Boekentips van de Kinderburgemeester

Gepubliceerd op: 4 december 2023 09:48

In dit artikel een aantal boekentips van Laure Veldman. Ze is elf jaar en kinderburgemeester van de gemeente Dalfsen.

Laure leest graag, vooral boeken met actie, spanning of humor. Het liefst leest ze ’s avonds op haar eigen kamer, lekker op een kleed. Laure houdt naast lezen ook erg van tennis, volleybal en bakken. Het laatste dat ze gebakken heeft zijn natuurlijk pepernoten!

‘Een lievelingsboek is lastig op te noemen”, vertelt Laure. ‘Er zijn zoveel mooie boeken!’ Ze leest Harry Potter, de boeken van Thea Stilton, Juf Braaksel, Matilda, maar ook stripboeken als de Donald Duck en Suus en Sas. Laure leest zelfs serieboeken van haar moeder en oma. Bijvoorbeeld ‘De Zeven Zussen’ van Lucinda Riley. Het leuke daaraan vindt ze de zoektocht naar de voorouders. In elk boek komt dat terug, ze hebben dezelfde structuur.

Een boek aanraden aan andere kinderen is niet zo een, twee, drie gedaan. Want wat vinden die kinderen leuk? Houden ze van spanning of juist grappige boeken? ’Iedereen heeft weer een andere smaak en dat is lastig in te schatten.’ Daar heeft Laure natuurlijk helemaal gelijk in! Als ze dan toch een boek moet noemen dat voor veel kinderen leuk is, dan is dat Matilda van Roald Dahl.

Voor jongere kinderen heeft Laure ook nog wel wat tips. Bijvoorbeeld Dolfje Weerwolfje, Meester Jaap, Super Juffie, Heksje Lilly, Dikkie Dik, Kikker, en nog heel veel andere prentenboeken zoals de Gruffalo. “Die prentenboeken lees ik nu aan mijn broertje voor. Hij is vier en vindt het leuk om voorgelezen te worden, vertelt Laure. Zelf werd ze ook graag voorgelezen en al vanaf groep 1 probeerde Laure haar moeder voor te lezen uit de prentenboeken die ze uit haar hoofd kende.

Ook op school, De Zaaier in Nieuwleusen, leest Laure soms de kleuters voor. Dat vindt zij leuk. Op de vraag of ze ook wel peuters wil voorlezen tijdens de Nationale Voorleesdagen, antwoord Laure enthousiast met een Ja! Die afspraak staat dan maar mooi met onze Kinderburgemeester!

Nieuwsgierig naar nog meer boekentips van Laure? In de bibliotheek staat in de maand december een Boekentafel met boekentips van Laure. Heb je nog een vraag aan haar, mail dan naar kinderburgemeester@dalfsen.nl.