VoorleesExpress

Jeugd & Jongeren

De VoorleesExpress is een programma gericht op kinderen die op het gebied van taal een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Vrijwilligers lezen kinderen 20 weken lang thuis voor.

Dit stimuleert de taalontwikkeling van kinderen, verrijkt de taalomgeving in huis en brengt mensen met elkaar in contact. De VoorleesExpress wil voor kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal het verschil maken om later goed te kunnen meekomen in de samenleving.

Voor gezinnen

De VoorleesExpress helpt gezinnen om de taalontwikkeling van hun kinderen (van 2,5 tot en met 12 jaar) te stimuleren. Pedagogisch medewerkers, leerkrachten of logopedisten kunnen een gezin met toestemming van de ouders bij de Bibliotheek Dalfsen aanmelden voor de VoorleesExpress.

Ook kunnen gezinnen zichzelf aanmelden. Dit doen ze in overleg met bijvoorbeeld de leerkracht of de bibliotheek.

Vrijwilliger worden

Er zijn twee vrijwillige functies bij de VoorleesExpress: Voorlezer en Coördinator.

Word vrijwilliger

Meer informatie

VoorleesExpress in de gemeente Dalfsen wordt uitgevoerd door de Bibliotheek Dalfsen. Voor vragen of aanmelding kun je contact opnemen met Bertine Westebring.

Neem contact op

De VoorleesEspress in het kort

Achtergrond

De VoorleesExpress: vergroot de wereld van een kind

Elk kind geniet van voorlezen

De voorlezers van de VoorleesExpress staan altijd klaar voor gezinnen in de gemeente Dalfsen om voor te lezen. Dat is belangrijk, want door voorlezen zet je in op gelijke kansen in het onderwijs. Stapt jouw gezin in de VoorleesExpress?

Waarom meedoen?

Ouders die hun kinderen actief stimuleren bij hun taalontwikkeling, door veel voor te lezen en ze aan te moedigen zelf te lezen, zorgen ervoor dat hun kinderen gemotiveerder zijn om te lezen, meer lezen en leesvaardiger zijn. Hierdoor presteren deze kinderen beter op school. Kinderen nemen de positieve invloed van (voor)lezen hun hele leven mee. Je kunt het best zo vroeg mogelijk met een positieve leesopvoeding beginnen. De VoorleesExpress helpt je daarbij. Plezier in (voor) lezen is daarbij het allerbelangrijkste: samen lezen is leuk en gezellig!

Wat doet de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress helpt gezinnen om de taalontwikkeling van hun kinderen (van 2 tot en met 8 jaar) te stimuleren. Een voorlezer komt twintig keer bij een gezin thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boeken en verhalen. Ook maakt het gezin kennis met de mogelijkheden en het aanbod van de Bibliotheek.

De VoorleesExpress wordt in Overijssel uitgevoerd door het Netwerk van Overijsselse Bibliotheken.