DNA van Dalfsen

DNA van Dalfsen

Vind meer artikelen over

Thema Cultuur
Locatie Dalfsen, Nieuwleusen, Lemelerveld, Hoonhorst, Oudleusen
Voor leeftijd 0-12 jaar, 12-18 jaar, 18 jaar en ouder

Het DNA van Dalfsen. Een groep betrokken inwoners van de gemeente Dalfsen ontwikkelde, samen met verhalenverteller Stan Fritschy, een prachtig en aansprekend verhaal over de gemeente Dalfsen en haar inwoners. Lees hier het verhaal. In het verhaal is het gemeenschappelijke verleden van de inwoners van onze gemeente weergegeven. Het verhaal kan ingezet worden op scholen, bij rondleidingen door monumenten of in de natuur, in het culturele veld en in de zorgsector en bij allerlei soorten bijeenkomsten en evenementen.

Digitale schatkamer

Ook is er een website vol met verhalen over bijzondere mensen, locaties en objecten: www.dnavandalfsen.nl. Deze digitale schatkamer is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de Historische Vereniging uit Ni’jluusn van vrogger en de Historische Kring Dalfsen. Dit project, dat mede gefinancierd wordt door de Provincie Overijssel, kwam tot stand na de opgravingen in Oosterdalfsen in 2015, waarbij archeologen schatten met grote historische waarde vonden. De gemeente Dalfsen besloot toen om de verhalen uit onze geschiedenis meer zichtbaar te maken.

Bijvoorbeeld het kerkbrugje in Lemelerveld en de schuilhut in Hoonhorst. Mooie elementen in ons landschap die verhalen vertellen over ons verleden. De verhalen over het brugje en de schuilhut staan op de website, samen met zo’n vijftig andere verhalen. En allemaal geïllustreerd met mooie foto’s en filmmateriaal. Een korte film neemt de bezoekers in vogelvlucht mee door de gemeente en met behulp van 360graden foto’s kan een kijkje genomen worden in een aantal bijzondere gebouwen. Voor wie geïnspireerd is geraakt, staan er wandel- en fietsroutes op de website. Deze leiden wandelaars en fietsers langs alle schatten.

De website is gemaakt door Villa5 uit Ommen in nauwe samenwerking met de vrijwilligers van de historische verenigingen. Zij leverden informatie aan en maakten de routes. Het resultaat is een prachtige, rijkgevulde website voor inwoners en bezoekers van de gemeente Dalfsen.

Heb jij een idee voor Het verhaal van Dalfsen?

Laat het ons weten via en dan gaan we samen kijken hoe we iets met jouw idee kunnen doen onder de paraplu van Het DNA van Dalfsen.