit een tijdschrift, plaatjes of tekst uit afgeschreven boeken en dan op een kledingstuk kunt afdrukken met bv. de strijkijzer.
In het geheugen van de machine op te slaan en weer te gebruiken.
https://www.fablabfactory.com/nl/service/scanncut/ staat een handleiding hoe dit apparaat werkt.
3D-Printer
3D-printen is een productietechniek waarbij een digitaal bestand omgezet wordt naar een tastbaar object. Het object wordt laagje voor laagje opgebouwd door de 3D-printer. 3D-printen is nu binnen het bereik van “de gewone consument”. Je hoeft niet meer te kunnen 3D-tekenen om digitale bestanden te kunnen maken. Door de komst van de “thuis-printer” is 3D-printen niet langer alleen maar in handen van professionele ontwerpers en fabrikanten, maar staat het een stap dichterbij jou.
Met het tekenprogramma Tinkercad ontwerp je zelf 3D-figuren. https://www.tinkercad.com/dashboard
Het innovatieproject 'De kar trekt' wordt mogelijk gemaakt door de Koninklijke Bibliotheek en de Makerkar is eigendom van de Bibliotheek Dalfsen.
De ontwerper van de Makerkar is Bart Bakker van FabLab Benelux. Een open source ontwerp, zie ook www.makerkar.nl